more »" />

 
 

Sörünnep

 

Idén immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a CSEH SÖRFESZTIVÁL. Újdonságnak számít az esemény helyszíne, hiszen eddig minden alkalommal a Deák tér mellett, a Városház parkban került megrendezésre. Nem költöztünk azonban messzire, mivel idén sem lettünk hűtlenek az ötödik kerülethez: a Szabadság téren adunk randevút a cseh sörök nagyszámú szerelmesének. Nem véletlen használjuk a szerelem szót, ugyanis tapasztalataink szerint hazánkban a legnagyobb rajongó tábora a cseh söröknek van.

Nem kevesen járnak vidám sörtúrákra a festői szépségű Prágába, de egyre többen utaznak Dél-Csehországba, vagy a morva fővárosba Brünnbe, esetleg az északi régióba, a híres žateci komlóvidékre, a környék hangulatos kisvárosaiba, ahol jobbnál jobb söröket kóstolhatnak.

Idén június 24 és július 5-e között azonban elég a pesti Belvárosba ellátogatni, ha a cseh sörök sokaságával szeretnének megismerkedni. A kínálatban, amely még a napokban is gyarapodik, több mint 40 főzde legalább 160 féle sörét fogják megtalálni a fesztiválra kilátogató sörbarátok. Természetesen nem lesz képviselve valamennyi sörfőzde illetve sörgyár – képtelenség is lenne – a választék azonban így is impozáns lesz.

Mivel a cseh sörfőzők sokáig ellenálltak a kísértésnek, hogy a megbízható alsóerjesztésű sörök, már-már sérthetetlen výčepní, ležák, speciál szentháromságán túl érdeklődést mutassanak más, időközben egyre divatosabb és népszerűbb sörtípusok iránt, ezek közül, a népnyelv által csak tízesnek (výčepní) illetve tizenkettesnek (ležák) nevezett sörök jelennek meg legnagyobb számban a fesztiválon. Azonban hadd nyugtassunk meg mindenkit: nem fognak két egyforma sört, még ezek között sem találni. Lesz amelyikben a malátás édesség, lesz amelyikben a komló keserűsége dominál – legyen szó akár egy svetlyről, akár egy tmavyról, vagy a gyönyörű színekben pompázó poltmavyról. A speciál sörök – ezek elsősorban ünnepi alkalmakra főzött – sűrűk, testesek és bizony alkoholtartalmuk is magas. Ezek közül is kiemelkedik a Žatec Strong, a Primátor 24 vagy a Pardubicky Porter. Ez utóbbi sokáig a világ legerősebb sörének számított.

1842-óta a Pilsner Urquell megszületése óta a csehek egyre inkább áttértek az alsóerjesztésű sörök főzésére – a XX. század végére gyakorlatilag a láger azaz a ležák szinte teljesen uralták a cseh sörgyártást. Azonban azóta nagyot fordult a világ, részben a kézműves sörfőzdék bátor próbálkozásainak, másrészt az olyan nagyobb gyárak vállalkozó szellemének köszönhetően, mint a náchod-i Primátor, vagy a Černá Hora. Egyre több felsőerjesztésű sör – IPA, EPA, búzasör, gyümölcsössör és még sorolhatnánk – jelenik meg az áruházak polcain illetve a sörözők kínálatában. Ezek a sörök a CSEH SÖRFESZTIVÁLON is meg fognak jelenni.

Ahogy örömmel jelenthetjük, hogy kisebb sörfőzdék kézműves sörei is bemutatkoznak a Szabadság téri 12 napon. Így már biztos ott lesz a Kocour, a Kout, a Purkmistr, az Urban és a kroměříž-i Černý Orel. Nem mindennapos pasztőrizálatlan söreik különleges gondoskodást igényelnek – hiszen folyamatos hűtést igényelnek, de biztosak vagyunk benne, hogy erre idejük sem lesz.

Mint a leírtakból is kiderült torok szárazon nem maradhat és a legkényesebb igényű sörínyenc is találhat a választékban kedvére valót.

A fesztiválra a belépés díjtalan és nem fog kelleni fizetni a WC-ért sem. Hosszas tanakodás után – összevetve minden érvet az üveg- vagy műanyagpohár vitában – a műanyagpohár mellett döntöttünk, elsősorban higiéniás előnye miatt, ugyanakkor abban a reménybe, hogy a pohárba kerülő italok így is őszinte tetszést fognak aratni!

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

április 2021
H K S C P S V
« szept    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok