more »" />

 
 

A reggelik ideje – Habart tojás májkrémpöttyökkel

 

Nedves őszben meg télvízben a szombat reggelek nem ösztönöznek arra, hogy kilépjünk a lakásból. A csemete még alszik a péntek esti kakaózsúr után, a nej teszteli a tízperces hajfestés tényleges időtartamát, kint latyak van, s nem is a földön lesz belőle latyak, hanem az égből hullik egyenest, mintha megint világvége közeledne. Vagy mintha túl is haladt volna rajtunk már

Ilyenkor egy derék, családszerető férfiember leteszi a sportújságot – a kedvenc már úgyis kiesett a Bajnokok Ligájából – és nekilát reggelit ütni össze. A reggelikészítés mélyen gyökerező társadalmi meggyőződés szerint nem ejt csorbát a családfői méltóságon, ellentétben például a zöldborsófejtéssel, amely teljes elutasításra talál. Reggelit alkotni emberes cselekedet, nem bonyolult, egy átlagapa is eligazodik a felhasználadó alapanyagok és fűszerek között, majd büszkeséggel mixelt férfias leereszkedéssel viheti be az ágyba munkája gyümölcsét. Ez a legjobb gyógyír a törülkozőturbán alatt kuporgó, a hajszínnel elégedetlen asszonyka búbánatára.

…a szandék számít, az, hogy a férfiú saját kezűleg készít reggelit, s ebbe belefőzi minden meg nem írt költészetét; a neszkávé egy modern módra tárgyiasult szerelmi vallomásként értendő, s ha még rántottát is készített, akkor az maga a hűségnyilatkozat. 

Hogy ez a reggeli miből is áll, arra pontosan tippelhetünk: ceruzazacskós kávé forró vízben elkeverve, filteres tea, jobb esetben lekváros zsömle vagy parizeres kenyér mellett, rosszabb esetben tasakos bögrelevessel vagy konzerv túróstáskával. De nyilván a szandék számít, az, hogy a férfiú saját kezűleg készít reggelit, s ebbe belefőzi minden meg nem írt költészetét; a neszkávé egy modern módra tárgyiasult szerelmi vallomásként értendő, s ha még rántottát is készített, akkor az maga a hűségnyilatkozat. A szándék nagyrabecsülése mellett azonban a reggeli milyenségével sem árt elbűvölni a kedvest. Mert ha füstölt májkrémpöttyökkel díszített habart tojást tálalunk, akkor a hűségnyilatkozatot azonnal alá is írják. Búbánat elszállt, már a hajszín is szebbnek tetszik, a kinti latyak meg kit érdekel, ha egyszer olyan jó idebent?!

4 tojás
2-3 evőkanál tej vagy tejszín
4-5 szelet pirítós
10 dkg füstölt májkrém
2 evőkanál tejföl
1 kiskanál csemege paprikakrém
2 evőkanál felaprított metélőhagyma
só, őrölt fehérbors, vaj

1. A májkrémet, a tejfölt és a paprikakrémet alaposan keverjük össze, a legjobb, ha forgókéses robotgépben. Adhatunk hozzá kevés szobahőmérsékletű vajat is.

2. Egy edényben forrósítsunk fel vizet, majd amikor már gőzölög, helyezzünk rá egy másik edényt, de az alja ne érjen a vízbe. A tojásokat a tejszínnel/tejjel és csipet sóval, fehérborssal lazán verjük fel, öntsük a gőz fölé helyezett edénybe, majd spatulával vagy fakanállal lassan kezdjük el kevergetni. A habart tojás a létező legkrémesebb tojásétel, a rántottánál puhább és rezgősebb, ő a tojásételek hastáncosnője.

3. Gőzölve a tojás nagyjából 6 perc alatt készül el, folyamatos és óvatos kevergetés közepette. Amikor már szépen összeállt, de még kocsonyás, azonnal vegyük le a gőzről, és kanalazzuk rá a megpirított-megvajazott kenyérszeletekre. Nagyon jól illik hozzá a meg nem pirított, vékonyra szeletelt bajor rozskenyér is.

4. Ízesítsük-színesítsük a légiesre kikevert füstölt-tejfölös májkrémmel, szórjuk meg a felaprított metélőhagymával, és bűvöljük vele az asszonykát. A metódus morózus férjek lábróllevételére is alkalmas.

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

augusztus 2019
H K S C P S V
« szept    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok