more »" />

 
 

Kínai konyha egyszerűen

 

Hosszú évekkel ezelőtt hirtelen felindulásból vettem egy szép szakácskönyvnek látszó tárgyat a kínai konyhaművészetről. A recepteket kicsit európaizálták, de nagyon ügyeltek az autentikusság megőrzésére is, így alapvetően használhatatlan szakácskönyvet teremtettek, beszerezhetetlen hozzávalókkal. Néha a pesti kínai boltokban sem tudták, hogy mi is az, amit keresek, még akkor sem, ha vittem a könyvet és mutattam a képet.

Ilyen képtelen helyzet senkivel sem fordulhat elő, ha Kylie Kwong könyvéből akar főzni, már csak azért sem, mert maga Kwong kisasszony is lényegében ausztrál, tehát erősen szelídített kínai konyhát visz, mégis hiteleset és legfőképp ízleteset. Jó néhány elengedhetetlen fűszerre és szószra természetesen szükség lesz – erről pontos lista van a könyvben –, de ha ezeket különösebb gond nélkül letudtuk, akkor végtelen lehetőségek nyílnak meg. Viszonylag egyszerű fűszerezéssel is nagyon változatos ízeket lehet ugyanis elérni a különféle sütési-vágási-kombinálási eljárások alkalmazásával, s mire észrevesszük magunkat, már olyan természetes mozdulattal nyúlunk a wok felé, mint a pirospaprika dobozáért.
Az ételek képei nem is könyvbe, hanem egy fotográfiai galéria falaira kívánkoznak, nem illusztrációk ezek, hanem műalkotások, keményen megdolgoztak a stylistok és a fotósok. De ne ijesszen el senkit az, ha a sült zöldbab és a csodás kontrasztot képviselő piros csilicsíkok a mi tányérunkon nem éppen olyan szemkápráztató dőlésszögeket produkálnak. Attól még ugyanolyan csodás lesz.

A könyv a legnépszerűbb alapanyagok mentén osztja fel a recepteket (csirke, kacsa, tojás, tofu, rizs stb.), és beavat a szeletelési és tálalási technikákba is. Aki ebből főz, annak új világ fog feltárulni a kínai gyorsbüfék által leárnyékolt horizonton.

Kylie Kwong: Kínai konyha egyszerűen (Alexandra Kiadó)

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

január 2019
H K S C P S V
« szept    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok