more »" />

 
 

Hártyaomlett márpedig létezik

 

Ezt azért mondom, mert nemrég tévét néztem, és egy főzni nem tudó asszonykát kértek meg arra, hogy üssön össze valami friss, meleg ételt a hűtőszekrényében található – amúgy rémes – alapanyagokból. Mivel a dobozos söröket kevés recept használja alapanyagként, maradt a másik hozzávaló, a tojás, mert csak ez a kettő volt a hatalmas amerikai hűtőben. Ilyenkor aztán a publikum tud nevetgélni, nézve az amatőrködést, akárcsak a tehetségkutatók kiválasztó-show-iban. Az asszonyka neki is látott, és egy tojásból akart omlettet készíteni, tökéletes sikertelenséggel. A műsorvezető legott fel is világosította, hogy omlettet nem  lehet készíteni egy tojásból.
Itt kaptam fel a fejemet.

Az asszonykának két tojásból se sikerült volna, ez tény, hiszen a serpenyő szemmel láthatóan teljesen új tárgy volt a kezében, olyan tanácstalanul forgatta, mint öreg apáca a vibrátort, de ettől még óvakodnék kijelenteni, hogy egy tojásból nem lehet omlettet készíteni.
Lehet.
Jómagam már évek óta készítem.
Való igaz, hogy általában két tojást szoktak egy omlettre számítani, meg némi tejszínt esetleg, ha épp akad kéznél, de attól még bizony lehet egy tojásból is megsütni. A titok nyitja a gyorsaság és a vaj: a bevajazott, forró serpenyőben 30 másodperc alatt készül el a tojáslepényke, vagy ahogy én nevezem: a hártyaomlett. Cigarettát lehetne sodorni vele. Alig vastagabb, mint egy réteg szemránckrém.

…a serpenyő szemmel láthatóan teljesen új tárgy volt a kezében, olyan tanácstalanul forgatta, mint öreg apáca a vibrátort.

A vajra pedig azért van szükség, mert az omlett és a vaj különös szimbiózisban élnek, olajon kevésbé lesz ízes, mint vajjal sütve, mogyorónyi elég is belőle, de kell, még ha a legszuperebb NASA-fejlesztésű tapadásmentes serpenyőt is használjuk.
Megfordítani nem szükséges, mert olyan vékony, hogy szépen átsül a teteje is, aztán lehet tenni rá mindenféle zöldségeket, én általában tartok a hűtőben öntet nélkül bekészített salátaalapot, rácsos edényben, hogy a nedvesség lecsöpögjön – napokig friss marad így –, aztán csak kiveszek belőle egy maréknyit, meglötybölöm valami szintén előre elkészített vinegraitte-tel, vagy csak simán megszórom penészes sajttal, ráhajtom az omlett másik felét, és diétás időszakokban (azaz csaknem mindig…) kenyér nélkül fogyasztom. De aki jártas az origamiban, kis borítékot is formázhat belőle, vagy feltekerve is eheti, akár a tortillatekercseket.

4 személyre:

4 tojás
1 evőkanál vaj
csipet só
4 tekerésnyi feketebors az őrlőből
fejes saláta
2 paradicsom
1 kis uborka
1 kaliforniai paprika
4-5 dkg kéksajt (márványsajt)

1. Forrósítsünk fel egy kevés vajat egy tapadásmentes serpenyőben. Nem sokra tartom az ilyen serpenyőket, de elismerem, hogy a tojásételek ezekben a legjobbak. Csak arra figyeljünk, hogy a vaj mindenhol vonja be a serpenyő alját. Egy tojást alaposan verjünk fel villával, sózzuk, tekerésnyi bors, és máris mehet a habzó vajra. A serpenyő forgatásával terítsük szét teljesen az edényben. Fél perc sütés után kész is van, plusz-minusz 5 másodperc. Nem baj, ha a teteje nem csontszáraz, egyrészt mert a serpenyőből kiszedve is sül még pár másodpercig, másrészt nem is jó, ha nincs benne csöppnyi krémesség sem.

2. Csúsztasuk egy tányérra, járjunk el ugyanígy annyiszor, ahány személy számára készítjük a reggelit, aztán szórjuk rájuk a felkockázott-feltépkedett zöldeket meg a sajtot, hajtsuk rá a szépen megsült alsó részt és fogyaszthatjuk is. Az se fog sokkal tovább tartani 30 másodpercnél.

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

január 2019
H K S C P S V
« szept    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok