Archive for december, 2015

 







____________________________

 

december 2015
H K S C P S V
« aug   feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Stollen Művek: Überkalács Drezdából

Stollen Művek: Überkalács Drezdából

Az évbúcsúztatás közeledtével, az ünnepsorozat beköszöntével talán még azok a konyhák is fűszeres mézillattal csábító mesebirodalommá változnak, amelyek a hétköznapokon többnyire csak egy-egy pirítós és kávé gyors előállításának üzemi helyszíneként tengődnek. A világ legcifrább karácsonyait kétségtelenül az amerikaiak rendezik, akik a Szentestéig Jingle Bell-mérgezést kapnak a szüntelenül játszott karácsonyi daloktól, amelyek elől nem lehet elmenekülni, more »

 
K. u K. – Keksz und Karácsony

K. u K. – Keksz und Karácsony

Egy kis fahéj, csipetnyi barnacukor, púpozott evőkanálnyi erjesztett advent-fíling, s máris itt a karácsonykor kedvelt apró édességek egyik remekszabott példánya. Königliche und Kaiserliche élmény. Azt hiszem, brit tudósok még nem készítettek alaposan kielemzett felméréseket arról, hogy mi az összefüggés a karácsony és az aprósütemények ilyenkor észlelhető exponenciális elszaporodása között, de talán szerepet játszhat benne a more »

 
Téli piac, pasztellszínekben

Téli piac, pasztellszínekben

Nagy tévedés azt hinni, hogy az ősz végén téli álomba merülnek a piacok, s csupán az újkrumpli ébreszti fel őket tavasszal. Igaz ugyan, hogy a tél nem a buja zöldségek és a vad vágyak tárgyát képező gyümölcsök szezonja, de vitán felül megvannak a maga sztárjai: a dér csípésétől ilyenkor a legédesebb a sárgarépa és a more »

 
A Mars első titka – a hab

A Mars első titka – a hab

Nem a kitikkadt bolygóra kalauzollak el titeket, csupán a tűzhelyhez, ahol majdnem olyan meleg van, mint a szomszéd planétán, de ez zordonmord téli időszakokban éppen ideális, akárcsak a karamelles szeletekből készített tömény, rummal nehézsúlyosított csokoládéhab. Nem vagyok és sose voltam a csomagolt édességszeletek nagy rajongója, amelyek pedig előre megfontolt csábítási szándékkal vannak feltornyozva a szupermarketek more »

 
Mennyből az alma: zöldalmás birstorta cider-öntettel

Mennyből az alma: zöldalmás birstorta cider-öntettel

Az égi-paradicsomi ajándéknak tekinthető alma a történelem kezdete óta töretlen népszerűségnek örvend, noha ma sem szerepel bulvárlapokban, nem keringenek róla hűtlenségi pletykák és nem fordít nagyobb figyelmet a pr-ra sem.  Ennek a népszerűségnek az árnyékában húzodik meg a borostás birsalma, amely ugyanúgy a fényes múltú rózsafélék családjába tartozik, akárcsak csillogó arcú, sima képű rokona, az more »