Archive for február, 2013

 ____________________________

 

február 2013
H K S C P S V
« jan   márc »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Merített csirke, avagy jérce a (sós) pácban

Merített csirke, avagy jérce a (sós) pácban

Nagyra tartom Thomas Kellert, az amerikai gasztropápát, az egyetlen embert, aki többet tud a francia konyháról, mint maguk a franciák – s a jó párizsiak döbbenetére ráadásul amerikai. Az Egyesült Államokban a francia konyha ugyanis máig akkora becsben áll, mint magában Franciaországban, ezt számos alkalommal tapasztalhattam, azt is, hogy közszájon forognak olyan francia kulináris kifejezések, amelyek more »

 
Játékszerek Spanyolországból

Játékszerek Spanyolországból

Figyelem már egy ideje a Lekue termékeit, s mint minden konyhabigyó-rajongónak, nekem is nagy élvezetet okoznak, noha én még nem is tartozom a konyhabigyó-rajongók elvakult táborába, akik minden értelmetlen kütyüt a szatyorba dobnak. De most jött pár remek dolog egy terjedelmes dobozban: sticks, azaz ropikészítő formák, amelyekben egyszerre 30 ropi süthető. Két formám van, de more »

 
A birodalom visszavár: Viktória piskóta

A birodalom visszavár: Viktória piskóta

  Előkelő, akár egy brit naszád – énekelte Voith Ági és Bodrogi Gyula a bearanyozott emlékű 1960-as években, amikor Keleten mi voltunk a Nyugat. Nos, a Viktória piskóta legalább annyira előkelő és brit, mint a megénekelt hadihajó, de annál sokkal-sokkal jobban szerethető. John Lukacs történész írta, hogy Anglia a 19. században belépett a tiszteletreméltóság korába, more »

 
Gravlax, a lazac sorsa

Gravlax, a lazac sorsa

Aki a svéd konyhával kezd ismerkedni, elsőként botlik bele a gravlax (vagy gravadlax) és a smörgåsbord nevébe. Utóbbi sokáig nagy rejtély volt, míg a világ rá nem jött, hogy a büférendszert, azaz a svédasztalt nevezik így, de a svédek előszerettel írnak smörgåst a vaj, a margarin, a sonka vagy az uborka elé is, nehezítve a more »

 
A sonkaszárítás véletlenszerűsége

A sonkaszárítás véletlenszerűsége

Először arra gondoltam, hogy rezzenéstelen arccal mesélem majd mindenkinek milyen vérprofi módon szárítok sonkát, de aztán valami angyali sugallatra az őszinteség mellett döntöttem, elvégre eddig is jól bevált. Mert az az igazság, hogy a véletlen szülte ezt a remek szárított sonkát, sőt, ennek kapcsán nem csupán a véletlenszerűségről, hanem a jó sonkák elpusztíthatatlanságáról is lehetne more »

 
Citromtorta habkönnyedén

Citromtorta habkönnyedén

Akkor van baj, amikor valaki citrom nélkül akar citromtortát sütni, és tapasztalatból tudom, hogy ilyesmi megesik. Ebben az esetben a citromtalan ember mit tesz? Palackos citromlé után nyúl. Ez fölöttébb rosszallásra méltó cselekedet, tudván tudva, hogy a XXI. század technológiai csodáinak dacára az amúgy igen leleményes élelmiszeripar nem volt képes feltalálni a citromízű citromlevet. Savas-savanykás more »

 
Mititei-mitológia

Mititei-mitológia

Nagy lépést tett meg a világhírnév felé vezető úton a mititei, vagy tegeződve: a miccs. A kilencvenes évek elején Magyarországon még többnyire csak néztek bután, ha valaki szóba hozta, mára viszont mititei-turizmus alakult ki; vannak akik Nagyváradra járnak autentikus mititeit enni, és az Erdély belsejébe, Kolozsvárra vezető főút Feketetó (Negreni) melletti szakaszán igazi mititei-szentélyek épültek more »

 
Velencei máj és velencei tavi máj

Velencei máj és velencei tavi máj

Halkan loccsan a víz a Canal Grande sokévszázados márványcsipke-palotáinak lábazatán, s szinte ugyanúgy loccsan rajtuk a véget nem érő osolemió, ez a tájat tévesztett nápolyi dal, pöfögnek a vaporettók, s karneválszezonban életre kel a pompakedvelő XVIII. század. A halódó Velence utolsó nagy korszaka, mielőtt ez a jobb sorsa érdemes egykori kereskedőváros nászutasdíszletté silányult volna, az a század, more »