more »" />

 
 

A fehér kolbász szertartása

 



Aki Münchenben megfordul, ne hagyja ki se a Hofbräuhaus, se a Ratskeller vastag falai közé zárt remek sörözőket. Már csak azért sem, mert itt autentikus formában juthat hozzá a bajor kulinária olyan kiválóságaihoz, mint a sörben sült köményes sertéscsülök, a bajor kolbász illetve a bajor krém. A fehér bajor kolbász (Weißwurst) a mi paprikás kolbászhoz szokott szemünknek nagyon furcsa, s állítom, hogy első ízben az íze is, de nagyon hamar megkedvelhető, ha ismerjük elfogyasztásának fortélyait.

Münchenben, a Marienplatzon most is mutogatják azt a kis éttermet, ahol a Weißwurst állítólag megszületett, ez vagy igaz, vagy nem, de az tény, hogy ezt a fehér, borjúhúsból, sertéshúsból és szalonnából előállított finomságot a bajorok találták fel, és legalább százötven éve töretlen a népszerűsége.

A hagyomány szerint fehér kolbászt tízóraira
kell fogyasztani, esetleg reggelire is,
de délutánra el kell fogynia.

A remegős Weißwurst sajátos ízét a petrezselyem, a citrom, a gyömbér és a kardamom adja, színét pedig a rendkívül finom darálás és az abálási technika. A hagyomány szerint fehér kolbászt tízóraira kell fogyasztani, esetleg reggelire is, de délutánra el kell fogynia, az éttermekben pedig minden reggel frissen gyártják. Szintén a hagyomány diktálja, hogy a Weißwurstnak fogyasztási etikettje van, amelyet szigorúan be kell tartani a maximális ízhatás elérése végett: egy kevés rizlinggel ízesített, éppencsak gyöngyöző vízben szabad megfőzni, pontosan 10 perc alatt. Utána a főzővízben tálalják, nehogy kiszáradjon.

A tányérra helyezett bajor kolbászt ezután keresztben kettőbe kell vágni, a két félt hosszában vágni ketté, késsel-villával kiforgatni bőréből (héjastul szigorúan tilos megenni), édes bajor mustárba mártogatni. A profik az első vágás után kiszívják a pudingszerű tölteléket, de ehhez gyakorlat kell. Ropogtassunk hozzá selymesen sós német perecet, azaz Brezelt, és verjük csapra a söröshordót.

Foto: R. Haas
www.nemetorszag.travel
www.muenchen.de


Tags:

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

szeptember 2019
H K S C P S V
« szept    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok