more »" />

 
 

Légy ott, légy itt

 

Nemrég betértem a Szent István körút elején lévő kis antikváriumba, az egyik kedvenc helyemre, ahol régi szakácskönyveket szoktam vadászni. Vettem ezúttal is laza 10-12 darabot, nem drágák, és egyúttal egy kis időutazást is kapunk velük együtt: visszatérhetünk abba a korba, amikor a receptek olyan szűkszavúak voltak, mint egy-egy délolasz keresztapa az ügyészség előtt. Ebben a korban a fotók is gyerekcipőben jártak, vagy inkább mezítláb. A tányérra dobott ételeket úgy fotózták le, mintha véletlenül sült volna el a fényképezőgép, a tálalás, a beállítások megmosolyogtatók, ilyenek az ötvenes évek horrorfilmjeiben a plasztikszörnyek, főleg, ha kilátszik itt-ott a belebújtatott statiszta csíkos zoknija.

Az jól észrevehető, hogy a hatvanas-hetvenes évek dilettantizmusa után a szakácskönyv-fényképészet a nyolcvanas évek elején durrant be, hirtelen vérprofizmus öntötte el a szakmát, és olyan túldíszített fotókat fabrikáltak, hogy azok mellett elhalványultak a késő-reneszánsz nagy asztali csendéletei is, pedig azokból aztán igazán hiányzott a visszafogottság.

E mesterkélt, pompőz fotók láttán a fotósok és a szerkesztők meg is érdemeltek volna egy-egy vállonveregetést is, lábbal.

A stílus hatása nagy volt, még ma is kitart néhol, de szerencsére az apály-dagály logikájának megfelelően beköszöntött a puritanizmus kora: egyszerű környezetben fotóznak letisztult stílű ételeket, s tény, hogy ez sokkal jobb, mert az ételeken van a fókusz, s nem az alájuk tett terítőkön.

De ez csak egy kis gondolati kitérő volt: a vásárolt könyvek között volt ugyanis egy – Mária Hajková: Édeskönyv, Madách Kiadó, 1978 –, amelyben a boltvezető (talán hálából, hogy elviszem…) mutatott egy érdekességet.
Az alábbi fotót.

Amiből aztán világosan kiviláglik, hogy a képszerkesztő nem volt a helyzet magaslatán, mert egy légy is rákerült az egyik fotóra. Dokumentarista megközelítés, valódi tortához valódi légy jár, kissé aggódtam, hogy a receptben is szerepel, mint kötelező kellék, de szerencsére nem.

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

május 2019
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok