more »" />

 
 

Apró kuglófok citromfelhőben

 

Van, ahol a kicsi a sikk, s kétségkívül ilyen az édességek területe. Nem véletlen, hogy a nagy desszertek az esküvőket leszámítva nem túl kapósak, az aprósüteményekkel viszont külön szakirodalom foglalkozik. Most kuglófot zsugorítunk.

Nemrégiben Nigella Lawson Hogyan váljunk házi istennőkké című könyvét lapozgattam, amely a konyhadíva első, és máig legjobb könyve, minden benne van, amit az édességekről tudni akarunk, főleg, ha angolok vagyunk. Pár recept ugyanis tipikusan a brit szupermarketek kínálatára van szabva, de szerencsére többségük a Brit Birodalmon kívül is jól használható, mivel univerzálisan hozzáférhető alapanyagokra épül.

…egy nyúlánk pohár caffee lattéhoz jobb társat kívánni se tudnék, de nem is akarnék.

Van ebben a könyvben egy minikuglóf recept, amely az angol nyelvű weblapokon mini bundt cake néven szerepel, és igazából nem is annyira kuglóf – amely hagyományosan ugye kelt tésztából készül –, hanem inkább kuglóf alakú muffin, de alapvetően nincs ezzel semmi baj. Tetszetős fotó, szép forma, csupa csáb, csupa báj.

Legott el is készítettem, nem is lett rossz, de a látvány nem volt túl megnyerő. Fogalmam sincs, milyen formákat használ Nigella, és még mindenhol olyat láttam csak, amely akkora mint egy hagyományos, 12 mélyedéses muffinsütő, de csak hat kuglófnak. Nigelláé lehet, hogy mini-minikuglóf sütőforma volt, mert az enyémből nem annyira minikuglófok, mint inkább nagyobbacska citromos karikák kerültek ki. Mivel új sütőformát nem állt szándékomban vásárolni, ezért nekiálltam átvariálni a receptet. Ezzel a változattal már valóban formás minikuglófokat lehet sütni, hat szép darabot, egy nyúlánk pohár caffee lattéhoz jobb társat kívánni se tudnék, de nem is akarnék.

6 darab minikuglófhoz
2,5 dl joghurt
4 tojás
150 g vaj
300 g liszt
250 g cukor
1 citrom lereszelt héja és a fél citrom leve
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só

A citrommázhoz
250 g porcukor
1 evőkanál tej
a másik fél citrom leve, átszűrve
pár csepp sárga ételfesték

1. Kapcsoljuk a sütőt 170 fokra. A kuglófsütő mélyedéseit jól vajazzuk ki, és hintsük meg liszttel, különben nem lesz egyszerű előbűvölni belőlük a sütiket.
Az össze hozzávalót tegyük egy tálba, és elektromos habverővel jól keverjük össze.

2. Kanalazzuk a formákba, és süssük 25 percig, illetve tűpróbáig. Fél óránál több nemigen kell neki. Hagyjuk 5 percig hűlni, aztán óvatosan ütögessük ki a formából, miután egy fogpiszkálóval finoman körbevájva kissé segítettük elválni a forma falától, különös tekintettel a süti belsejébe nyúló “kémény” körül.

3. Miután teljesen kihűltek, vonjuk meg a cukormázzal. Az úgy készül, hogy a hozzávalókat jól összekeverjük, míg sűrű, de folyós mázat kapunk. A cukormázba sárga ételfestéket is tettem, és mielőtt bárki felháborodna ezen, csak annyit mondok, hogy macaron. Ha a mostanában dicsősége csúcsán álló macaronban lehet ételfesték, sőt, nemigen képzelhető el nélküle, akkor itt is lehet egy kevés.
De ha valaki ezt meggyőződése miatt nem tenné, hát ne tegye.

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

június 2019
H K S C P S V
« szept    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok