more »" />

 
 

Citrommal oltott csirke, darabokban

 

Igazi vasárnapi csirkesült, de ezúttal nem egyben, hanem feldarabolva sütjük, amitől ugyan nem lesz annyira impozáns, mint egyben sütött társai, viszont olyan mézes-citromos illatot áraszt, hogy azt egy parfümőr azonnal megpróbálná üvegbe zárni.

Depressziós családokban azt hiszem, nemigen szoktak főzni, ami nem depressziós családokban is sajnálatos, de itt különösen, mert ez a recept tökéletes ellenszer boldogtalanság ellen, még ha csupán időlegesen is hat. Bár ezt a gyógyszerekről is elmondhatjuk, viszont a citromos csirkének kétségtelenül kevesebb mellékhatása van. Csirke és méz vonatkozásában két nagyon kedvelt, nagyon bejáratott és bombabiztos hatású receptem van, az egyik a mézes-currys-fokhagymás vonalra épül, a másik pedig ezt a mézes-citromos-kakukkfüves variációt jelenti.

Mindkettő alkalmas arra, hogy egy szuicid alkatot
visszatérítsen az életszeretetbe…

…olyannyira, hogy aztán nem is akarják majd többé itt hagyni azt a világot, amelyben ilyen kicsiny csodák lapulnak, illetve nem is lapulnak, hanem szemérmetlenül csábítanak az ebédlőasztalra fektetve.

Homérosz szűkszavúan csak annyit ír, hogy Calypso/Kalüpszó nimfa ételt-italt adott Ödüsszeusznak, majd szerelembe esve, megpróbálta a szigetén tartani. Nem tudjuk, mi is lehetett az az étel, de ha ezt tálalja fel a görög hősnek, jó eséllyel tovább tudta volna maga mellett tartani, mintsem holmi berácsozott barlanggal.

Aki nem akar csirkét darabolni, az vegyen csontos csirkemellet, csirkecombokat meg néhány csirkeszárnyat, a csontok íze ugyanis elengedhetetlenül fontos, csirkemellfiléből ez az étel erőtlen lesz, mint Superman a kryptonitzsámolyon, illetve szuperhős-mitológiában kevéssé otthonos olvasóknak: mint budai úrilány a külső-csepeli vakrandin.

Bármiféle átlagos mézet használhatunk, a fifikás gesztenye- meg levendulamézek nem idevalók, de a selyemfűméz még belefér.

1 csirke, feldarabolva
2-3 citrom
2 evőkanál méz
4-5 szál kakukkfű
só, frissen őrölt feketebors
0,5 dl tejszín

1. A citromokat vágjuk ketté, facsarjuk a levüket egy mély edénybe, keverjük bele a mézet, sózzuk, borsozzuk, majd dobjuk rá a kakukkfüvet is. A csirkedarabokat alaposan forgassuk bele a mézes-citromos lébe, a sütőt kapcsoljuk be 180 fokra, s míg melegszik, hagyjuk a csibét a fürdőjében pihenni.

2. Öntsük a pácot már kissé beszítta csirkedarabokat egy tepsibe vagy valamilyen lapos sütőedénybe, igazgassuk el, hogy bőrükkel felfelé legyenek, dobjuk melléjük a kifacsart ciromokat is – van még a héjukban annyi illóolaj, amely még intenzívebbé teszi sütés közben a citromos ízeket. A méz hajlamos pirulni, ezért időnként forgassuk meg a darabokat, de ne feledjük: a méz mély színt ad nekik, ez így van rendjén. Süssük kb. 1 órán át.

3. A mézes-citromos szaftot öntsük egy kis serpenyőbe – át is szűrhetjük -, forraljuk fel, keverjük hozzá a tejszínt, rottyantsunk még egyet rajta, aztán a forró citromos mártással leöntve vihetjük is a csirkét az asztalra. Egy ropogós cikória-jégsaláta kombó kiváló útitársa lenne.

 

1 Comments

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

november 2017
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok