Archive for november, 2010

 ____________________________

 

november 2010
H K S C P S V
« okt   márc »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Keménylegény-szendvics

Keménylegény-szendvics

  Mielőtt felvennénk a szokásos lenéző attidűdöt az amerikai konyha hallatán, tekintsünk egy pillanatra magunkba, feledjük el átmenti NATO- és szuperhatalom-ellenességünket, és ismerjük el, hogy az amerikaiak igenis tudnak egyet s mást. Magukba szívták a különböző nemzetek konyháit, s noha nem ötvöztek egy teljesen új és koherens konyhát belőle, alaposan átformálták, szemléletükhöz igazították. Tengerentúliasították, elújvilágizálták Hamburgerekben, szendvicsekben, more »

 
Az egyszervolt rakott kalács

Az egyszervolt rakott kalács

Számos amerikai recept kezdődik úgy, hogy végy fél kilogramm maradék sültpulykát vagy 60 dkg főtt marhát. Ilyenkor mindig ingerült leszek, mert errefelé más a világ, a bőséges vasárnapi ebédek után sem maradnak vissza kilószám mindenféle húsok, szószok, sütemények, ráadásul a magyar ebédeken megszokott rántott hús újrafeldolgozása működésképtelen. Rántotthús-recycling nem létezik. A pazarló amerikai haziasszonyok azonban minden more »

 
Mindentbele leves

Mindentbele leves

Minden híres szakács alkotott már úgy receptet, hogy csak azokat a hozzávalókat használta, amelyek éppen kéznél voltak. Így született a híres marengói csirke is, mint leírtam volt. Ilyen mindent-bele ételeket persze sokan készítettünk már, de sajnos ez nem jelenti azt, hogy mi is híres szakácsok lennének. A dolog nem működik oda-vissza. Ezt a levest diákkoromban more »

 
Csirkemellfilé ravaszdi-módra

Csirkemellfilé ravaszdi-módra

Rókagomba-mártással leöntött csirkemell-szeletek Sok rajzfilmet láttam gyerekkoromban Tomról és Jerryről, s én mindig a félreismert macskának drukkoltam a bosszúálló egér helyett. Sőt, bűneimet tetézendő beismerem, hogy ez a helyzet a rókamesékkel is: számos történet szól a ravaszdi rókáról, s noha a legtöbb mesében dacára furmányos eszének pórul is jár, mégis rókapárti vagyok. Nekem a róka mindig more »

 
Folyékony fagylalt

Folyékony fagylalt

  Jégbe hűtött fahéjas meggyleves Szenvedélyes szeretetet táplálok a meggy iránt. Unokahúgát, a cseresznyét is bármikor magamhoz ölelem, de a meggy vitathatatlanul elsőbbséget élvez. Ebben az is közrejátszik, hogy a meggy készséges gésa, örök szolgálatkész, simulékonyan rendelkezésre áll, míg a kényeskedő cseresznye csak érése idején, igaz, akkor elsöprő, szájunk csücskén lecsorduló édességélménnyel. A meggy jól more »

 
Múmia kontra habcsók

Múmia kontra habcsók

Diós dupla-pavlova Créme de Cassis feketeribizli-likőr krémmel Habcsókot sütni nem nehéz, főleg, hogy nem is igazán kell sütni, inkább csak szárítani. Úgy is mondhatnók tehát, hogy a habcsók aszalt tojásfehérje. A habcsóknak olyannak kell lennie, mint egy középkori páncélos lovagnak: kívül kemény és roppanós, belül lágyszívű, puha, már-már krémes. Ezért ha olyan cukrászdába tévednek, ahol more »

 
Az út eleje

Az út eleje

Kedves olvasók, ismerjük már egymást egy ideje, években is mérhető már ez az idő. A Metropol (akkor még Metro) hírújság és magazinja, az Ananász oldalain kezdődött a történet, nem várt folytatással. Nem hittem volna magam sem, hogy a főzés körüli kitartó sündörgésem eredménye egy cikksorozat lesz, aztán egy könyv, majd gyorsulni kezdenek az események, hiszen szinte more »

 
Szalonspicc, tafelspitz – főtt marha zöldmártással

Szalonspicc, tafelspitz – főtt marha zöldmártással

A monarchiás időkben az a mondás járta, hogy ha valaki jó magyar marhahúst akar enni, akkor menjen Bécsbe. A jó magyar marhákat a Lajtán túlra hajtották, mert ott volt értük fizetőképes kereslet, kesergett is efölött Magyar Elek ínyesmester még az 1930-as harmincas években is. A magyar marhák azóta itthon maradnak, de ez nem feltétlenül szolgál more »