more »" />

 
 

Hagymás importikrakrém

 

Tíz éven keresztül nem jártam Erdélyben, s ez azzal a következménnyel járt, hogy egyik szenvedélyem következtében kiszolgáltatottá váltam mindenki előtt, aki viszont éppen akkoriban járt arra. Az ukrán–orosz hatásra Romániában is népszerűvé vált, kikevert ikrakrém rabja vagyok ugyanis, s ha megtudtam, hogy valaki a szomszédoknál jár, egyből könyörgőre fogtam, hogy hozzon nekem ikrakrémet. Hoztak is, mert nagyon fenyegetően tudok könyörögni.
Aztán arra gondoltam, hogy mégsem illik ilyen kiszolgáltatott helyzetben vergődni, és némi kutatást végezve összeállítottam a házi variációt, s ez azon kevés recept egyike, ahol azt mondom, hogy a gyári változat jobb. Igen, jobb, de ha nincs, megteszi ez is bőven. Szerencsére most már nálunk is kapható (p. a Tescóban ikrakrém néven), de ha hiánycikk lenne, akkor saját kezűleg – saját habverőjűleg – gyárthatunk magunknak belőle.

Hoztak is, mert nagyon fenyegetően tudok könyörögni.

Az egyetlen veszélyes pont az ikra: sózott és kiáztatott ikrából készül a legjobb változat, de ha nem áztatjuk ki megfelelőan, akkor elviselhetetlenül sós lesz és mélyen átérezzük, milyen érzés belekortyolni a tengerbe.

3-4 evőkanál friss vagy fagyasztott, és kiolvasztott halikra vagy kiáztatott sózott ikra
1 kis fej vöröshagyma, pépesre lereszelve
1 fél citrom leve
1-1,5 dl olaj
1-2 szelet friss fehér kenyér, a héja nélkül
2 evőkanál szénsavas ásványvíz
vörös kaviár vagy olajos lazacdarabok
só, bors

1. Az ikrát alaposan tisztítsuk meg, mossuk át többször is. Facsarjuk rá a fél citrom levét (ha keveselljük az ízét, a citrom másik felének levét is), és hagyjuk egy kerámiaedényben 3-4 órán át. Elektromos habverővel, mintha majonézt készítenénk, kezdjük el kikeverni az ikrát, lassan adagolva hozzá az olajat. 5-10 perc keverés után az ikra krémszerű lesz, szépen összeáll. 1-2 evőkanál hideg, szénsavas ásványvízzel habosabbá tehető.

2. Ekkor adjuk hozzá a reszelt hagymát, keverjük még egy percig, majd szórjuk bele az ujjainkkal összemorzsolt fehér kenyeret (kevés tejbe is beáztathatjuk a kenyeret, de utána jól facsarjuk ki). Keverjük újra 1-2 percig, amíg a kenyérmorzsák teljesen elvegyültek a hagymás-ikrás krémben. Sózzuk, borsózzuk, majd lefóliázva tegyük a hűtőbe 2-3 órára, hogy összeérjenek az ízek, és selymesebb legyen a krém.

3. Friss vagy pirított kenyérre kenjük vastagon, tetejére szép kontrasztként rákerül a kaviár vagy a kis üvegekben kapható lazactörmelék, és paradicsommal vagy uborkával, meg hideg borral kínáljuk – kiválóan hűsítő előétel a forró napokon.

 

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

február 2019
H K S C P S V
« szept    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok