more »" />

 
 

Würzburg – borház a város szélén

 

A barokk Majna-híd, háttérben az érseki sasfészek

Az észak-bajorországi Würzburg csöndes város a Majna partján, egyben a legnagyobb német borvidék, a remek fehérborairól – azon belül is elsősorban rizlingjeiről – nevezetes Frankónia központja. A bor évszázadok óta komoly szerepet játszik Würzburg történetében, a városközpont szélén ma is áll a hatalmas barokk épület, a Juliusspital, amely nevének megfelelően részben kórház, részben viszont borház, ugyanis felfedezték, hogy az épület alatti szövevényes pincerendszerben kiválóan érlelhetők a környező domhátakról leszüretelt szőlőkből készített borok. Az embermagasságú hordók évszázados múltra tekinthetnek vissza. A pince klímája a pezsgőgyártásnak is megfelel, így a Juliusspital egy aprócska pezsgőpincészetnek is otthont nyújt – ez egyike Frankónia kevés pezsgőgyártóinak. Az épület arról is nevezetes, hogy egyik falán nagy dombormű található, rajta a jellegzetes frankóniai, lapos borospalack – Bocksbeutel – talán legkorábbi, 17. század végi ábrázolásával.

A bor évszázadok óta komoly szerepet játszik Würzburg történetében, a városközpont szélén ma is áll a hatalmas barokk épület, a Juliusspital, amely nevének megfelelően részben kórház, részben viszont borház

Würzburg barokkos arculata hosszú múltat rejt: ez az egyik legrégebbi német város, amelynek a kora-középkorban fontos szerepe volt a régióban, messze megelőzve Frankfurtot vagy Münchent. 741-ben már püspöki székhely, így nem meglepő, hogy a  városban lépten-nyomon hatalmas templomokba ütközünk, olyanokba, amelyek közül már egy is díszére válna bármelyik metropolisnak: a Neomünster mellett itt áll a vörös téglákkal szegélyezett, hófehér Dóm, a XI. századi német építőmesterek kiemelkedő alkotása. A harmadik nagy templom, a főtéri Mária-kápolna neve csalóka, ez ugyanis nem holmi kicsiny épület, hanem karcsú, gótkis katedrális. A kápolna a város és hűbérura, a hercegérsek közötti sok évszázados háborúskodás áldozata: az érsek ugyanis nem volt hajlandó az engedetlen város templomába állandó papot kinevezni, így a Marienkapellébe ma is más templomokból járnak át a plébánosok misézni, ezért viselheti csak a kápolna nevet.

Juliusspital, a kórházból lett borház

A hercegérsek említése is magyarázza a templomok sokaságát, hiszen a város több mint fél évezreden át egyházi uralom alatt állt. Ez idő alatt a főpapok sokszor összekülönböztek a szababb levegőre vágyó polgársággal, különösen az 1402-ben megalakult egyetem lázadó szellemű diákjaival. A kedélyek lecsillapítása érdekében be is zárattak az universitast 1525-ben, és csak 1582-ben nyitották meg ismét.

A Residenz. Nem spórolt a hercegérsek

A Majna túlpartján magasodik Marienberg vára, ott fészkelt a hercegérsek, a várat pedig a 196 méter hosszú Régi híd köti össze a várossal. A név itt nem csal: ez az egyik legrégebbi kőhíd a Majna folyón, építése 1473-ben kezdődött, később barokk szobrokkal díszítették, így kissé emlékeztet a híres prágai Károly-hídra. A hídról egyenesen az Óvárosba lépünk, a hdfőnél lévő régi maloépületben kedélyes vendéglő működik, a Majna vize fölé kinyúló teraszokkal. Mögötte apró utcák, hegyes oromzatú házak, árkádok alatt kanyargó járdák.

A Residenz ma a világörökség része, a kicsiny egyházi fejedelemség nagy alkotóerejének szimbóluma

Würzburg talán legnagyobb nevezetéssége újabb keletű: a harcos idők elmúltával a polgársággal kibékülő hercegérsekek a komor várból leköltöztek a városba, és a 18. században megépítették maguknak az egyik legszebb barokk palotát. A Residenz ma a világörökség része, a kicsiny egyházi fejedelemség nagy alkotóerejének szimbóluma. A hatalmas palotát az utolsó nagy velencei mester, Giovanni Battista Tiepolo freskói díszítik, amelyeket újra egykori pompájukban lehet látni. A nagyon keresett és elfoglalt Tiepolo mester csak hosszas levelezés és imponáló honorárium fejében volt hajlandó otthagyni Itáliát, és átkelni az Alpokon, de a befektetés megérte: freskói látogatók tízezreit vonzzák szerte Németországból és a világból.

Tiepolo feltámasztott freskói a Residenz főlépcsőházában

A palota súlyos károkat szenvedett a világháborúban, s bár kívülről ismét régi fényében ragyog, termeinek belső helyreállítása még ma is tart. A nagy palota alatt nagy pince húzódik, és itt – borvároshoz illően – mi más is lehetne, mint borpince…

Bor, bor, bor

 

Burg Cochem, a mesevár

A mesékből épített Burg Cohem, előtérben a helyi híres must

Cochem a szépségekben bővelkedő Mosel-völgyben is az egyik legszebb hely. Néhány meredek utcájában valósággal összesűrítették a gyönyörű épületeket, de az igazi nevezetesség a városka fölötti dombon, szőlősorok gyűrűjében magasodó vár, a burg Cochem. Az 1072-ben épült várat egy német iparmágnás építtette újjá a 19. század végén, mesevár lett belőle, titkos folyosókkal és rejtekajtókkal – szinte várjuk a királykisasszonyok és a tündérlegények felbukkanását. Teraszáról lenyűgöző kilátás nyílik a Mosel folyóra.

 

Az Ahr völgye

A szőlő szerencsére nem szédül

A Rajna, a Majna és a Mosel folyók mellett érdemtelenül keveset hallunk a szomszédos Ahr-völgyről, holott mindegyik közül ez a legmeredekebb és legromantikusabb, noha a legkisebb is. Az ipar, a vasút ide soha nem jutott el, ámbár próbálkoztak vele: a második világháború előtt vasutat akartak ideépíteni, hogy megkönnyítsék a csapatok szállítását Franciaország felé. A töltések egy része és öt alagút el is készült, de a munkát a háború zivatarában szerencsére sosem fejezték be. A töltéseket birtokba vették a szőlőültetvények, a vonatot sosem látott alagutakban pedig borpincéket rendeztek be.

 

Palack-tan

A Bocksbeutel

Számos európai borvidéknek van jellegzetes palackja, de egyik sem annyira könnyen felismerhető, mint a frankóniai borok lapos borosflaskája, a Bocksbeutel. Ez a palack ma már szigorúan védett, az Európai Unióban – egy-két kivételtől eltekintve – csakis a frank borvidék borait tölthetik bele. Az írások 1690-ben már említik ezt a palackot, de erősen él a népi hit, miszerint a palack sokkal régebbi, és már a korai középkorban is használták.

 

 

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

április 2021
H K S C P S V
« szept    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok