more »" />

 
 

Kapásból halburger

 

A csuka finom, de bosszantó hal, mert töméntelen szálka van benne. Ha viszont az embernek beúszik a háztartásába, mégis csak valamit kezdeni kell vele. Serpenyő és telefonos segítség helyett a robotgéphez fordultunk. Így született a halburger, halkanapé, halkrémes pirítós torony vagy ahogy tetszik majd nevezni.

Akinek vannak horgász barátai, tudja milyen meglepetéseket képesek okozni az embernek.Ha kapás van, együtt illik örülni, lett légyen éjjel vagy nappal, és kapásból dönteni is kell, hogy részesedésünket a zsákmányból jobblétre szenderítsük-e a fagyasztóban – soha elő nem kerül, legfeljebb, ha áramszünet miatt kiengedi magából  –  vagy kezdjünk vele valamit. Ezúttal a csukát szinte vonzotta a robotgép, amelynek segítségével véget vetettünk az alattomos szálkáknak, és még a csukahús jó íze is megmaradt.
Jobb híján elneveztük halburgernek, de törtük a fejünket még pár más néven is.

Ja, csuka híján másféle vízlakóból is legyárthatjuk: megteszi a busa vagy keszeg, de magasabbre emelve a mércét, lehet pisztrángot vagy akár lazacot használni. Ezek azonban tökéletesen alkalmasak szeletsütésre is, ami a csukáról kevésbé állítható, a busáról meg egyáltalán nem.

40 dkg csukafilé (vagy pisztráng, keszeg, busa, lazac)
1 kis doboz 20%-os tejföl
2 tojásfehérje
fél citrom reszelt héje és az egész citrom leve, átszűrve
só, bors, cayenne bors
2-3 evőkanál majonéz
2 vékonyra szelt paradicsom
4- 8 szelet (tésztaszaggatóval kerekre vágott) fehér kenyér

1. A halfilét pároljuk meg, hagyjuk kihűlni, majd tegyük be 10 percre a mélyhűtőbe, hogy erősen lehűljön. Robotgépben pépesítsük, majd fakanállal nyomjuk át egy szűrön. Így a halhús nagyon levegős és krémes lesz, nyoma sem marad benne a szálkáknak. Keverjük hozzá a tejfölt. Ízesítsük a fűszerekkel, a citromhéjjal és a citromlével.

2. A behűtött tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a halmasszába. Vajazzunk ki négy kis, lapos kerek edényt, a halat osszuk szét bennük, és tegyük egy mély tepsibe. Öntsünk alá annyi forró vizet, amennyi a formák feléig ér, és 200 fokos sütőben 15 percig süssük.

3. Hagyjuk kissé kihűlni, közben készítsük elő a kerek kenyérszeleteket: enyhén pirítsuk meg, kenjük meg majonézzel, fektessük rájuk a paradicsomszeleteket. Végül ráügyeskedjük a formából kiborított halpogácsákat.

Majonézzel és lehéjazott citromszeletkével, apróra vágott paradicsommal díszítsük. Ha 8 pirítósunk van, akkor kalapot is billegtethetünk rá, úgy aztán már tényleg nagyon hasonlít valami avantgarde hamburgerre.

 

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

június 2019
H K S C P S V
« szept    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok