more »" />

 
 

Korrupciós madeleine

 

Ez a röpke-recept a Konyhanyelv dedikálása előtti órákban született meg, amikor kiderült, hogy nem tudok újabb canelé-formákat szerezni, hogy a könyvben is szereplő bordeaux-i süteményt vigyem magammal, az olvasókat megkínálandó. A meglévő hat darabban órákig tartott volna 25-30 canelé kisütése, így nem vállaltam be a villanyszámlát, és hirtelen ötlettől vezéreltetve úgy határoztam, hogy angolos melaszt keverek a franciák madeleine-jébe. Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy ezzel kegyvesztett alak lennék bármelyik francia uralkodó udvarában, de mivel mostanában nem állok királyi szolgálatban, megkockáztattam. Aki nem akar francia udvaronc lenni mostanában, az bátran készítse el. A melasz mellé barnavaj, azaz beurre noisette is került bele, ezzel visszabillent a mérleg nyelve a franciák felé, talán jóvátettem valamit…

Ezzel a madeleine-nel akartam lekenyerezni a potenciális vásárlókat, és úgy tűnik, hogy a korrupció eme büntethetetlen formája egészen működőképes.

Az alaprecept a Ételmesékből származik – madeleine-történet a könyvben olvasható –, ezúttal piciny átalakítással, mert a melasz keserédessége csöppnyivel több cukrot kíván, citromhéj viszont nem kell bele. Az enyhén karamelles íz remek a fekete teákhoz, de a barnasört is szépen kíséri.

15 dkg liszt, átszitálva
10 dkg olvasztott, és kissé lehűtött vaj
10 dkg barnacukor
3 tojás
2 evőkanál melasz

1. Először is a mogyorós illatú és színű beurre noisette-et készítsük el: közepes lángon olvasszuk fel a vajat, és forrósítsuk, időnként megkevergetve, 8-10 percig. Ennyi idő alatt a vaj szilárd részecskéi barnulásnak indulnak. Amikor már tényleg mogyoróbarna – és nem bakacsinfekete! –, akkor vegyük le a tűzről, szűrjük le, és hagyjuk hűlni. Kanalazzuk hozzá a melaszt – ennek kissé sűrű textúrája szépen felolvad a vaj hőjétől.

2. A tojásokat a cukorral 5-6 perc alatt verjük habosra egy elektromos keverőben. Lassan öntsük hozzá a barnított vajjal elvegyített melaszt, és alacsony fordulatszámon fél perc alatt keverjük össze.

3. Szintén fél perc alatt keverjük bele a lisztet, majd osszuk szét a madeleine-formákban – kevesebb mint egy evőkanálnyi massza/forma. 200 fokos sütőben  10 perc kell neki.
Kb. 15-20 darab lesz belőle.

 

 

4 Comments

  1. nennial szerint:

    nem kell bele sem szódabikarbóna, sem sütőpor (mert nagyon szépen feljött…)?

  2. Névtelen szerint:

    Nem sikerült megvennem a könyvet Miskolcon, viszont van canelé formám.
    Nem lehetne idevarázsolni a receptjét?
    Nagyon szeretném!!!
    Marika

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

május 2019
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok