more »" />

 
 

Beűzetés a paradicsomba

 

Romániában nincsenek paradicsomi állapotok, kivéve a paradicsom terén. A nyolcvanas évek diktatúrájának egyik meglepő és nem várt pozitív utóhatása, hogy az elszigetelt országba nem törtek be a holland paradicsomutánzatok. Szerencsére azóta sem. Míg nálunk szabályosan kerek és szabályosan íznélküli paradicsomok dominálnak, amelyeket sose érlelnek a nap közvetlen fénye alatt, csak fóliasátorba, addig Erdélyben megmaradtak a régi, ormótlan, bumfordi paradicsomok, amelyek édesek és a napfény ízét sugározzák. Ahányszor csak Kolozsváron járok, mindig hozok magammal belőle, most szeptemberben csaknem 20 kilót pakoltam a csomagtartóba. Utolérhetetlenül finom lesz a belőlük készített paradicsomlé.

Romániában nincsenek paradicsomi állapotok,
kivéve a paradicsom terén.

Az alábbi recept persze bármilyen paradicsommal elkészíthető, de ha eltűnő nagymamáktól, távoli tanyákról sikerül beszerezni valódi paradicsomot, ne habozzunk megtenni. Megéri. Igazából csak ez éri meg…

4 kg paradicsom
2 sárgarépa
2 fehér főzőhagyma
1 zellergumó
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál friss, felaprított zellerlevél
1 dl olívaolaj
só, bors

1. Az egyik főzőhagyma (vöröshagymát is használhatunk, de fehér hagymának lágyabb íze van) kivételével az összes hozzávalót tegyük egy edénybe, és főzzük másfél órán át. Fakanállal kevergessük, és törjük össze a paradicsomokat. Ha letelt a főzési idő, egy krumplinyomóval törjük össze a zöldségeket, majd passzírozzunk át mindent.

2. Egy kis serpenyőben forrósítsunk kevés olívaolajat, és 5-7 perc alatt pirítsuk rajta aranybarnára a második, apróra vágott vagy lereszelt főzőhagymát. Adjuk a paradicsomszószhoz a felaprított zellerlevéllel együtt, s kóstoljuk meg, kell-e bele só, bors. Aki savanykásnak találja, édesítse meg 1 evőkanál barnacukorral.

3. Tegyük fel ismét a tűzre, és főzzük még 30-40 percen keresztül, amíg besűrűsödik (az időtartam a paradicsom víztartalmától függ).Végül zárjuk üvegekbe és újságpapírba-törülközőbe bugyolálva hagyjuk egy napig kihűlni.

Így ér boldog véget a paradicsom, de az ő túlvilága szerencsére a mi világunk.

Rövidesen jön a konfitált koktélparadicsom!

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

január 2019
H K S C P S V
« szept    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok