Archive for március, 2012

 ____________________________

 

március 2012
H K S C P S V
« feb   máj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Megvan a Rumtopf!

Megvan a Rumtopf!

Régóta fájt a fogam egy igazi Rumtopfra, amely remek féléves szórakozást nyújt: tavasszal elkezdjük belepakolni a gyümölcsöket, cukrozzuk, fel-felöntjük legalább 60%-os rummal – a Stroh a legjobb –, aztán karácsonykor megesszük, és észre sem vesszük, hogy átaludtuk magunkat az új évbe. Németországban, ahol gyakran előfordulok, persze lépten-nyomon kapható, csak két bökkenő volt: meghökkentően drága, és more »

 
Oh, azok a füstölt halak!

Oh, azok a füstölt halak!

Épp a napokban emlékeztem vissza a Hamburgi halpiacra, s ettől láncreakciószerűen eszembe jutott egy lübecki élmény: a kikötőben láttam ezt a lehorgonyzott kis hajót, ahol elképesztő kínálatban tárták elénk a füstölt halakat. A mi füstöltkolbászos-füstöltsonkás lelkünknek ez nagy felüdülés, mint hithű katolikusnak egy kiadós gyónás, hiszen a füstölés elképesztő módon képes megváltoztatni a halakat – more »

 
Halpiac Hamburgban

Halpiac Hamburgban

Németország legnagyobb kikötője a hűvös Észak-tenger szomszédságában is már-már mediterrán módra lüktető büszke Hanzaváros, az Elba-parti Hamburg. A város, amely folyamatosan verseng az ország déli végében fekvő Münchennel a Berlin utáni második legfontosabb német város címéért, amely versengést tekintsünk nemes döntetlennek. Annyi azonban Hamburg mellett szól, hogy a régi kereskedelmi szövetségből, a Hanzából – mely more »

 
A keddi rakottkrumplik

A keddi rakottkrumplik

Ha kedd van, akkor nagyzolok, A miniszterrel traccsolok Semmin nem csodálkozom, Csak mulatok, csak mulatok A pénzzel én nem spórolok, Keddenként csak pezsgőt iszom… Ezt énekelte sok éve Hernádi Judit, a maga jellegzetes búgásával, mint egy igazi dizőz, valamelyik Rejtő-regényből. És erről egyből eszembe jutott, hogy a keddek valaha nálunk is nagy becsben voltak; minden more »

 
Sonka, sonka!

Sonka, sonka!

A fólia perforált, így tud szellőzni. Mellette a polcon kuksol a rumtopflekvár… A sonka nálam komoly kérdés, érzelmi töltettel. Balszerencsémre olyan családban nőttem fel, amelyik maga készítette a sonkát, saját disznóból, saját pácolással, és saját füstöléssel, ezért aztán sonkaérzékeny lettem, és nehezen tolerálom a füstölt sonkának nevezett húskészítményeket, amelyek egyrészt nem sonkák, másrészt nem füstöltek. more »

 
Munkát, kenyeret, lektort!

Munkát, kenyeret, lektort!

  A lektor ma drága kincs. Bár fene tudja, mennyire is drága, mert a jelek szerint senki sem fizet érte, így az értéke is homályos. A hiánya viszont kristálytisztán látszik. Azon már füstölögtem néhányszor, hogy mennyire közröhej, amikor középfokú nyelvvizsgával, vagy a főzés teljes ismeretlenségével áll neki valaki gasztronómiai műsorokat fordítani… Persze, az ilyenek nagy more »

 
Az izzadás szezonja

Az izzadás szezonja

Nem arról van szó, hogy korai nyár jön, sem a globális felmelegedéstől nem tartok különösebben, ez az izzadás nagyon személyi, pontosan az én személyemre van szabva. A főzések után ideje van egy kis regenerálásnak, ezért most pár hétig a szokottnál is keményebb módon izzadok majd az edzőteremben, de hát muszáj, mert mostanában szinte mindenki rémisztően more »

 
A flekken lelke

A flekken lelke

A flekken végigkísérte gyermekkoromat, aztán a késő kamaszidőkben eltűnt, hogy húsz évvel később újra felbukkanjon, és elsöprő erővel taszítson a nosztalgiázásba. Igazából nem is tudom, hogy miért tűntek el a flekkenek, amelyek az egyszerűség nagyszerűségének talán legékesebb bizonyítékai, a konyha szürke eminenciásai, hatalmuk törhetetlen, hiszen íme, húsz év után is rabigájukba tudják hajtani az embert. more »