more »" />

 
 

A kicsi, a csúf és a finom

 

Száraz por-mócsingok helyett tejjel lefújt húsos-piros töpörtyű

Sosem tudok olyan töpörtyűt vásárolni, ami ízlik nekem: barnára sülteket, bennük legbelül még rózsaszínű húscsíkkal, még inkább húscsíkokkal, olyan töpörtyűket, amelyek nem száradtak ki, mint rutintalan alkesz az elvonóban, hanem van bennük még némi nedvesség, keménykötésűek és zamatosak, nem préseltek ki belőlük minden életkedvet, de annyira persze nem zsírosak, hogy lecsöpögjön az állunkon, amikor beleharapunk. Nem is kell beléjük harapnunk, mert falatnyi darabokban vannak, lazán bekapjuk őket, akár unott arcú fehércápa az izgága szörfösfiút, ámbár a fehércápával ellentétben mi biztosan érzünk némi bűntudatot. A kilók miatt ugye, de hát oda se neki, decemberben amúgy is szigorúan kerülni kell a fürdőszobai mérleget – annál többször használjuk viszont a konyhait –, majd ráncba szedjük magunkat szilveszter után. Aztán lesz, ami lenni szokott.

…világméretű összeesküvés bontakozott ki töpörtyűügyben: a kicsi, csúf, ámde finom zsírhúsdarabkák receptjét egyes séfek őrzik párnájuk alatt, felejtésbűbájt küldve mindenkire, aki ismeri.

Hát ilyen tepertőt én még sosem tudtam venni. Étteremben hébe-korba elém került, ki is imádkoztam mindig a szakácsból egy nagy adagot elvitelre, de vásárolni, azt nem sikerült. Se piacon, se gurméboltban, se hiperben, se falusi gazdaasszonytól. Meg is érlelődött bennem két gyanú: vagy betarthatatlan igényeket fogalmazok meg, amelyeknek senki nem képes eleget tenni és
már-már náci szemmel keresem az árjatepertőt, vagy pedig világméretű összeesküvés bontakozott ki töpörtyűügyben, s a kicsi, csúf, ámde finom zsírhúsdarabkák receptjét egyes séfek őrzik párnájuk alatt, felejtésbűbájt küldve mindenkire, aki ismeri.

Gyanús az is, hogy létezik tepertő meg töpörtyű, mit lehet tudni, hogy a hentesszabadkőművesek szigorú szertartásaiban milyen szerepet játszik a két fogalom: talán mindig a másik név alatt tartják a finomat, mi meg mit sem sejtve tepertőt kérünk, miközben a finom töpörtyű ott lapul az asztal alatt, hogy aztán a mester este hazavihesse és bezárt zsalugáterek mögött, fekete kendővel letompított viharlámpa gyertyafénye mellett elfogyassza.

Már régóta megelégeltem ezt az ehetetlen állapotot, de nemrég teljesen a Csík zenekar (meg a Quimby) Most múlik pontosan című abszurdparaszti irányt képviselő dalának hatása alá kerültem, s mire a hatás elmúlt, az asztalon ott gőzölgött egy halom tepertő (bár lehet, hogy töpörtyű volt). Sajnos, a dal hatása után a töpörtyű is hamar elmúlt.

1,5 kg hasaalja szalonna, bőr nélkül
60 dkg sertésháj
2 evőkanál libazsír
0,5 dl víz
1 dl tej

1. Itt a technika a lényeges: a hőfok helyes megválasztása, a vízadagolás, majd a magasabb hőfok beállítása és a tejadagolás. Fűszer nem kell semmi, ezért kissé markáns hússzag fog terjengeni a konyhában, de ez vele jár. Vágjuk a húsos szalonnát és a hájat kb. 2×2 cm-es kockákra, így több lesz a ropogós felület és gyorsabban sül ki. Tegyük bele egy vastag aljú edénybe a kacsazsírral és a vízzel együtt, majd közepes lángon forrósítsuk fel.

2. A következő 30-40 percben csak annyi a dolgunk, hogy időnként – de az idő haladtával mind sűrűbben – megkeverjük, és figyeljünk arra, hogy a zsír hőmérséklete nem legyen túl forró (70-80 fok, azaz ne forrjon, ne köpködjön).

3. Vegyük magasabbra a lángot az edény alatt,  és kezdjük óaranyra pirítani a tepertőkockákat. Ne nyomkodjuk ki belőlük a zsírt! Ha már barnásra sültek, akkor öntsük le a zsír zömét, adjuk hozzá a tejet, és a zsír-tej keverékben pirítsuk a vágyott állapotra.

4. Friss fehér kenyér, vékonyra karikázott lilahagyma, és pihés tengeri só illik hozzá. A lilahagymára csöppenthetünk pár pötty balzsamecetet, s noha így már nem magyaros, attól még nagyon jó. A só is fontos: ilyenkor jól érzékelhető, milyenek a híres, kézzel gyűjtött tengerisó-pelyhek, a Maldon, illetve a camargue-i vagy a guérande-i Fleur de Sel, de a Halen Môn se megvetendő…

5. Kebelezzük be.

(Egy megjegyzés: ez a recept a töpörtyűről szólt, nem a zsírelőállításról. Aki a zsírra megy, az használjon sok hájat és főleg hátaszalonnát, de akkor ágyő tepertő.)

Fotó: Katona László

 

 

 

2 Comments

  1. hopehelyke szerint:

    nos… régóta nem fogalmazódott meg bennem ennyire a vágy, hogy zamatos magyar nyelvunket nem szeretném elfeldni , mint mikor az On husvéti merengését és ezt a ropke osszeeskuvéselméletet boncolgato teperto dossziét olvastam :) az pedig, hogy ‎,, …lazán bekapjuk őket, akár unott arcú fehércápa az izgága szörfösfiút… ,, … koszonom

  2. Marton Levente szerint:

    és én is köszönöm :)

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

április 2021
H K S C P S V
« szept    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok