more »" />

 
 

Daruk és karácsonyfák Berlinben

 

A Brandenburgi kapu mellett áll az egyik legszebb és legnagyobb berlini karácsonyfa

Gyakran járok Berlinben, Európa legnagyobb építőtelepén, ahol közhelyszámba megy a megállapítás, miszerint a város évente megváltozik, új arcot és új városrészeket növeszt. Pontosabban visszanöveszt, hiszen 1945 előtt a néhol még ma is puszta területeken házak álltak, utcák kanyarogtak… Karácsonykor azonban még nagyobb Berlin arculatváltása. A német főváros ilyenkor a kontinens legerősebb gazdaságához illő fényköntösbe csavarja magát, a díszlámpák árnyékba rejtik a háború itt-ott most is látható sebeit, s a mindenhol ágaskodó daruk mintha maguk is óriási karácsonyfaként az ünnepi pompa részeivé válnának.

A Gendarmenmarkt pompás ünnepi vására, a “karácsonyvarázs”

A legpompásabb karácsonyi varázs – Weihnachtszauber – kétségtelenül a híres sugárút, az Unter den Linden közelében fekvő elegáns téren, a barokk Gendarmenmarkton látható. A törökösen csúcsos sátortáborban az Európa-szerte egyedülállóan pompás német karácsonyok minden kelléke megtalálható – ez néha giccses, de érdekes módon Németországban a giccs a karácsonnyal valahogy jól megfér, itt az ünnep még a giccset is nemesebbé teszi, ami sokkal jobb, mintha fordítva lenne, mint ahogy néhol van is. Ez az egyetlen karácsonyi vásár, ahol belépődíj is van, igaz, csupán délután és csak egy euró, s ez sem öncélú: cserébe minden nap koncertek, énekesek lépnek színpadra, és szórakoztatják a nem kevés odalátogatót.

Fahéjas mandula, szegfűszeges bor és édes, édes, túlédes marcipán illata köt gúzsba, Berlin karácsonykor csupa illatgyönyör és fényillúzió, ez a város a decemberi estéken a legszebb: sejtelmes, titikozatos, mégis elérhető. 

A keleti részről átutazva az egykori Nyugat-Berlinbe a Kurfürstendamm a célpont: a híres bevásárlóút ilyenkor a szokottnál is fényűzőbb, lampionok és díszek alatt roskadozik, a nagy áruház, a KaDeWe pedig csupa piros és zöld karácsonyi színekbe öltözik.

Mézeskalácsok zavarbaejtő sokféleségben

Nem lehet nem észrevenni, hogy mennyire szeretik a németek a diótörőket. A Diótörő hagyományos, kicsit merev, de kackiásan katonás figurájában mintha a porosz militarista hagyományok testesülnének meg, de karácsonyiasan vidáman, sőt, kicsit önironikusan is talán. A hatalmas Diótörő-figurák őrt állnak a Kurfürstendamm elejénél és végénél, de lépten-nyomon felbukkannak, ilyen mennyiségben egyik országban sem láthatók, sőt, Németországon belül se nagyon akad ebben Berlinnek versenytársa. Mintha a karácsonyi katonák ilyenkor teljesen felváltanák a máskor folyton-folyvást ránk köszönő színes medvéket, Berlin totemállatait.

Charlottenburgban is áll a vásár

Aki egy kicsit távolabb is akar sétálni vagy metrózni, mindenképpen menjen el Charlottenburgba, Berlin egyik legelegánsabb városrészébe, ahol a palota előtti téren is hosszú ideje várja a helyieket és a turistákat a karácsonyi vásár, amelynek különösen szép hátteret kínál az esténként ragyogóan kivilágított palotaépület. A Gendarmenmarkt varázsa olyan erős volt, hogy ide másnap még egyszer visszatértem, és az levegőben fátyolszerűen hullámzó forraltbor- és fahéjas mandulaillatban úszva megkérdeztem három árust – noha ez messze nem számít reprezentatív felmérésnek –, s mindhárman jobbnak tartották az idei karácsonyi szezont a korábbi három évhez képest, többet költöttek az arrafelé sétálók, így ők a maguk részéről ezt a válságból kivezető jelnek tekintették. Nekik ez volt a karácsonyi ajándék, és meg is érdemelték, hiszen nekik köszönhetően lesz sok fa alatt valami szép, kézmunkálta meglepetés.

 

A diótörőket eredetileg valóban diófélék törésére használták: a hátukon lévő kar lenyomásával kinyílt szájukba kellett tenni a csonthéjast, aztán a kar segítségével a bábu becsukta a száját és szétroppantotta a dióhéjat. Ma már a legtöbb baba nem tör diót, csupán dekorál, de azt minden méretben és mennyiségben. A fotón a németeknél szintén roppant kedvelt forgó, propelleres piramis társaságában.

 

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

április 2021
H K S C P S V
« szept    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok