more »" />

 
 

Feltekert Svájc

 


Ha a végzet ellenállhatatlan asszonyairól vagy a konyhaművészetről beszélünk, a legritkább esetben gondolunk svájciakra.  A hegyes országhoz gasztronómiai vonatkozásban legfeljebb a csokoládé kapcsolható, végzetasszonya-viszonylatban rosszabb a helyzet, ezen a téren egyáltalán semmi nem kapcsolható.

De ha femme fatale-felhozatalból nem is jeleskednek, a svájciak enni felsőfokon tudnak, bizonyíték erre, hogy idén 84 darab egy, két vagy három Michelin csillaggal kitüntetett éttermük volt, ami nem megvetendő eredmény, főleg összevetve a mi egyetlen, pislákoló csillagunkkal. Sőt, sajtvonalon sem kell szégyenkezniük – fondü, raclette! –, de maradunk a csokoládé továbbgondolásánál: a csokoládés piskótatekercsnél.
Az angolok és az amerikaiak különösképpen kedvelik ezt az édességet, és svájci tekercsnek (swiss roll) hívják, egyelőre fel nem fedezett összefüggések miatt. Gyanakodhatnánk a csokoládékrémre, de ők lekvárral töltik, az meg nem köthető az Alpokhoz.

Búbánat ellen bármikor szedhető, de akkor is jó, ha boldogok vagyunk. 

A piskótatekercs valójában német területről, illetve a Monarchia birodalmából származik, ilyeténképp nekünk magyaroknak is több közünk van hozzá, mint a svájciaknak. A „svájci“ jelzővel a kontinens belsejével nemigen törődő angolok valószínűleg csak a közép-európai eredetre akartak utalni (ráadásul marketingszempontból is jobban hangzott, mert „német tekercsként“ több lett volna az előítélet vele szemben, ismerve a száz évvel ezelőtti hűvös angol–német politikát). A svájci tekercs nevet aztán az amerikaiak lazán örökbefogadták, mivel még kevesebbet törődtek Európával. Svájcot legalább ismerték, már akkor is ott tartották a pénzüket.

Mostani piskótatekercsünk kiválósága a könnyed, liszt nélkül készülő tészta és a habkrém, amely különösen egynemű és könnyű lesz, annak köszönhetően, hogy az olvasztott csokoládét a tejszínnel együtt kell felverni. A csokoládékrém lágyan világít a szerencsensötét tekercsben, éjfélfény ez az alagút végén, az éjszaka búcsútánca a barna hajnalban.

A piskótatekercshez:
12 dkg cukor
6 dkg kakaó
5 tojás, szétválasztva
1,5 dl tej

A csokoládéhabhoz:
12 dkg 60-80%-os étcsokoládé, meg kevés reszelt csokoládé
4 dl zsírdús, hideg tejszín

 

1. A tejet langyosítsuk fel és alaposan keverjük el benne a kakaót. Ha csomós lenne, szűrjük át. A tojássárgájákat keverjük fehérre a cukorral. Folytonos kevergetés mellett lassan öntsük hozzá a kakaós tejet.

2. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, és vegyítsük össze a cukros-kakaós keverékkel. Öntsük egy sütőpapírral kibélelt kb. 25×35 cm-es tepsibe, és 180 fokos sütőben 22-25 perc alatt megsütjük. Borítsuk ki egy deszkára, húzzuk le róla a sütőpapírt, terítsük le langyos vízzel enyhén benedvesített tiszta konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.

3. A ganache-szerű krémhez olvasszuk fel a csokoládét forró gőz fölött, lassan öntsük hozzá a tejszínt és keverjük sima krémmé. Hagyjuk kihűlni, majd az edénnyel együtt tegyük a hűtőszekrénybe és jól hűtsük le. Ugyanabban az edényben verjük fel elektromos habverővel kemény habbá, közepes fokozaton.

4. Kenjük meg a krémmel a piskótalapot, tekerjük fel – a liszt nélküli piskóta könnyen felcsavarható, akár a szőnyeg a Hungária dalában –, hintsük meg reszelt csokoládéval és szeletelhetjük is. Búbánat ellen bármikor szedhető, de akkor is jó, ha boldogok vagyunk.

 

A cikk megjelent a Nők Lapjában.
 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

április 2021
H K S C P S V
« szept    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok