more »" />

 
 

Epreskert

 

Véletlen lehetett, hogy éppen az Epreskertből mentem hazafelé, amikor találkoztam az idei év első igazi epreivel. Egy lakást szívesebben vettem volna a VI. kerületi Epreskert vonzó végein, de átmenetileg az eper is megtette helyette.

Az eper a globalizáció és a modern technológiák egyik nagy áldozata,
a szerzői jogok és a helyi kisüzemek mellett. Szezontalan világunkban a döbbenetesen nagy szemű, egyenpiros eper ott virít éjjel-nappal a zöldségesek polcain, akárcsak a tönkretett paradicsomok. De paradicsomokból már nyáron sem nagyon lehet kapni igazit – nem is értem, honnan fakad
ez a türelmes belenyugvásunk a honi paradicsommizériába, jobb helyeken már minimum a polgári engedetlenségnél tartanának –, ellenben az eper nyaranta megtelik lélekkel. Kicsit kisebbek, kicsit szabálytalanabbak lesznek, de ízesek, rosé levük lecsurog az ajkakon, állakon, foltot hagy az ingeken, édes emlék lesz mind. A téli eper bizarr, mint a nyári karácsony, legelnivalóan fűízű, és jámboran sokan megveszik, státusszimbólum, mit több, státusszimbóleum lett talán, fizetik a sok pénzt a semmiért, csupa olyan vásárlók lehetnek ezek, akik még sose ettek epret nyáron? Mert nyáron snassz, akkor mindenki ehet?!

A téli eper bizarr, mint a nyári karácsony, legelnivalóan fűízű,
és jámboran sokan megveszik, státusszimbólum, mit több, státusszimbóleum lett talán

De ez az első eper volt, az idei első szerelem, eperillata volt, ami soha nincs egy iderepített fóliasátor-lakónak, ez az eper látta a napot, és a nap is látta az epret.

Vaníliakrémbe telepített epertortácskák

A tésztához:
8 dkg vaj
8 dkg cukor
14 dkg liszt
2 tojás
1 csipet só
1 kiskanál sütőpor
1-2 evőkanál tej

A vaníliakrémhez:
3 dl tej
2 tojás
10 dkg cukor
1 csomag bourbon vaníliás pudingpor
1 mokkáskanál vaníliakivonat

15-20 dkg eper

1. Először a tésztát készítsük el, mert amíg sül, lesz idő a krémre: a szobahőmérsékletű vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen össze nem olvadt a vajjal.

2. A tojásokat egyenként beledolgozzuk, aztán evőkanalanként hozzáadjuk a sütőporral együtt átszitált lisztet. A végén a tejet is belekeverjük.

170 fokos sütőben sütjük: ha egy nagy gyümölcstorta-formát használunk, akkor 20-25 percig, ha kicsiket (ez a mennyiség 6 tortácskára elegendő), akkor csak 16-18 percig.

3. A krémen a sor: 2 dl tejet forraljunk fel a vaníliakivonattal, a tojásokat válasszuk szét, s a sárgájukat keverjük ki a pudingporral, egy evőkanál híján az összes cukorral, meg a maradék tejjel.

4. A forró vaníliás tejet folyamatos keverés mellett öntsük a tojássárgájás krémhez, majd az edénybe visszaöntve tegyük ismét a tűzhelyre, és 2-3 perc alatt főzzük krémmé.

5. A tojásfehérjét a kihagyott egy evőkanál cukorral verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a forró krémbe – így a tojásfehérje sem marad nyers, hanem megkapja a kellő hőkezelést. Hagyjuk kihűlni a krémet, majd osszuk el a szintén kihűlt tortácskák között. Az eperrel koronázzuk.

Fotó: Marton Levente
 

2 Comments

  1. Pirosat szerint:

    Sokszor attol felek, h a gyerekem mar soha nem fogja megtapasztalni, h milyen is egy igazi paradicsom, vagy eper. Gazdag kulfoldi orszagokban mar nem is lehet zamatos, illatos paradicsommal talalkozni, telen nyaron az egyengombolyu, egyenszinu, egyenizu paradicsomok sorakoznak a piacokon. Sargabarackkal sem, es persze az eper is kihaloban. Hol van az egesz evben kaphato eper ahhoz az osszesen evente 2-3 hetig termo csodaval szemben? En barmikor csatlakoznek egy paradicsommegmento akciohoz. :)

  2. Marton Levente szerint:

    Egy paradicsommentés nagyon jól hangzik, talán majd szervezünk kellene egy ilyet a médiában. Egyébként Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban rengeteg a jó paradicsom, és a többi gazdag országban – ahogy írod – is lehet kapni kiváló paradicsomot, csak nálunk van komoly gond ezzel. Érdekes, Romániban is fantasztikus a paradicsom, nemrég jöttem haza Erdélyből, a napokban lesz poszt erről! Mi se túl gazdagok, se túl szegányek nem vagyunk a jó paradicsomhoz? :)
    Figyeld a blogot, jövő héten lesznek paradicsomos posztok!

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

július 2019
H K S C P S V
« szept    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok