more »" />

 
 

Egy arisztokrata pogácsa

 

Ennek a pogácsának kéksajt folyik az ereiben, na meg rengeteg vaj, biztos recept a koleszterinszint emeléséhez, de az rengeteg embernél enélkül is magas, s ha már elkerülhetetlenül gutaütésre vagyunk ítélve, nagy kár lenne, ha kihagynánk ezt a pogácsacsászárt.

Az év vége, sőt részben az év eleje is a nagy falatozásokról szól, amelyekhez ideálisak az aprófalatok. Egy testes vörösborhoz a lehető legjobb kísérő a kéksajtos pogácsa, amely igazi barokk kurtizán, a nyelvborzoló tanninokat szépen ellensúlyozza a maga vajas-kesernyés ízével, gazdag ízű vörösborhoz amúgy is jó a gazdag ízű falatka – eresszük össze a nehéz súlyú harcosokat, vívjanak csak meg az ízekért, noha itt nincsenek vesztesek, mi csakis nyerhetünk, akár lovagi tornákon a sápkóros, balladákban nem kellően felhasznált várkisasszonyok. A kéksajt különben is a jó vörösborok leghűségesebb társa, folyton remek frigybe torkolló kapcsolat az övék, vad és beteljesülő szerelem, szemben a vörösbor és a halvány ízű brie szende és plátói románcával. Ha pedig a kéksajt önmagában is képes csodásan elhálni a nászéjszakát a vörösökkel, akkor pogácsaformátumban sem vall kudarcot, sőt, a vajjal felvértezve már igazán hetedethétre szóló lakodalmat képesek produkálni.

A kéksajt különben is a jó vörösborok leghűségesebb társa, folyton remek frigybe torkolló kapcsolat az övék, vad és beteljesülő szerelem, szemben a vörösbor és a halvány ízű brie szende és plátói románcával.

Higgyenek nekem, a kéksajtos pogácsa és a vörösbor már-már erkölcsrendészeti eset, ki ne hagyjuk karácsony és szilveszter környékén, vagy bármikor, amikor csak dekadens luxusban akarunk fetrengeni – vagy legalább kissé megmártózni. Farsangkor is jó alternatíva a szalagos vagy szalagtalan fánk mellett.

 

175 g liszt
175 g kéksajt (gorgonzola piccante, danish blue, márvány, roquefort/rokfort, stilton)
100 g szobahőmérsékelű vaj, és csakis vaj
1 nagy tojássárgája
1 felvert tojás

 1. A felvert tojás kivételével mindent keverjünk össze alaposan gyúrófejes robotgéppel, vagy drágább gépek laposkeverőjével. Vagy egészen olcsón a kezünkkel. Lágy tészta lesz a vége, amit folpackba csomagolunk, 30 percre hűtőbe teszünk, hogy sokat veszítsen a ragadós állagából.

2.  A sütőt 200 fokra hevítjük. Belisztezett munkalapon belisztezett sodrófával a puha tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk – de lisztet nem adunk hozzá, akkor sem, ha motoszkál is bennünk a kísértés –, majd tetszőleges alakúra kiszaggatjuk. Amint a fotón is látható, én fantáziadús négyzeteket szabtam, de senki sem panaszkodott.

3. A felvert tojással beecseteljük, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük (nem fognak különösebben megnőni). 12-15 percig sütjük, míg a széle má keményebb, de a közepe még puffosan puha. Ne süssük túl, mert a pogácsák kihűlése után ez a lépés kollektív csalódást fog indukálni. Rácson hűtsük ki, közben ki is bonthatjuk a vörösbort, addig épp kellőképp levegőzik.

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

április 2021
H K S C P S V
« szept    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok