more »" />

 
 

K. u K. – Keksz und Karácsony

 

Egy kis fahéj, csipetnyi barnacukor, púpozott evőkanálnyi erjesztett advent-fíling, s máris itt a karácsonykor kedvelt apró édességek egyik remekszabott példánya. Königliche und Kaiserliche élmény.

Azt hiszem, brit tudósok még nem készítettek alaposan kielemzett felméréseket arról, hogy mi az összefüggés a karácsony és az aprósütemények ilyenkor észlelhető exponenciális elszaporodása között, de talán szerepet játszhat benne a vendégjárás szignifikáns emelkedése. A mai erősen individualista világban már nem teljesen megszokott az a fajta barát- és rokontömeg, amely kissráckoromban mindenféle egyeztetés nélkül sűrűn bekopogott az ünnepek idején a család matrónájának számító nagyanyámhoz, ahol én rendszerint tanyázni szoktam karácsony és szilveszter között. Szerencsésnek tartom magam, mert mesebeli nagyanyám volt, aki minden évben Disney-filmekbe illő idillt teremtett: a tűzhelyen két hatalmas teáskannában gőzölgött a citromos tea és a forralt bor, a vert csipkével leterített asztalon mindig három talpas üvegtálban halmozódtak az aprósütemények (egyik talpas üvegtál ma az én asztalomat díszíti karácsonykor…), a belépőket azonnal megkínálta, az említett teából vagy a forralt borból rögtön került egy-egy adag a csészékbe,

a házat belengte a fahéj és  a béke illata, s noha tudom, hogy a közben eltelt harminc év erős szépítő és ránctalanító hatást gyakorol a múltra, de ha csak félig volt annyira derűs, mint emlékszem, már akkor is jó volt.

Ilyentájt azonban ma is összegyűlnek a gyakran fragmentálódott családok, s noha ma már nem látogatjuk és esszük végig a rokonságot fél nap alatt, az apróütemények ilyenkor is épp oly ízletesek, mint amikor azért sütötték őket, hogy a kedves vendég ne rémüljön el a nagy tortaszeletektől, és mindenhol nyúljon csak bele bátran a süteményestálba.

A magam részéről elítélem az aprósütemények évközbeni diszkriminalizálását, amellyel a karácsonyba száműzzük őket, elvégre jámbor természetűek, nem rúgnak-harapnak (mi annál inkább harapjuk őket, mondhatni harapós hangulatba hoznak), nem tesznek bennünk kárt év közben sem, csak mértéktelen fogyasztás esetén, de a mértéktelenség minden másban is káros, kivéve a lottófőnyereményben, így erre kár is szót pazarolni.

Beszéljen helyettem a fahéjas-barnacukros kekszkarika karácsonyra, K. u K., ugyebár.
Nem nagyanyai recept, de az illata nekem mindig őt idézi fel.

250 g liszt
2 kiskanál valódi vaníliakivonat vagy 2 zacskó Bourbon vaníliás cukor
150 ml tejszín vagy crème fraîche
175 g puha vaj
1 kiskanál őrölt fahéj

A tetejére:
2-3 evőkanál cukrozott sűrített tej
4-5 evőkanál barnacukor

1. Az átszitált lisztet, a vaníliát, a fahéjat, a tejszínt vagy crème fraîche-t és a vajat gyúrófejes robotgépben összedolgozzuk, míg szép tésztalabdát kapunk (3-4 perc). Ha ragad, tegyük 10 percre a hűtőszekrénybe, fóliába csomagolva.
A sütőt melegítük 200 fokra (légkeverésnél elg a 180 fok is).

2. Belisztezett deszkán nyújtsuk 0,5 cm vastagra, egy kisebb meg egy nagyobb formával szúrjunk ki belőle karikákat, kenjük meg az édees sűrített tejjel, hintsuk meg barnacukorral, amely ssütés közben szinte melaszossá magasztosul a tetején, tegyük sütőpapírral borított tepsire, és 10-14 perc alatt készre sütjük.
Jól becsomagolva három hétig is eláll, noha ez talán csak laboratóriumi körülmények között bizonyítható, mert ilyen sokáig soha nem tart ki, még mérsékelten falánk családokban sem.

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

június 2019
H K S C P S V
« szept    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok