more »" />

 
 

Halpiac Hamburgban

 

Németország legnagyobb kikötője a hűvös Észak-tenger szomszédságában is már-már mediterrán módra lüktető büszke Hanzaváros, az Elba-parti Hamburg. A város, amely folyamatosan verseng az ország déli végében fekvő Münchennel a Berlin utáni második legfontosabb német város címéért, amely versengést tekintsünk nemes döntetlennek. Annyi azonban Hamburg mellett szól, hogy a régi kereskedelmi szövetségből, a Hanzából – mely valaha Észtországtól Hollandiáig terjedt – mára csak két német város őrizte meg függetlenségét: Hamburg és Bréma, amelyek önálló tagok a szövetségi köztársaságban, tehát lényegében most is városállamnak számítanak.

Hamburg Altona negyede elsősorban pályaudvaráról és bohémságáról nevezetes, szomszédságában pedig rögtön ott van két híres helyszín, amely kötelező felkeresnivaló minden odalátogató turista számára: a St. Pauli és a Fischmarkt.

Igaz, először az Alster vize mellé épült belvárost kell megnézni az újjávarázsolt, impozáns Városházával, csodálni a part mentén húzódó sétány, a Jungfernstieg előkelő palotáit, amelyek többnyire nagy hajózási biztosítóknak nyújtanak elegáns otthont. Meg kell nézni az 1943 óta romosan hagyott St. Nikolai templomot – csak a tornya élte túl a bombázásokat, hogy azóta is emlékeztessen minden idők legkegyetlenebb háborújának borzalmaira.

…a halpiac kedvéért még a szombati sörözésektől elnehezült turisták is hajlandók korán felkelni.

De ha ezeken már túl vagyunk, akkor érdemes ellátogatni a halpiacra, amely minden vasárnap reggel igazi vásári látványossággá válik. Ennek első bizonyítéka, hogy az odavezető metró, a 3-as U-Bahn szinte kiürül, amikor odaérünk: mindenki a Fischmarktra igyekszik, a halpiac kedvéért még a szombati sörözésektől elnehezült turisták is hajlandók korán felkelni. A Fischmarkt helyén évszázadok óta működik halpiac, a jelenlegi épület 1896 óta áll, és bírja, hogy vasárnaponként 70 ezren keressék fel. Az épületben embertömeg és haltömeg zsúfolódik össze, és a magunkfajta tengernélküli állampolgár csak néz döbbenten a szardíniák, a tőkehalak, a sprotnihegyek, a filék dombjai és a tengeri herkentyűk armádiája láttán. Halárverést is rendeznek itt, igazi aukciós hangulatban kelnek el itt a legszebb tonhalak és osztrigák, a legcsillogóbb szemű kaviárok – hogy aztán Hamburg kifinomult éttermeiben találkozhassunk velük újra, gőzölgő ínyencség formájában. S ha mindez nem szórakoztatná eléggé a nézelődőket és a vásárlókat, akkor van élő zene is, ami még jobb hangulaatra deríti mindazokat, akik nem válogatnak bőszen a pultokon, csupán egy korsó sör mellett fogyasztják az olajban ropogósra sütött apróhalat vagy a panírozott tőkehalfiléket.

A másik közeli híresség a St. Pauli, amelyet az NDK-időkben keleten úgy mutattak be, mint a romlottság nyugati bizonyítékát. Rosszfiúk és különösen rosszlányok hemzsegtek itt, de a St. Pauli mára megjavult, a fénye is megkopott, csak a házai nem, mert azok régen is ugyanilyen kopottak voltak. A Reeperbahn szexmozijaiban már nem ülnek kíváncsi kelet-európaiak, mert mozik se nagyon vannak, megölte őket az internet. Mégis érdemes egyszer végigsétálni rajta, mert érdekes éttermek nyíltak, s a mellékutcák falait már-már művészi graffitik díszítik. Valaha a Beatles is zenélt itt, még mikor a világ nem tudta, mi az a Beatles.

Mixtúra

Művészet? Azt hiszem, igen.

Az Elba partjához közel talán ez Hamburg két legnevezetesebb látnivalója, bár nem sokáig: épül a világhíresnek szánt Filharmónia – de az már egy másik cikk lesz.

Még épül az Elbphilharmonie...

...és ilyen lesz, amikor – rövidesen – elkészül

Fischmarkt

Nyitvatartási idő: áprilistól októberig minden vasárnap reggel 5–9.30 óra között

 

A cikk megjelent a Metropol hírújságban.

 

____________________________

 

április 2021
H K S C P S V
« szept    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok