more »" />

 
 

Súlyos saláták

 

Chilis csirkemáj rucolával
és marhahússaláta


Ellentmondásos viszonyom van a salátákkal, mint feltehetőleg minden ízkedvelő embernek. Ráfanyalodunk időnként, ez nem tagadható, különösen olyankor, amikor a fürdőszobamérleg már nagyon trágár számokat mutat, de attól tartok, hogy a többszörösen visszaeső vegetariánusokat leszámítva kevesen élvezik a salátafalást.

A különféle nyers zöldségek ízhatása ugyanis eltörpül a fűszeres, sütött-főzött ételekhez képest – akár van azokban húsféle, akár nincs. Ezt az íztelenséget persze a gyakorló salátaevő fitneszguruk  dühbe gurulva fogják tagadni, de ezt tekintsük részükről önvígasztalásnak…

A salátákra ráfanyalodunk időnként, ez nem tagadható,
s különösen olyankor fanyalodunk rájuk, amikor
a fürdőszobamérleg már nagyon trágár számokat mutat.

A magam részéről viszont kétfajta salátatípust kedvelek: amelyek jól alkalmazkodnak meleg fogásokhoz, illetve amelyek dúsan krémesek, így némi ropogós fehérkenyérrel vagy puha rozskenyérrel önmagukban is megfelelnek egy főételnek. Diétásnak ugyan nem nevezhetők, de itt most olyan ételekről ejtünk szót, amelyeket élvezetből eszünk, és nem fogyókúrás kényszerből. Amúgy kevesebb fogyókúra-kísérlet kellene, helyette kocogás, kerékpározás vagy bármilyen egyéb mozgás, ha belefér az időnkbe..
Tudom, nem fér bele.

A meleg szószokhoz, öntetekhez kiválóan illeszkedik a rucola, amelynek kissé kesernyés, de üdítően friss ízét ezek könnyedén megszelídítik. Nem is kellenek hozzá a csakis delikáteszboltok mélyén fellelhető luxuskiegészítők, egyedül maga a rucola számít még kissé szokatlannak, de már ez is egyre kevésbé.

Chilis csirkemáj(-mell) rucolával

egy csirkemellfilé (vagy 400 g csirkemáj)
egy kimagozott, felaprított chilipaprika
100 ml fehérbor
100 ml tejszín
só, bors
esetleg: szójaszósz

1. Mindössze csirkemell vagy csirkemáj kell nekünk, amelyeket felkockázva gyorsan megsütünk, enyhén fűszerezve, piciny chilivel, majd a legvégén hozzálöttyintünk néhány evőkanálnyi fehérbort és tejszínt.

2. Ezzel fellazítjuk a serpenyő aljára karamellizálódott szaftot, majd a hússal illetve májjal együtt keverjük a rucolához, amely más ízesítést nem  is igényel. Ha a mellfilét választjuk, akkor a világos szójaszósz is jól illik ide.


Marhahússaláta

300 g levesben főtt marhahús
levesben főtt zöldségek (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó)
3-4 kovászos vagy csemeguborka
majonéz és tejföl
mustár, só, bors

1.Ennél fajsúlyosabb jelenség a marhahússaláta, a salade de boeuf, amely hasonlít az orosz hússalátára, de franciául írva mégiscsak arisztokratikusabb. Ehhez ideális a marhahúslevesben omlósra főtt tafelspitz – azaz tányérhús, vagyis marhafartő. Vagy másvalami, de a lényeg, hogy jól megfőtt marhahús legyen, amelyet apró kockákra aprítunk, hozzáadjuk a levesben megfőtt – így a marhahús zamatát magába szívott – zöldségeket, szintén apró kockákra vagdosva, illetve még egyszerűbb, ha nagy lyukú reszelőn lereszeljük. De kockázva finamabb, jobb a textúrája!

2. Sózni nem nagyon kell, de a frissen őrölt bors szívesen látott. Tegyünk hozzá friss kovászos vagy csemegeuborka-kockákat is, hogy kerüljön bele valami nyers-ropogós is, majd az egészet öntük nyakon tejföllel és mustárral elkevert házi majonézzel. De ilyen finom marhahússalátát szerencsére bolti majonézzel sem lehet elrontani.

Fotók: Katona László

Tags:

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

július 2019
H K S C P S V
« szept    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok