more »" />

 
 

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

 

Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül, mint a nálunk kapható briós, pláne nem úgy néz ki, mert a franciáknak szigorú briós-szabályrendszerük van, de kis ötletességgel szépen adaptálhatjuk, és a magyar húsvéti sonka békében megfér a francúz specialitással. Igazi ökümenikus húsvét ez, felekezetek és nemzetek feletti, mégis ismerős és tradíciónövesztésre alkalmas.

 

A briós nagy kedvenc Franciaországban, igazából ez egy francia kalács, mert a fonott kalács műfaja nem hódította meg a párizsi pékségeket, amit az általuk előállított briós minősége könnyen megmagyaráz. A briós komoly dagasztási-kelesztési folyamatokon megy át, ezeket nem lehet megspórolni, ahogy egy jó magyar kalács esetében is nagy botorság volna. Aki ezen akar időt spórolni, az vegyen egyet, vagy ne egyen, mert a villámbriós technológiája még kidolgozásra vár, s ha ezzel próbálkozunk, megint csak a bolti briósnál fogunk kikötni.

Az említett szigorú szabályrendszer azonban nem csupán a briós készítésére vonatkozik, hanem a küllemére is – franciáknál vagyunk, ki más adhat többet a küllemre őnáluk. A mi kis csavart cipó formájú briósunk Franciaországban apokrif briósnak számítana, már a látványba is beleborzonganának a gyengébb idegű és korosabb Madame-ok, de az ifjabb Mademoiselle-ek és Monsieur-jők se tudnák levetkőzni tartózkodásukat vele szemben, holott tudjuk, hogy a franciák meglehetősen könnyen levetnek magukról mindent, a külföldi élelmiszerekkel szemben velük született gyanakvást leszámítva. Az igazi francia briós kis vagy nagyobb, hullámos peremű edényben sül – attól függően, hogy egyszemélyes vagy terebélyesebb brióst tervezünk tálalni, a tetejéről meg épp annyira nem hiányozhat a kis búb, mint a Montmartre wannabe festőinek fejfedőjéről a bojt.

A mi kis csavart cipó formájú briósunk Franciaországban apokrif briósnak számítana, már a látványba is beleborzonganának a gyengébb idegű és korosabb Madame-ok, de az ifjabb Mademoiselle-ek és Monsieur-jők se tudnák levetkőzni tartózkodásukat vele szemben, holott tudjuk, hogy a franciák meglehetősen könnyen levetnek magukról mindent, a külföldi élelmiszerekkel szemben velük született gyanakvást leszámítva.

“Imádom a nagy, ízletes briósok bujaságát. Könnyűnek, foszlósnak – a tökéletes tojássárgájával megegyező színűnek – kell lennie, vajas, édes zamattal. Gazdag ízűnek – de nem émelyítőnek – kell lennie, és nem szabad, hogy a vaj nyomot hagyjon az ujjunkon” – írja Tésztavarázs című könyvében Michel Roux francia süteménynagymester, s neki lehet hinni. Évek óta az ő módszerével készítem a brióst, hol kisebb formákban, hol egy nagyobban, s legfeljebb annyit változtatok, hogy a bojtot nem mindig teszem fel a brióssipkára.
Elvégre ez egy apokrif briós, mint mondtam. De az igazival megegyező utánzat.

15 g friss (és csakis friss!) élesztő
70 ml langyos tej
500 g liszt
6 tojás
350 g puha vaj (és csakis vaj)
30 g cukor
1-2 csipet só
1 tojássárgája összekeverve 1 evőkanál tejjel (ez a tojásmáz)

 

1. Az élesztőt egy tálba tesszük a langyos tejjel, s kb 10 perc alatt felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, sózzuk, és dagasztókarral felszerelt robotgépben 5 percig alacsony fokozaton dagasztjuk. Aztán közepes fokozatra kapcsolunk, s 10 percig dagasztjuk. Összekeverjük a puha vajat és a cukrot, majd fokozatosan a tésztához adjuk dagasztás közben. Ha az összes vaj belekerült, még 5 percig dagasztjuk – a tészta ekkor már feszes és sima, mint öreg díva arca a kötések lekerülése után.

2. A tésztát terítsük le tiszta konyharuhával, és meleg, huzatmentes helyen kelesszük a duplájára 2 óra alatt. Ezután ököllele csapjunk a közepébe, ki kiüssük belőle a levegőt, kézzel gyúrjuk át párszor, majd néhány lefedve tegyük a hűtőbe néhány órára. Legjobb, ha ott tölti az éjszakát, hogy reggel frissen kelve menjen a sütőbe.

3. Itt jön a rafinéria: vagy simán belecsapjuk vaalmilyen formába és megsütjük, vagy tartjuk magunkat a francia hagyományokhoz: a tésztát  kétharmad-egyharmadra osztjuk, a nagyobból egy kis kört formázunk, formába tesszük, a kisebből meg egy hosszúkás, üstökös alakot, amelynek a farkát illesztjük a lyukba, a kerekded feje viszont helyesen kissé kiemelkedik a gyűrűból. Tészta R2D2 lesz, úgyis ismét Csillagok háborúja-láz tombol.

4. A kelesztének még mindig nincs vége, de előbb bekenjük a tojásmázzal, majd 1,5 óra alatt, ezúttal ismét szobahőmérsékleten, duplájára kelesztjük. Még egyszer átkenjük a tojásmázzal, majd 200 fokos – lehetőleg ne légkeveréses üzemmódban – sütőbe tesszük 15 percre, aztán a hőmérsékletet 175 fokra csökkentjük, és még 30 percig sütjük.
Ne engedjünk a kísértésnek, se süssük túl! 5 percig hagyjuk pihenni a formában, majd sütőrácsra birítva hagyjuk kihűlni.
Langyosan a legjobb, na meg kézzel széttépve, de a szeleteléstől sem lesz kevésbé jó.

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

október 2021
H K S C P S V
« szept    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok