more »" />

 
 

Bodza-butaságok

 

Lejáróban a bodzaszezon, és a szezonközben megjelent rengeteg bodza-cikk kihozott a sodromból. Ugyanis lehetetlenség, hogy a témával foglalkozó “szakemberek” nem tudnak különbséget tenni a bodzalimonádé és a bodzaszörp között. Egyre másra olvastam a bodzaszörp-cikkeket, ahol – amúgy korrekten – leírták a bodzalimonádé készítését.

Mérvadó internetes portálokon is.

Ezért most ideírom, hogy tisztelt hölgyek-urak, a bodzaszörp az, amit önmagában nem lehet meginni, hacsak nem akarunk cukorbetegséget kapni azonnal, miközben segítségért sem tudunk kiabálni, mert összeragadt a szánk. A szörpöt higítani kell, stílszerűen szépen belespriccelt szódavízzel, de igénytelen világunkban megteszi a szénsavas ásványvíz is. Persze csapvízzel is lehet higítani, mindent lehet, aki teszi, lelke rajta. De lényeg, hogy higítani kell. Ez minden szörpnek ismérve, ugyebár.

Amit önmagában iszunk, az nem szörp, hanem limonádé. A bodzalimonádé 4-6 napig tartható el a hűtőszekrényben, lehetőleg csatos üvegpalackban, mert érik-erjed, ennek köszönhetően szénsavas lesz és mennyeien finom, de ha nem tartjuk biztonságos körülmények között, akkor megesik, hogy a parafadugót kilövi, a vékony műanyag palackot meg elrepeszti. Ebből a limonádéból kis trükkel születik a bodzapezsgő, ami szintén egy másik kategória.

Krúdy jutott az eszembe, aki mit is mondana manapság, látva a rengeteg netszemetet, hiszen őt már saját korának a médiaburjánzásai is bosszantották, s így írt erről:

“A Hét szakácskönyvében, Zilahy Ágnes és a többi jeles kútfőkben a legszebb regényeket feltalálhatjuk. Olykor az újságok asszonyoknak való rovatából is kiböngészhetni egy-egy
ételnek az ismertetését, ez azonban nagyon ritkán fordul elő.
Nem ajánlom senkinek, aki az evést művészetté fejlesztette,
hogy a kőnyomatos-közlönyből tanuljon esztétikát.”

Ma nem találna szavakat.

Idemásolok egy cikket a Konyhanyelv könyvemből, ez a limonádéról szól.

 

Palackba zárt nyár


Bodzavirág limonádé

 

Az emberek mindig szerették magukat kényeztetni, a dobozos üdítők előtti korokban is. A rövid életű bodzavirág emlékezetes limonádéval képes minket megajándékozni, más ez, mint a szörp, könnyebb, már-már szénsavas, kicsit citromos, és főleg kecsegtető, mint egy jól sikerült állásinterjú. Ennél jobb nyári kényeztetés kevés jut az eszembe, főleg egy bizonyos kor után. A mai szezontalan világban a bodzaviráglimonádé szezonhoz kötött ital maradt, de olyankor érdemes többször is szüretelni érte. Öt-hat nap alatt készül el, utána tartsuk hűtőben és lehetőleg jól ledugaszolva, de a legjobb, ha csatos üvegekben tároljuk, maximum egy hétig. Utána kezd átalakulni bodzaborrá, de az távolról sem egy kényeztető ital.
Korai suhancidőmben James Bond akartam lenni, nem szokatlan jelenség ez a fiúknál, de már akkor sem azzal nyűgözött le a szuperkém, hogy milyen virtuóz módon forgatja a fegyvert, hanem jobbára azzal, hogy milyen eleganciával kortyolja a pezsgőt. Akoriban meggyőződésem volt, hogy a pezsgő valami olyasmi lehet, mint a bodzaviráglimonádé, mint akkori italvilágom non plus ultrája. Azóta megismertem Bond kedvenc márkáit, a könyvekben szereplő Taittinger, illetve a filmváltozatokban megjelenő Bollinger pezsgőt, s bár nagy élvezet a pezsgő is, meg a bodzalimonádé, az utóbbi mellett szól egy fontos érv: mi magunk készíthetjük el, ami a champagne esetében aligha fordulhat elő.

5-8 bodzavirágernyő
5 liter szénsavmentes ásványvíz
1,5 kg finom szemcséjű kristálycukor
2-3 citrom
1 kiskanál citromsav

1. Vannak, akik sima csapvizet, vannak, akik felforralt és kihűtött csapvizet használnak, én szénsavmentes ásványvizet szoktam, tessék választani, melyik variáció tetszik. Vízfajtától függetlenül azonban a bodzavirágokat gyorsan le kell mosni folyó víz alatt – minél távolabb szedjük az utaktól, annál kevesebb szennyeződés van rajtuk, ezt minek magyarázni.

2. Két citromnak vágjuk le a héját vastagon, egészen a gyümölcshúsig, mert így szelídebb citromíz vegyül a limonádéba (a héjat elhasználhatjuk később süteménybe vagy dobjuk ki), majd a másik, héjában hagyott citrommal együtt karikázzuk fel. A citromsavat és a cukrot egy nagy befőttesüvegbe tesszük a citromkarikákkal együtt, fakanál nyelével kissé összenyomkodjuk, hogy a citrom héjából kicsalogassuk az értékes illatokat. Felöntjük az ásványvízzel vagy vízzel, és alaposan elkeverjük. Nem baj, ha nem olvad fel teljesen a cukor, a következő öt napban még lesz módunk kevergetni.

3. Végül hozzáadjuk a bodzavirágokat, keverünk még egyet, az üveget lefedjük egy tányérral, és napos helyre állítjuk. Otthagyjuk öt napig, de naponta egyszer-kétszer megkeverjük.

4. Gézen át leszűrjük, palackokba töltjük, szorosan lezárjuk és fogyasztás előtt 1-2 napig a hűtőszekrényben tartjuk. Enyhén pezsegni fog, ahogyan mi is.

 

 Fotó: Béres Dávid
 

3 Comments

 1. Hóka Julianna szerint:

  Kedves Levi,

  Nagyon tetszett az írásod. Én magam is imádom a bodza szörpöt és kivétel nélkül, minden évben bodza-szüretelünk. Nem volt ez másképp idén sem!Ráadásul kétszer!!! Sajnos beleestem abba az öreg hibába, hogy a jól bevált őseinktől örökölt receptet megpróbáltam modernizálni (xilit a cukor helyett a paleo étkezés szerint,csak citromlé,mert a héja tele van mindenféle vegyszerrel) és a végeredmény egy bodzapálinkának tökéletesen alkalmas alapanyag lett!!!(Megbuggyant két nap után!!!)De sebaj, ismét felkerekedtünk, mi szüreteltünk, a gyerekek kalandot kerestek, és a végeredmény egy az őseink által jól kitalált, tökéletes ízvilágú , jó cukros, isteni bodzaillatú szörp lett, ami remélhetőleg kitart a következő szezonig!!!!

  • Marton Levente szerint:

   Helló Juli!
   Nem rejtem el, hogy nekem nagyon rossz véleményem van a paleolit-étkezés típusú szenzációhajhász diétáktól, mert hihetetlen butaságnak tartom őket, éppúgy, mint a vércsoport szerinti diétákat. Aki hisz benne, szíve joga. De ne csodálkozzon, amikor 1-2 év múlva épp úgy tűnik el a süllyesztőben, mint a valaha agyonlihegett Testkontroll meg az Atkins-diéta.
   A jó közérzet és az egészség receptje kétezer év óta ismert: jó minőségű alapanyagokból készített ételek, mértékletesség és testmozgás. Ez persze kényelmetlen, igyekszünk is mindenfélével kiváltani, hát… az eredmény látható.
   A cukor nem helyettesíthető ilyen receptekben, a xilit meg komoly vegyi folyamatok révén nyerhető ki, értéke erősen vitatható, kivéve cukorbetegek esetében.
   A citrom héja olyan értékes olajokat tartalmaz, amelyek nem helyettesíthetők, ízben pedig pótolhatatlan. A citromot általában nem vegyszerezik, hanem meglehetősen ártalmatlan viaszréteggel fújják be, ez langyos vízzel jól lemosható. Kapható olyan citrom is, amelyen nincs ilyen védőréteg, aki nagyon óvatos, vegyen olyat, de ne mondjon le a citromhéj fenséges ízéről.
   Én idén lecsúsztam a bodzaszörpről, mert a bodzaszezont szinte végig külföldön töltöttem…

   • Hóka Julianna szerint:

    Helló Levi,

    Még nem késted le!!! Bián, ahol mi lakunk még mindig virágzik. Múlt hét Vasárnap szedtük a második adagot és még mindig volt olyan ami még nem virágzott!!! Szerintem hajrá, biztos vagyok hogy még találsz bodzát!!!

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

április 2021
H K S C P S V
« szept    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok