more »" />

 
 

A Mars első titka – a hab

 

Nem a kitikkadt bolygóra kalauzollak el titeket, csupán a tűzhelyhez, ahol majdnem olyan meleg van, mint a szomszéd planétán, de ez zordonmord téli időszakokban éppen ideális, akárcsak a karamelles szeletekből készített tömény, rummal nehézsúlyosított csokoládéhab.


Nem vagyok és sose voltam a csomagolt édességszeletek nagy rajongója, amelyek pedig előre megfontolt csábítási szándékkal vannak feltornyozva a szupermarketek pénztárainál, hátha a kedves vásárló le-lekap belőlük néhányat a szalagra pakolás közben, már amúgy rutinszerűen. S mivel újabban a cigarettákat száműzték onnan, még több csokiszelet, keksz, bonbon, drazsé és karamell kövezi ki a szakadékba és a nagyobb méretű ruhadarabok felé vezető utat.

A nyúlós karamell rátapadt a fogaimra, és egész este attól próbáltam megszabadulni, fura fintorokat vágva, amitől meg a többiek néztek rám furán, miközben kétségbeesetten fohászkodtam egy fürdőszobáért.

Nemrég azonban ihletkeresőben tekintélyes szakácskönyvgyűjteményet lapozgatva rábukkantam egy receptre, amely ígéretesnek tűnő módon használta fel a Mars szeletet, amellyel sok évvel ezelőtt találkoztam egyszer, s ismerkedésünket nem követte románc. A nyúlos karamell ugyanis rátapadt a fogaimra, és egész este attól próbáltam megszabadulni, fura fintorokat vágva, amitől meg a többiek néztek rám furán, miközben kétségbeesetten fohászkodtam egy fürdőszobáért. Ami mellesleg nem adott meg nekem, így rossz szájízű emlék maradt bennem – erősen átvitt értelemben, mert a tényleges szájíz édes volt, lekaparhatatlanul édes.

A tejjel megszelídített karamellszelet azonban nem volt taszító ötlet, ráadásul kiváncsi lettem, hogy annyi év távlatából milyen most ez az édesség: nos, ugyanolyan volt, mert nem bírtam ki, hogy ne kóstoljam meg, szigorúan tudományos alapon persze, komparatíve, de se a Mars, sem én nem változtunk, ő tapadt rám, én menekültem a fürdőszobába, szerencse, hogy most volt kéznél.

A hab azonban elfolyó reményeimet messze felülmúlta, ezért dedikálom mindenkinek, aki nem szereti a Mars szeletet, és pláne mindenkinek, aki szereti.

4 Mars szelet
50 ml tej
2 nagy evőkanál édesítetlen, natúr kakaópor
2 dl tejszín

1. A Mars szeleteket vágjuk minél apróbbra, és tegyük egy kis serpenyőbe a tejjel együtt. Kis lángon olvasszuk fel – sokat kell kavarni, míg eltűnnek a karamell-darabok –, majd keverjük hozzá a kakaót. Hagyjuk kihűlni, közben át-átkeverve újra, hogy teljesen homogén keveréket kapjunk. (Nem tudom, hogy a homogén keverék nem oximoron-e?)

2. A tejszínt verjük kemény habbá, felét erélyesen keverjük a krémbe, majd a másik felét már óvatosabban, hogy ne törjön össze a hab, de azért szépen vegyüljön el a karamelles-kakaós szósszal.

3. A habot osszuk el 4-6 kis tálkáka, és legalább két órára hűtsük be. Aki akarja, díszítse csokiforgáccsal vagy tejszínhabbal, én nem akartam.

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

február 2020
H K S C P S V
« szept    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok