Archive for május, 2011

 







____________________________

 

május 2011
H K S C P S V
« ápr   jún »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
A túrótorta légiessége

A túrótorta légiessége

Egy mazsolás túrótortának indult a történet, amikor eszembe jutott, hogy vannak mazsolahisztériától gyötört barátaim is, tehát a mazsola kiesett. Édesítésnek és egyben színesítésnek a saját készítésű szilvalekvár lépett a helyére, noha ez vizuális átstrukturálást is jelentett: a színek és ízek nem a turó belsejébe, hanem a tetejére kerültek. Jó vásárt csináltam, végül is elégedetten elmondhatom. more »

 
Bodzadélután

Bodzadélután

Ha május, akkor bodza, ebben nincs pardon. Évek óta visszajárunk a felsőpakonyi barátaink kertjében sudárló bodzabokorra, amely minden tavasszal hűségesen megajándékoz szép virágaival, s mivel csöndes utcában áll a ház, az autók sem porozzák be. Jobb is, a beporzáshoz jobban értenek a méhek. Szüret megvolt, lett belőle bodzalimonádé és bodzaszörp, az előbbi rövid életű, de more »

 
Ősbemutatkozás

Ősbemutatkozás

       

 
A Mosel-völgy gyöngye

A Mosel-völgy gyöngye

Több mint egyhetes németországi gasztrokalandozás után érkeztem haza: Würzburg pincéi, Mainz pezsgői, a Coblenz városánál végződő Mosel völgyének szépségei, az Ahr folyót szegélyező meredek hegyoldalakra felkúszó szőlőskertek, Cochem mesekastélyának képei még kavarognak a fejemben. Újabb bizonyítékokat szereztem annak alátámasztására, hogy a német fehérborok kiválóak, hidegen gyömülcsösek, egész lényük kissé hűvöskés, ez érthető is az északi more »

 
Ragu, a mártások mártása

Ragu, a mártások mártása

Ha egyszerűen csak arra vagyunk kiváncsiak, hogy mi is az a ragu, amelyet a magyar menzakonyhákban gyakran futtatnak, akkor ezt a definiciót találjuk: nagyobb – 2 -3 centiméteres – kockákra vágott húseledel, amelyet rövid lében, zöldségalapon párolnak lassan vajpuhára. A pörkölttől alapvetően az különbözteti meg, hogy paprikát  nem tesznek bele, és nem is pirítják vissza more »

 
Karrier! Kéretik gratulálni

Karrier! Kéretik gratulálni

Mindenkit elfoghat az irígység, beléptem a sztárkategóriába. Már csak a legvégső lépcsőfok bevétele (megtétele?) van hátra, celebbé válni. Remélem ez is sikeres lesz, ha már hónapok óta különórákra járok Kiszel Tündéhez. Bele kell azonban húznom, mert a leépülésem üteme nem kielégítő. De a lényeg az, hogy sztárséf lettem, amit köszönök az nlcafé.hu-nak, igazán kedvesek voltak, more »