more »" />

 
 

A répatorta elviselhetetlen könnyűsége

 

A répa olyan téli zöldség, amit egy tortányi időre könnyen gyümölccsé konvertálhatunk, hogy aztán valami barnásvörös, karamell-beütésű édességet kapjunk. Ráadásul elkerültük a répatorták leggyakrabban jelentkező negatívumát, miszerint súlyosak és tömények. Ez a répatorta olyannyira pehelysúlyú, hogy nehezéket kell tenni rá, nehogy elszálljon.
A könnyed gyönyör már-már elviselhetetlen.

Volt szerencsém többször is répatortákhoz, de azok jobbára szerencsétlenséggé fajultak a kóstolgatás során. Az egyetlen jó élményem a liechtensteini Vaduz aprócska cukrászdájához fűződik, ahol kékre ondolált hajú alpesi matrónák mellett ehettem olyan répatortát, amelynek gyönyörfaktora meghaladta a Matterhorn magasságát. Ezzel természetesen nem állítom azt, hogy a világon a vaduziak tudják a legjobb répatortát készíteni, mert ez vastagon gasztrosznobéria lenne, nem jártam végig a világ répatorta-lelőhelyeit, de az tény, hogy a liechtensteiniek az adóparadicsom mellett réptatorta-paradicsomot is képesek működtetni, márpedig ez elismerésre méltó dolog. Mindkettő, de az utóbbi különösen.

…a répa mennyiségét nem kell túldimenzionálni, mert a legtöbb réptatorta hetvenkedik a répa dús alkalmazásával, s ettől az eredmény sokszor nem desszertre, hanem egy édes vega köretre emlékeztet.

Azt a receptet természetesen nem sikerült megszerezni, de több mérsékelt sikerű próbálkozás után ráakadtam egy olyan variációra, amely kiáltó hasonlatosságot mutat a vaduzi emlékeimmel.

A tortatitok egyik nyitja, hogy a répa mennyiségét nem kell túldimenzionálni, mert a legtöbb réptatorta hetvenkedik a répa dús alkalmazásával, s ettől az eredmény sokszor nem desszertre, hanem egy édes vega köretre emlékeztet.
A másik nyit, hogy elhagytuk az ilyenkor sűrűn előírt barnacukrot vagy demerara cukrot. A szimpla kristálycukor nem olyan előkelő, viszont könnyebb lesz vele a tészta, meg a süti fogyasztása. A harmadik nyit az, hogy a répát a lehető legfinomabb reszelőn kell lereszelni, hogy szinte teljesen beleolvadjon a tésztába, magát ne mutassa, csupán az íze galopozzon a szánkban.
Az a bizonyos karamelles.

25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál fahéj
2,5 dl semleges ízű olaj (pl. napraforgómag-olaj)
25 kristálycukor
30 dkg finomra reszelt sárgarépa
3 tojás
csipetnyi só
porcukor meghinteni

 1. Kell nekünk egy kis téglalap alakú forma (az enyém  20×35 cm), meg egy 180 fokra előmelegített sütő. Nem vagyok az a kibélelős típus, mert többnyire nincs rá szükség, csak a sütőpapírgyártók sújkolnak mást, de most a forma aljára érdemes sütőpapírt tenni, mert az ilyen laposdad süteményeket így könnyebb kifordítani, ráadásul lassabban hűlnek ki, amellyel elekrülhető a szalonnásodás. A méretre vágott sütőpapírt néhűny vajpöttyel rögzítjük a forma aljához.

2. Az olajat, cukrot, tojásokat kézi mixerrel jól összekeverjük, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet, sütőport, fahéjat, és megpöccintjük a sóval. Belekeverjük a tojásos mixtúrába, tökéletesen simára dolgozzuk. Utoljára keverjük bele a reszelt répát.

3. A formába töltjük, és kb. 50 percig sütjük. Tűpróba után tegyük sütemányrácsra 5-6 percig, majd óvatosan borítsuk ki belőle. Ha kihűlt, havazzuk be porcukorral. Mézes tea vagy caffé latte mellett olyan jó, hogy egy ideig elfelejtjük várni a nyarat.

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

május 2019
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok