Archive for április, 2011

 ____________________________

 

április 2011
H K S C P S V
« márc   máj »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
A feláldozott bárány

A feláldozott bárány

A húsvét a család megnyugtató közelségében telt, ahol Anyám elkészítette legendás, ropogós-vörösre sütött töltött bárányát, Apám felhozta a pincéből a saját kezűleg savanyított káposzta hidegen üdítő levét, Keresztanyám pedig elkészítette a névjegyévé vált citromos szeletet. Biztonságot és kiszámíthatóságot adnak nekem, az évek, sőt, évtizedek óta ismétlődő rituálék távolról sem unalmasak, hanem megbízhatóan szilárd pontot képeznek more »

 
A karizmatikus japán panko

A karizmatikus japán panko

A japán konyha Európából nézve festményszerű. Az ételek szoborszámba mennek – nem véletlen, hogy olyan sok a karcsú japán, hiszen ki akarna mohón felfalni egy műalkotást?! –, néha pedig egyenesen életveszély vállalásával jár az elfogyasztásuk. A sokszor emlegetett fugu nevű halra gondolok, amelyet csak akadémiai szinten dolgozó mester-mesterszakácsok készíthetnek el, mert ha nem távolítják el more »

 
Korrupciós madeleine

Korrupciós madeleine

Ez a röpke-recept a Konyhanyelv dedikálása előtti órákban született meg, amikor kiderült, hogy nem tudok újabb canelé-formákat szerezni, hogy a könyvben is szereplő bordeaux-i süteményt vigyem magammal, az olvasókat megkínálandó. A meglévő hat darabban órákig tartott volna 25-30 canelé kisütése, így nem vállaltam be a villanyszámlát, és hirtelen ötlettől vezéreltetve úgy határoztam, hogy angolos melaszt more »

 
Dedikálás – jó szombat volt

Dedikálás – jó szombat volt

Köszönöm! Kedves olvasóim, kedves rokonok, ismerősök és főleg ti, akik a legtöbben voltatok, kedves ismeretlenek, köszönöm nektek, hogy eljöttetek, hogy sokan voltatok, és két órán át folyamatosan jöttetek a Konyhanyelv-dedikálásra a Könyvfesztiválon! Annyi üröm volt csak az örömben, hogy a legszűkebb baráti kör közül egyetlenegy sem jött el. Persze, tudom, egyénekre lebontva mindenkinek megvan a maga more »

 
Metropol-interjú

Metropol-interjú

Az újra ébredező magyar konyha rabja vagyok A napokban jelent meg Marton Levente kulinárista, újságíró Konyhanyelv című második kötete, amelynek április 16-án, szombaton 16 órakor lesz a dedikálása a Nemzetközi Könyvfesztiválon (Millenáris), az Aréna Kiadó standjánál. Milyen ételekkel foglalkozik a kötetben? – Talán nem is az a lényeges, hogy milyen ételek­kel, hanem inkább az, hogy more »

 
Burokban született

Burokban született

A sonkáknak is megvan a maguk társadalmi hierarchiája, amelynek csúcsán a szuperelőkelő bayonne-i és pármai sonkák állnak, és tisztességes helyezést küzdöttek ki maguknak a csontos parasztsonkák is. Azok, amelyekből a legjobb húsvéti főtt sonkák készíthetők, amennyiben megbízható forrásból származnak, és lehetőleg már január elején megvettük, hogy a kellően kiszáradt állapotot a gazda szemei előtt érjék more »

 
Epreskert

Epreskert

Véletlen lehetett, hogy éppen az Epreskertből mentem hazafelé, amikor találkoztam az idei év első igazi epreivel. Egy lakást szívesebben vettem volna a VI. kerületi Epreskert vonzó végein, de átmenetileg az eper is megtette helyette. Az eper a globalizáció és a modern technológiák egyik nagy áldozata, a szerzői jogok és a helyi kisüzemek mellett. Szezontalan világunkban more »

 
Hagymás importikrakrém

Hagymás importikrakrém

Tíz éven keresztül nem jártam Erdélyben, s ez azzal a következménnyel járt, hogy egyik szenvedélyem következtében kiszolgáltatottá váltam mindenki előtt, aki viszont éppen akkoriban járt arra. Az ukrán–orosz hatásra Romániában is népszerűvé vált, kikevert ikrakrém rabja vagyok ugyanis, s ha megtudtam, hogy valaki a szomszédoknál jár, egyből könyörgőre fogtam, hogy hozzon nekem ikrakrémet. Hoztak is, more »

 
Nyomás!

Nyomás!

  Ez már papíron van! Az elmúlt hetekben sokat dolgoztunk az új könyv fotózásának befejezésén, a címlap elkészítésén, de végül készen lettünk, már nyomják a könyvet. Napokon belül kézbe is vehető! Emlékezetesek maradnak azok a pillanatok, amikor Dávid egyensúlyozott a mosókonyhából előrángatott létra tetején, hogy megfelelő szögben láthassa a gép a fotó tárgyát – noha nem more »

 
Az iPad és a klasszicizmus

Az iPad és a klasszicizmus

Meguntam a dolgozószobám sötétjét, ezért felkaptam az asztali gép billentyűzetét és kiköltöztem az ebédlőasztalhoz, ahol a sok jó vacsora szelleme talán megihlet. Az ihlet hatására máris rájöttem, hogy a kis tablagép tökeletes helyre talált dédnagyanyám antik Wedgwood-tányérjának klasszikus formájú tartójában.