more »" />

 
 

Citromtorta habkönnyedén

 

Akkor van baj, amikor valaki citrom nélkül akar citromtortát sütni, és tapasztalatból tudom, hogy ilyesmi megesik. Ebben az esetben a citromtalan ember mit tesz? Palackos citromlé után nyúl. Ez fölöttébb rosszallásra méltó cselekedet, tudván tudva, hogy a XXI. század technológiai csodáinak dacára az amúgy igen leleményes élelmiszeripar nem volt képes feltalálni a citromízű citromlevet. Savas-savanykás folyadékot állítanak elő, halványan emlékeztet is a citromra, de csak annyira, mint a világháború citrompótló tablettái Szicília hatalmas, lédús gyümölcseire. Palackos citromlé esetében a torta is palackos citromlé ízű lesz, illetve annál kicsit rosszabb talán, és ez különösebb indokolás nélkül is elfogadhatlannak nevezhető. De hogy mégis indokoljunk egyet: a citromtortákba kell a citrom kezeletlen vagy jól megsikált héjából is, azt meg végképp nem tartalmazza a palack. Az üveges citromlénál hiábavalóbb találmány a citrom vonatkozásában pedig csak egy van: a szárított citromhéj. Ez már a megtestesült ellentmondás, színtiszta oximorón: a citromhéj csakis frissen adja ki zamatát és illóolajait, szárítva halott az egész, s nem ismert olyan metódus, amely életre keltené.

Aztán az inga kileng a másik oldalra, és annyi friss citromlevet meg -héjat zsúfolnak szegény tortába, hogy beleharapás után szó bennszakad, hang fennakad, cukor kerestetik.

Most itten mi (én) iparkodtunk egy középutas megoldást találni, sok tejszínnel és egyetlen árva citrommal, s ennek isten bizony nem az volt az oka, hogy nem akadt több citrom a háznál. Igenis volt még egy fél.

Omlós tészta:
200 g liszt
60 g vaj
80 g cukor
1 tojás
1 csipet só

Citromkrém:
2,5 dl tejszín
3 tojás és 1 tojássárgája
150 g cukor
1 citromleve és héja

Hab:
2 tojásfehérje
1 evőkanál cukor

1. Az omlós tészta össze hozzávalóját tegyük forgókéses robotgépbe, és keverjük, míg gombóccá áll össze (sok robotgéphez adnak kifejezetten az omlós tésztához legjobban használható műanyag forgókést is). Egy-két evőkanál hideg tej még kellhet hozzá. A tésztagombócot tegyük pár órára a hűtőbe, aztán vegyük elő, belisztezett deszkán nyújtsuk ki akkorára, hogy kibéleljünk vele egy 23-24 cm-es, kivehető aljú piteformát. A túllógó széleke vágjuk le, de ha nem vágjuk le, akkor sincs baj, mert így a tészta nem ugrik össze, és sütés után is lenyeshetjük. Tegyük egy órára ismét vissza a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.

2. A tésztaformát béleljük ki alufóliával, töltsük fel vaksütéshez használt szárazbabbal, és süssük 10 percig. Távolítsuk el a fóliát meg a babot, és tegyük vissza még 5 percre.

3. A krémhez keverjük ki a tojásokat és a tojássárgáját a cukorral, adjuk hozzá a citromlevet és citromhéjat, majd a tejszínt. A töltsük a tésztára – lehetőleg ne a tésztát vigyük az asztalhoz és egyensúlyozzuk vissza, hanem egyszerűen nyissuk ki a sütőt, húzzuk ki a formát, töltsük bele a sodót, és csukjuk vissza a sütőajtót. 25 percig süssük a 150 fokra csökkentett hőmérsékleten, közben verjük kemény habbá a két tojásfehérjét – félúton szórjuk bele a cukrot –, majd halmozzuk a tortára. A sütőt állítsuk 140 fokra, süssük 10 percig, majd 1-2 percig grillezzük, hogy a hab barnuljon kicsit. Vérprofik ezt gázlánggal, azaz zsebsárkánnyal szokták csinálni, a miheztartás végett mondom. A legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben tölt, hogy a még rezgő krém szépen megdermedjen. Pontosabban a legjobb lenne, ha még aznap este el nem fogyna rezgőstől.

Megjelent a hvg.hu-ban.

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

január 2019
H K S C P S V
« szept    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok