







more »" />
Hosszú évekkel ezelőtt hirtelen felindulásból vettem egy szép szakácskönyvnek látszó tárgyat a kínai konyhaművészetről. A recepteket kicsit európaizálták, de nagyon ügyeltek az autentikusság megőrzésére is, így alapvetően használhatatlan szakácskönyvet teremtettek, beszerezhetetlen hozzávalókkal. Néha a pesti kínai boltokban sem tudták, hogy mi is az, amit keresek, még akkor sem, ha vittem a könyvet és mutattam a képet.
Ilyen képtelen helyzet senkivel sem fordulhat elő, ha Kylie Kwong könyvéből akar főzni, már csak azért sem, mert maga Kwong kisasszony is lényegében ausztrál, tehát erősen szelídített kínai konyhát visz, mégis hiteleset és legfőképp ízleteset. Jó néhány elengedhetetlen fűszerre és szószra természetesen szükség lesz – erről pontos lista van a könyvben –, de ha ezeket különösebb gond nélkül letudtuk, akkor végtelen lehetőségek nyílnak meg. Viszonylag egyszerű fűszerezéssel is nagyon változatos ízeket lehet ugyanis elérni a különféle sütési-vágási-kombinálási eljárások alkalmazásával, s mire észrevesszük magunkat, már olyan természetes mozdulattal nyúlunk a wok felé, mint a pirospaprika dobozáért.
Az ételek képei nem is könyvbe, hanem egy fotográfiai galéria falaira kívánkoznak, nem illusztrációk ezek, hanem műalkotások, keményen megdolgoztak a stylistok és a fotósok. De ne ijesszen el senkit az, ha a sült zöldbab és a csodás kontrasztot képviselő piros csilicsíkok a mi tányérunkon nem éppen olyan szemkápráztató dőlésszögeket produkálnak. Attól még ugyanolyan csodás lesz.
A könyv a legnépszerűbb alapanyagok mentén osztja fel a recepteket (csirke, kacsa, tojás, tofu, rizs stb.), és beavat a szeletelési és tálalási technikákba is. Aki ebből főz, annak új világ fog feltárulni a kínai gyorsbüfék által leárnyékolt horizonton.
Kylie Kwong: Kínai konyha egyszerűen (Alexandra Kiadó)
No comments
Be the first one to leave a comment.