more »" />

 
 

Idegen az erdőben

 

Gombával gombolt csirkecomb zöldségpörkölttel

Szembenézni a gombával szinte harmadik fokú találkozás. Ufológiában járatlanok számára: J. Allan Hynek hivatásos amerikai pihentagyú (és csillagász) skálája szerint ez kapcsolatfelvételt jelent egy idegen civilizációval. A részletek Spielberg vonatkozó filmjében. Az ufóészlelések kora a hidegháború fellangyosulásával, majd szétpárolgásával aláhanyatlott, az idegenek a szputnyik fellövése után elvesztették érdeklődésüket a Föld iránt, s ebben szerepet játszhatott Brezsnyev szovjet szuperhatalmi vezető elborzasztó szellemi állapota, minek láttán reménytelennek vélték az emberiség jövőjét.

De nincs is szükség ufóra, ha rejtélyes idegenre vágyunk. Elég, ha egyszerűen elmegyünk gombászni. A gombát a tudomány a növények közé sorolta, azon logikusnak tűnő ok miatt, hogy nem képes helyváltoztatásra és a földből nő ki. Azóta ezt a nézőpontot felülvizsgálták, s ennek folyományaként a gombák önálló kategóriába soroltattak.

A fogás tökéletesen elkészíthető a szokványos csiperkéből,
de ha elsöprő jólelkűséget tanúsítunk önmagunk iránt,
akkor vásároljunk vargányát. Nem kell belőle sok.

A gomba manapság is az avarba takarja titkait, kalapját jávorpálosan fél szemére húzza, s gyakran az ízével, ám sajnos néha a mérgével vesz le minket a lábunkról. Az állat- és növényvilág között lebegő státuszából következik, hogy remekül illik mind a húsokhoz, mind a zöldségekhez, de önmagában is délceg. Most egy olyan variációt ismertetnék, amelyben a gombát a húshoz és a zöldséghez is társítjuk, majd mindent összeboronálunk. A fogás tökéletesen elkészíthető a szokványos csiperkéből, de ha elsöprő jólelkűséget tanúsítunk önmagunk iránt, akkor vásároljunk vargányát. Az is elég, ha csak egy megtermett vargányát veszünk a csirkecombokhoz, a többi lehet sampinyon. Lényeg, hogy vaskos termetű, mokány gombát vegyünk, amely jól szeletelhető, itt tehát ne számítsunk az amúgy igen nagy örömforrásnak minősülő róka-, kucsma- vagy szegfűgombára.

6 csirkefelsőcomb
25 dkg nagy gomba
2 édesburgonya
2 cukkini
2 kaliforniai paprika (vagy pritamin)
2 zöldpaprika
1 vöröshagyma
2 lilahagyma
1 kiskanál pirospaprika
1-2 evőkanál sűrített paradicsom
1 csokor petrezselyem
olaj, vaj, só, bors, kömén
y

1. 1-2 nagy gombát (illetve a vargányát) vágjunk fel vékony szeletekre. A csirkecombok bőrét lazítsuk fel, és csúsztassuk a bőr alá a gombaszeleteket. Sózzuk-borsozzuk a combokat, majd kevés olaj és egy evőkanál vaj forró keverékén süssük elő pirosra. Ezután a combok külön-külön alufóliába, majd együtt tepsibe kerülnek, s 180 fokos sütőben tartózkodnak 45 percig.

2. A felaprított vöröshagymát megdinszteljük a hús (ki nem hűlt) helyén, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük és gyorsan felöntjük néhány evőkanálnyi vízzel, kiforraljuk. A pörköltalapba beledobáljuk az összes kockákra vágott zöldséget és a sűrített paradicsomot, 5 perccel később meg a gombát. Só, bors, csipet őrölt vagy zúzott kömény is jön.

3. Pirítsunk mindent zsírjára, aztán újra öntsünk alá egy kis vizet, mehet bele a felaprított petrezselyem, és fedő alatt pároljunk mindent puhára. Tálaláskor tegyük a gombával gombolt combokat a gombás zöldségpörköltre.

Ez a cikk olvasható a Nők Lapjában is, és kéthetente továbbiak is ott. Azok viszont már csakis ott…

Fotó: Barna György
Food stylist: Petrovics György

Tags:

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

július 2019
H K S C P S V
« szept    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok