more »" />

 
 

Hamisított kasseli karaj

 

Füstölt kolbásszal párolt sertéskaraj

Németországban, egy barátságos kisvendéglőben történt, hogy életre lobbant a múltam. Kasseli karajt szolgáltak fel – ami nevével ellentétben nem Kassel, hanem Berlin városából származik, a feltaláló hentesmestert hívták Casselnek –, s ez az enyhén füstölt, omlós hús hirtelen megváltoztatta a világot. Rég halott karácsonyok kísértetei lengtek körül, mivel az ünnep alkalmával gyermekkoromban ehhez hasonló fogást szokott feltálalni nagyanyám. Saját sertéskarajból készült, ami saját füstölt kolbászunktól kapott finoman füstös ízeket, s már rég beletörődtem, hogy ilyet soha többé nem ehetek, a lezárt múlt magával vitte, hiszen nincsenek már disznóvágások, és ami rosszabb, nincs már nagyi sem.
S hirtelen kiderült, hogy a múlt kinyitható, ismét élhető, újrateremthető.

Rég halott karácsonyok kísértetei lengtek körül,
mivel az ünnep alkalmával gyermekkoromban
ehhez hasonló fogást szokott feltálalni nagyanyám.

Tudom, hogy önöknek nincsenek ilyen személyes, mélyen gyökerező emlékeik erről a fogásról, de ha kipróbálják, csalódottságnak nem lesz helye. A titok abban áll, hogy a karajt lényegében sütés közben füstöljük meg, s ehhez a művelethez jó minőségű, nem túl száraz és nem túl paprikás füstölt kolbász szükségeltetik. Ha létezik ilyen…

80 dkg csont nélküli sertéskaraj
1-2 szál füstölt kolbász
só, bors
burgonyapüré
50 dkg gyalult savanyú káposzta


1. Két edényre lesz szükségünk. Egy kis fedeles serpenyőben megfőzzük a 3-4 cm-es darabokra vágott kolbászt, kevés vízben, fél óra alatt, míg szinte zsírjára pirul. Ettől a száraz kolbász ismét megpuhul, nedvességgel telik meg, vagyis az történik, amit a drága arckrémek reklámjai is ígérnek. Itt azonban a hatás tutibiztos.

2. A karajt vágjuk fel 2 cm vastag szeletekre és hintsük be frissen őrölt borssal. Egy nagyobb, vastag aljú serpenyőben – lehetőleg ne teflonbevonatúban – hevítsünk fel kevés olajat, és a szeleteket oldalanként 3-4 percig süssük benne magas, de nem a legmagasabb lángon. Ezzel szép pírt varázsolunk rájuk. Öntsük alájuk kevés vizet, majd közepes lángon, lefedve pároljuk 50-60 percig. Ha kell, időnként pótoljuk az elfőtt vizet.

A kihűlt karajon úrrá lesz a hullamerevség,
és ez a feltámadás napjáig úgy is marad.

3. Félidő tájban az összes szeletet fordítsuk meg, hogy egyformán szép legyen mindkét oldaluk. Az utolsó tíz percben adjuk hozzá a karajhoz a megfőtt füstölt kolbászt, annak utolsó csepp zsírjával együtt, alaposan keverjük össze, és hagyjuk, hogy a füstös íz könnyedén átjárja a karajszeleteket.

4. A nagymama mindig burgonyapürével meg átmosott, ropogós, gyalult savanyúkáposztával szokta asztalra adni, és igaza volt. A keménykötésű húsok súlyát ugyanis szépen könnyíti a savanyúkáposzta, segítve abban, hogy elkerüljük az éjszakai terhes álmokat. Egy fontos kezelési útmutatót még mellékelek: ezt az ételt azon íziben, melegen kell megenni, mert a karaj omlóssága mozgékony, tovatűnik hamar, mint a szemránckrémek hatása.
A kihűlt karajon úrrá lesz a hullamerevség, és ez a feltámadás napjáig úgy is marad.

Tags:

 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

április 2019
H K S C P S V
« szept    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok