more »" />

 
 

Bréma muzsikusai

 

A szamár, a kutya, a macska és a kakas szövetsége

Kevés város nevét tanuljuk meg már gyermekkorban, de Brémáét igen, a Grimm testvérek meséjének köszönhetően. A Brémai muzsikusokban a négy kiöregedett, fölöslegessé vált háziállat – a szamár, a vadászkutya, a macska és a kakas – a nagy kikötővárosba készül, hogy ott muzsikusnak felcsapva keresse meg a betevőt, de közben rendhagyó módszerekkel kisajátítanak egy rokonszenves zsiványtanyát, és ottragadnak. Így Brémába ugyan nem jutnak el, muzsikusok nem lesznek, ám tökéletes pr-ügynökként ma is hírét viszik a vöröstéglás városnak szerte a világban – és lehet, hogy ma is ott élnek az erdei tanyában, hogy egyszer újra nekiinduljanak, és tényleg zenéljenek Bréma főterén. Amíg azonban személyesen meg nem érkeznek, addig is ott áll a város jelképévé vált szobruk a főtéren – 1953 óta –, a mese jelenetének megfelelően egymás hátán állva ábrázolva a négy állatot, a díszes Városháza oldalánál.

Brémába ugyan nem jutnak el, muzsikusok nem lesznek, ám tökéletes pr-ügynökként ma is hírét viszik a vöröstéglás városnak szerte a világban

A szamár első lábai már fényesre koptak a sok tapogatástól, mert megérintése a helyi hit szerint szerencsét hoz, és ebben a hitben osztoznak a turisták is. A szerencse pedig tényleg nincs messze, hiszen mindjárt a szobor mellett nyílik a német városokból sosem hiányozó Ratskeller, s a Városháza pincéjében nem jár rosszul az arra járó: remek észak-német ételek – Pinkel és Labskaus – mellett kiváló dél-német borokat ihat, ugyanis ez azon kevés Ratskeller egyike, amely nem sörre, hanem borra specializálódott. Olyannyira, hogy itt a XX. századig sört nem is szolgáltak fel. Pedig Bréma igazából sörváros, hiszen itt áll a Weser folyó partján a világmárkának számító Beck’s sörgyár.

A brémai főtér

A 600 éves pincekocsma fölött pedig ott magasodik az egyik legszebb német Városháza, büszkén hirdetve a Hanza-város gazdagságát: ez a második legnagyobb német kikötő Hamburg mögött. A reneszánsz palotában hatalmas tanácsterem, mennyezetéről szépen megmunkált, többméteres hajómodellek lógnak alá vastag láncokon, hogy a bent ülő tanácsnokok egy pillanatra se feledjék el, honnan származik a város vagyona. A teremből pedig kilátunk Bréma főterére: a világörökség részének számító nagy téren áll 1404 óta a csaknem 6 méteres Roland-oszlop. A legenda azt tartja, hogy addig őrzi meg Bréma függetlenségét, míg a szobor áll – talán igaz lehet, hiszen Bréma ma is önálló német tartomány, lényegében városállam. De azt is mondogatják, hogy a Városháza ódon pincéiben őríznek még egy ugyanilyen szobrot, hogy ha az eredeti ledőlt, rögtön pótolhassák…

Böttcherstraße

Ha felócsúdtunk brémai főtér szépségeiből, akkor induljunk el egy közeli kis utcán, hogy lépten-nyomon megdöbbenjünk a váratlanul elénk táruló stílusviharon. Ez a 100 méternél alig hosszabb Böttcherstrasse, Ludwig Roselius brémai kávékereskedő „találmánya“. 1922–31 között épült, többszáz éves téglaházak és új konstrukciók harmonikus egybeolvasztásával, apró árkádokkal, kis beszögellésekel tarkítva, és csöppnyi térrel a közepén. Itt meisseni porcelánból készült harangok játéka jelent zenei felüdülést minden órában.

Mesenegyed a Hanza-városban

Schnoorviertel

A Böttcherstrasse végétől nem messze vár azonban az igazi meglepetés: meseutca után mesenegyed, a Schnoorviertel. Ez az utolsó megmaradt része az egykori városfalak közötti szegényebb negyedeknek, valószerűtlenül apró házakkal, tekergőző utcákkal – hasonlít a híres prágai Arany utcácskához, de a Schnoorviertel nem csak egy fél utcácska. Ma bohémnegyed és sikk itt lakni, noha beköltözéskor érdemes azzal számolni, hogy nagyobb bútorok nem férnek be a házakba. Itt van a világ legkisebb szállodája, alig több egy szobánál. Az 1600-as, 1700-as évek óta változatlan Schnoor negyedet ma féltő gonddal óvják, a Világörökség része lett, élő skanzen, egy letűnt városi életmód emléke.

Reggelente a Schnoorviertel még néptelen, itt este zajlik az élet

Kikötőt az ember nemigen lát Brémában, a Schlachte, a régi kikötő ma kellemes sétány a Weser partján – az új kikötő jó pár kilométerrel északabbra épült meg, az igaz nagy kikötő pedig a tengerparti Bremerhaven.

Folyton feltűnnek a muzsikusok, mindenféle variációban

A városháza tanácstermében függő hajók

 

2 Comments

  1. kuvik szerint:

    Az egy dolog, hogy a sörökkel nem, vagy csak alig foglalkozol, de a német borokat dicsérni?

  2. Marton Levente szerint:

    Mit tehetek, ha egyszer jók? :) Kóstolj csak meg egy remek Mosel- vagy Ahr-völgyi rizlinget. Páratlanok a rizlingek kategóriájában.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

április 2021
H K S C P S V
« szept    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok