more »" />

 
 

Egy pohárnyi Karib-tenger

 

Barbados napfényben és rejtélyben fürdő kis sziget a Karib-tenger peremén, a Kis-Antillák legkeletibb tagja, képeslapfehér homokpartokkal, csillogó korallzátonyokkal, a hullámok fölé elegáns fáradtsággal behajló pálmafákkal. Hawaii lenne, ha nem lenne már Barbados. A víz pedig olyan kék, hogy a kevésbé szkeptikus lelkületűeknek is azonnal a Photoshop jut az eszükbe.

A portugálok fedezték fel, valamikor az 1500-as évek elején, 1511-ben mindenesetre már a térképekre is rákerült, és ők is nevezték el Ilha dos Barbadosnak. Ez annyit tesz, mint a „szakállasok szigete”, noha nem tudjuk, mire is utaltak ezzel, mivel a sima bőrű bennszülötteknek nem volt szakálluk.

Állítólag a név egy fügefafajtára vonatkozik, amelyik mintha folyton a szélben lengetné a szakállát… Azt sem tudjuk, hogy a derék portugálok miért nem telepedtek meg a paradicsomi szigeten, amelyet az 1610-es években az angolok vettek birtokba, ültetvényeket hoztak létre, és névadót találtak benne egy könnyű, frissítő krémhez… Amely valószínűleg a ködös Britanniában született meg, de megalkotója úgy érezte, sikerült pohárba zárnia Barbados minden gyönyörűségét, egy kis Karib-tenger-illattal együtt.

Minden Barbados-krémben az a közös, hogy van benne gyümölcs és tejszínhab, amit vagy joghurttal vagy krémtúróval egészítenek ki. A döntésképtelenek kedvéért a most következő receptben mindkettő szerepel. Esetünkben a gyümölcs a banán lett, de használhatunk epret vagy áfonyát is.

3-4 banán
1 evőkanál vaj
2 evőkanál cukor
2-3 evőkanál rum
25 dkg mascarpone
20-25 dkg natur görög joghurt
½ narancs
1 evőkanál kókuszszirup (lásd utóirat)

1. A banánokat karikázzunk fel, majd egy serpenyőben nagy lángon olvasszuk össze a vajat a cukorral. Amikor már folyós, dobjuk bele a banánkarikákat és locsoljuk meg a rummal – ha van kéznél, lehet kókuszos vagy vaníliás rum is. Pár percig süssük, amíg a karamellizálódó rumos cukor bevonja a banándarabkákat, aztán osszuk szét 4-6 edénykében.

2. Hagyjuk kihűlni, közben készítsük el a krémet: ehhez kell nekünk 25 dkg mascarpone és 25 dkg görög joghurt. Ilyet régebben csak delikáteszboltokban kaphattunk, mostanában felbukkantak a hiperekben is, de ha mégsincs, akkor natúr joghurtot keverjünk össze fele-fele arányban 12 százalékos zsírtartalmú tejföllel. A mascarponét és a joghurtot keverjük össze, adjuk hozzá egy fél narancs kifacsart és átszűrt levét, illetve egy evőkanál kókuszszirupot. Ez kiváltható, ha kókuszos joghurttal dolgozunk.

3. 1,5 dl tejszínt verjünk kemény habbá két evőkanál porcukorral, majd forgassuk bele a joghurtos krémbe. A krémet kanalazzuk a kihűlt, karamellizált banánra, aztán vagy szórjuk meg reszelt, narancsos feketecsokoládéval, vagy égessünk rá cukrot. A csokoládés megoldás egyszerűbb, és a narancsos reszelék remekül illik a krémhez.
Ha komolyabb kihívásra vágyunk egy evőkanálnyi kristálycukrot vagy barnacukrot szórjunk a tejszínes-joghurtos túrókrém közepére. Egy kis kézi, gázzal működő olvasztóval gyorsan karamellizáljuk a cukrot, amely ropogós kis tócsákat képez majd a krém tetején. Akinek nincs ilyen lángszórója – cukrászboltokban kis formatervezett darabokat nagyon drágán, barkácsáruházakban bumfordi változatukat viszont nagyon olcsón meg lehet venni –, az maradjon a csokoládéreszelékes variációnál.


Utóirat
Lássuk be, a kókuszirup nem a magyar kamrák alapkelléke, és egy evőkanálnyiért megvenni egy üveggel, hm, ilyeneket a hatalmas konyhakészlettel rendelkező sztárséfek szoktak leírni, szokás szerint gondolkodás nélkül. A kókuszreszelék annál gyakrabban előfordul, már csak a ma már nosztalgiát jelentő kókusz kockák gyártása miatt is, amit a nyolcvanas évek fílingjét előhozandó szoktak ma is sütni. Ha összeforralunk két evőkanálnyi kókuszreszeléket, két evőkanálnyi cukrot, 3-4 evőkanálnyi (szóval nagyon kevés) vízzel, aztán leszűrjük, hát valami olyasmit kapunk, ami nagyon hasonlít a kókuszsziruphoz. Szinte az is.

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

február 2019
H K S C P S V
« szept    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok