more »" />

 
 

Cupcake, minitorta vagy luxusmuffin?

 

A muffin tipikusan a kezdők háziasszonyok süteménye, merész műkörmökkel is tökéletesen elkészíthető. De mi választja el a muffint az újabban minitortára magyarosított cupcake-től? A díszes tetőzete. A cupcake mindig elegáns krémkoronát hord, amellyel küllemre és ízre is magasan emelkedik a pórias muffinok fölé. Viszont igencsak könnyű elkészíteni.

A cupcake divatja a muffinhullámot követően sodort végig a világon, egyszerűsége és látványossága okán. A muffin teljességgel komplikációmentes édesség, az amerikaiak azt mondják, hogy még a csomók sem ártanak neki, sőt, kifejezetten használnak, ezért nem is habverővel, hanem masszív robotgépeik keverőkarjával készítik el a masszát, nagyon rövid keveréssel.
Aki muffint tud sütni, annak a minitorta már gyerekjátéknál is egyszerűbb lesz, hiszen csak valamiféle krémet kell a tetejére biggyeszteni, és máris készen van egy színpadiasan szép alkotás, amelyben mennyeien egyesül a muffin egyszerűsége a torta eleganciájával.

A minitorta az időhiányban szenvedők számára kitalált – vagy földre szállt? – áldás…

Krémet tetszés szerint ezerfélét lehet keverni: a csokoládés muffinokhoz jól illik a csokoládékrém, legtöbbször pedig a natúr krémtúró (krémsajt, cream cheese, fromage frais, Frischkäse) alapú krémeket érdemes használni, egyrészt mert szinte mindegyik muffinhoz illenek, másrészt mert a krémtúró tartást és harapnivaló puhaságot, bársonyos textúrát biztosít a krémeknek. Jobb, mint a tejjel vagy citromlével szimplán kikevert puritán porcukormáz. De egy sima créme Chantilly is tökéletesen megteszi, azaz egy vaníliarúd kikapart magjaival és egy kiskanál porcukorral kemény habbá vert tejszín, habzsákból cukrászosan a muffin tetejére kanyarítva.

A minitorta az időhiányban szenvedők számára kitalált – vagy földre szállt? – áldás, mert összekeverni 2 perc, megsütni 20 perc, ez idő alatt a krém is bőven elkészül, és behűthető, majd a muffinok kihűlése után rányomható azok tetejére. Az egész ceremónia nem tart tovább egy óránál, amelyből rosszindulatúan számolva is legfeljebb 10 perc telik el munkával, a többi csak várakozás.
Vagy inkább vágyakozás.

Kakaós-nutellás minitorta
(12 darab)
1 púpozott evőkanál édesítés nélküli kakópor
1 csapott evőkanál mogyorókrém (nutellaszerűség)
1-2 evőkanál forró víz
10 dkg cukor
12 dkg liszt
12 dkg puha vaj
2 tojás
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál tej

A krémhez:
30 dkg porcukor
15 dkg natúr krémsajt
1-2 evőkanál friss citromlé (elhagyható)

1. A nutellát és a kakaóport keverjük laza krémmé a forró vízzel. A tészta összes többi hozzávalóját tegyük tálba, és elektromos habverővel keverjük homogén masszává. Alaposan keverjük bele a kakaós-nutellás krémet.

2. A sütőt melegítsük 200 fokra. A lágy tésztát – mert ilyet kell kapnunk, szinte folyósat, s ha nem ilyen, akkor adjunk még hozzá 1-2 evőkanál tejet – kanalazzuk egy muffinsütő papírkosárkákkal kibélelt mélyedéseibe. 20 perc elég neki a sütőben, nem baj, ha kissé nedves-puha marad.

3. Készítsük el a mázat: az átszitált, csomómentes – ennek tényleg csomómentesnek kell lennie – porcukrot keverjük habosra a krémsajttal, esetleg lazítsuk a citromlével. Ha viszont nem kívánunk savanykás mellékzöngét lopni a minitortánk íz-szimfóniájába, akkor egyszerűen csak tejet keverjünk hozzá. De maradjon tartása, hogy szépen megtarthassa tekervényeit a muffin tetején. Aki még tovább akarja cifrázni, hintse meg egy csipet kakaóporral is, bár díszes az anélkül is.

 

2 Comments

  1. annatheprincess szerint:

    Szia, megcsinaltam a sutit, a muffin szuper lett, viszont a krem teljesen elfolyt, es csak ugy tudtam racsurgatni, mint a cukormazat. :( Nincs valami otleted, mit ronthattam el? Mindent betartottam, amit leirtal..

  2. Marton Levente szerint:

    A krémsajtok nem egyformák, van amelyiknek nagyobb, és van amelyiknek kisebb a víztartalma. Amennyiben túl folyósnak tűnik a krém, akkor még kell hozzákeverni néhány evőkanál porcukrot, és esetleg be is lehet tenni a hűtőbe fél órára, így a krémsajt újra megdermed, formatartóbb lesz.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

április 2019
H K S C P S V
« szept    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok