more »" />

 
 

Sonka, sonka!

 

A fólia perforált, így tud szellőzni. Mellette a polcon kuksol a rumtopflekvár

A sonka nálam komoly kérdés, érzelmi töltettel. Balszerencsémre olyan családban nőttem fel, amelyik maga készítette a sonkát, saját disznóból, saját pácolással, és saját füstöléssel, ezért aztán sonkaérzékeny lettem, és nehezen tolerálom a füstölt sonkának nevezett húskészítményeket, amelyek egyrészt nem sonkák, másrészt nem füstöltek. Sonka sertéscombból készül, és punktum. Füsthöz pedig füst kell, és nem folyadék.

Füstízű sertéspreparátum pedig nem kell, amíg csak létezik egy módja annak, hogy elkerüljem.

Tudom, persze, hogy a valódi sonka drága. Minden drága ebben a művilágban, ami valódi, ez már csak így van, de talán nem marad így.
Amikor nem futotta egy teljes sonka megvételére, akkor pár nappal húsvét előtt kimentem a Lehel-piacra vagy a Nagyvásárcsarnokba, és vettem egy darab sonkát – a legtöbb hentes gond nélkül felezte vagy negyedelte a termetes húsdarabot. Sokan vannak most is, akiknek anyagi vagy fogyasztási korlátok miatt fölösleges egy teljes sonka.

Elismerem, nálunk se szokott mindig elfogyni egy 7-8 kilós darab, de a főtt sonka sokáig eláll – ilyenkor köszönt be a sonkás kocka ideje –, ráadásul remekül fagyasztható, s eképp nyáron elővehető, utóhúsvétot teremtendő.

Itt máris van egy hasznosítási mód, még akkor is, ha ez kötözött sonkáról szól – ugyanúgy készíthető el a kötetlen sonkával is: BUROKBAN SZÜLETETT.

 

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

július 2019
H K S C P S V
« szept    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok