more »" />

 
 

Keménylegény-szendvics

 

 

Mielőtt felvennénk a szokásos lenéző attidűdöt az amerikai konyha hallatán, tekintsünk egy pillanatra magunkba, feledjük el átmenti NATO- és szuperhatalom-ellenességünket, és ismerjük el, hogy az amerikaiak igenis tudnak egyet s mást. Magukba szívták a különböző nemzetek konyháit,
s noha nem ötvöztek egy teljesen új és koherens konyhát belőle, alaposan átformálták, szemléletükhöz igazították. Tengerentúliasították, elújvilágizálták

Hamburgerekben, szendvicsekben, rántott csirkében és marhahúsételekben különösen jókat tudnak alkotni, grillezésben pedig egyenesen utolérhetetlenek – az üstgrill épp annyira kötelező tartozék a háztartásokban, mint az autó és
a politikai korrektség.
A Philly-burger Philadelphiában született, innen kapta nevét, mivel az amerikaiak szeretik becézgetni a városaikat: Philly, L.A., Big Apple stb., de magyarul furán venné ki magát, ha Debrecent úgy emlegetnénk, hogy Debri, Miskolc meg Misi lenne. Neve dacára a Philly nem igazi burger, mivel nincs benne darálthús-pogácsa. Marhahús azonban van benne, bőven is, és kétféle formában szokták használni: vagy közepesen átsütnek egy nagyobb szelet hátszínt, s azt vékonyan felszeletelik, vagy nagyon vékony hússzeleteket sütnek ki pillanatok alatt, és azt gyűrik bele.

Neve dacára a Philly nem igazi burger, mivel nincs benne darálthús-pogácsa. Marhahús azonban van benne, bőven is.

 A Philly erősen hasonlít a hoagie nevű, szintén Philadelphiában született szendvicsre, amelybe viszont mindenféle szalámi meg sonka kerül. A hoagie nagyon népszerű szendvics, olyannyira, hogy a hosszúkás zsömléjét – egy nyújtott ciabatta vagy rövidített baguette – hoagie roll néven külön is árusítják, mint a hotdog- vagy a hamburgerzsömlét. A hoagie zsömle a philadelphiai
Hog Island nevű dokknegyedről kapta a nevét, a 20. század elején. Akkoriban figyeltek fel rá, hogy az olasz származású munkások enciklopédia méretű szendvicseket vittek ebédre – azok a gondos olasz mammák… –, telepakolva a híres olasz szalámikkal, sajtokkal – és elfogta őket az irígység. Ennek nyomán születhetett meg a kemény legényekre specializálódott Philly, amerikanizálva, mint steakburger.

4 olasz (ciabatta zsömle) vagy 1 baguette, négybe vágva
30 dkg marhahátszín
 
20 dkg gomba
 
1 piros kaliforniai paprika
 
1 fehérhagyma
 
1 mozzarella vagy 10 dkg provolone sajt vagy 10 dkg cheddar
 
1 kiskanál Worcestershire szósz, só, bors, olívaolaj, vaj

1. Gyorsan készítsük el a zöldségeket, a hús úgyis több figyelmet igényel.
A vajas ízű fehérhagymát (ha nincs, akkor lilahagymát), a kaliforniai paprikát és a gombát vágjuk nagyjából egyforma darabokra. A hagymát süssük
6 percig a felforrósított olívaolajon, majd adjuk hozzá a paprikát és a gombát is, és pároljuk roppanósra. Fűszerezzük sóval, borssal, és locsoljuk meg a Worcestershire szósszal. Tegyük félre és tartsuk melegen.

2. A húst tegyük be 15 percre a mélyhűtőbe, hogy keményebb legyen, így jobban szeletelhető. Egy nagyon éles késsel vágjunk olyan vékony szeleteket, amilyeneket csak tudunk: 3-4 mm vastagságban. Itt jól jön, ha van otthon szeletelőgép. A hússzeleteket tegyük fólialapok közé, ütögessük meg óvatosan a húsklopfolóval, majd egy sodrófával – enyhén rá-ráütve a húsra – nyújtsuk ki a szeleteket papírvékonyra.

3. A serpenyőben forrósítsunk fel olívaolajat és kevés vajat, és 1 perc alatt süssük meg a hús egyik oldalát, a másik oldalának elég lesz fél perc is. Rácsos grillserpenyőben is lehet, én azon szoktam, úgy, hogy egy alufóliába burkolt téglával leszorítom a hússzeleteket: így mélyebb, szebb lesz a grillbarázda, és felkunkorodni sem tud.

4. A zsömléket vágjuk félbe, vajazzuk meg, tegyük bele a pirított zöldségeket, a húst és sajtot, ami kissé megolvad a többi hozzávaló hőjétől. Ha lágyabbra olvasztanánk, akkor a sajtot dobjuk a zöldségekhez az utolsó 2-3 percben vagy tegyünk egy-egy szeletet a sülő húsokra, miután megfordítottuk.

Hajókirakodás után különösen élvezetes, de működik dokkmunka nélkül is.

 

Fotó: Katona László


 

No comments

Be the first one to leave a comment.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.


____________________________

 

április 2019
H K S C P S V
« szept    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

      A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk,...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

      A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

      Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

      A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

      Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak –...

 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

      Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül,...

 
Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

Egy zsák újkrumplit cipel a tavasz

        Konyhánkban évek óta a harmatos lelkű újburgonya meg az ujjaink közül csintalanul ki-kiugráló...

 
 

Német blogok