Archive for június, 2011

 







____________________________

 

június 2011
H K S C P S V
« máj   júl »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
A nagy abálás I.

A nagy abálás I.

Kövesztett zúza, avagy zúzakonfit bulgursalátával Ha kimondjuk az abálás szót, mindenki előtt egy piros paprikamundérba öltöztetett tokaszalonna jelenik meg, tejfehér belsővel, közepén húzódó szemcsés húsréteggel. Az abált szalonna önmaga jogán is egy teljes misét ér meg, harsonaszóval és orgonaszólamokkal, de most nem róla lesz szó. Az abálást túlságosan a szalonnához kötjük, holott sok egyebet abálhatunk, more »

 
Légy ott, légy itt

Légy ott, légy itt

Nemrég betértem a Szent István körút elején lévő kis antikváriumba, az egyik kedvenc helyemre, ahol régi szakácskönyveket szoktam vadászni. Vettem ezúttal is laza 10-12 darabot, nem drágák, és egyúttal egy kis időutazást is kapunk velük együtt: visszatérhetünk abba a korba, amikor a receptek olyan szűkszavúak voltak, mint egy-egy délolasz keresztapa az ügyészség előtt. Ebben a more »

 
Rumtopflekvár

Rumtopflekvár

A német Rumtopf az egyik legjobb dolog, ami a gyümölcsökkel megeshet, s nem mellesleg velünk is. A maga idejében majd ez is kap egy részletes posztot, de már késő belekezdeni, mert a Rumtopfra készülni kell, féléves munka ez, sőt… De a nekikészülődésnek, a lépcsőzetesen építkező munkának kiváló lesz az eredménye, igazi karácsonyi ajándék, csak győzzük more »

 
Egy illúzió vége

Egy illúzió vége

Valahányszor sikerül megkóstolni valami régen vágyott fogást, mindig kétféle a beteljesülés: vagy elégedetten hátradőlve nyugtázzuk, hogy megfelelt várakozásainknak, megérte bíbelődni vele, illetve kifizetni a tetemes összeget érte, avagy elönt a csalódás, s mérgesen mormogjuk, hogy nahát, soha többé. Az utóbbi történt nemrég a palacsintatésztában kirántott bodzavirággal: hiába szép látvány a kicsiny, aranyra sült tésztarögöcskékben rejlő illatos more »

 
Csúcshúsleves

Csúcshúsleves

A húslevest többnyire mindenki kotta nélkül el tudja zongorázni, de most  belekomponáltam három rendhagyó etüdöt: a karamellizált sárgarépát, a posírozott bélszínt és az eierstich nevű osztrák–német specialitást, amelyre leginkább azt mondhatjuk, hogy párolt tojáspuding. Nem hiszek a húslevesek szigorú kategorizálásában, elvégre nem törvényszerű, hogy csakis tyúkhúsleves vagy marhahúsleves létezzen. A kiváló alapanyok mixeléséből jó eredmények more »