Archive for október, 2010

 ____________________________

 

október 2010
H K S C P S V
« szept   nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Egy ürü mind fölött – Majorannás báránytokány

Egy ürü mind fölött – Majorannás báránytokány

Egy szakácskönyvet lapozgattam nemrég, a tokánykészítés misztériumainak felfedezőkörútján. Megtalálva a receptet, olvasni kezdtem, majd döbbenten csuktam be a könyvet, amikor azt ajánlották, hogy a hagymát futtassam meg az olajon, aztán az edényt a tűzről levéve hintsem meg pirospaprikával, vízzel felönteni, hús bele és így tovább. A leírt recepet tulajdonképpen jó recept. Csak éppen nem a more »

 
Rázva vagy keverve?!

Rázva vagy keverve?!

Ahányszor olyan tévéműsort nézünk, ahol egy mesterszakács főz, akkor kikerülhetetlenül találkozunk egy mozdulattal: a séf ide-oda rázza a serpenyőt a tűzhelyen. Ez az edénygyilkos mozdulat a séfek védjegyévé vált, a csíkos kötény és a villámgyors hagymaszeletelés mellett. A csíkos kötény nem számít, bárki felveheti, a hagymaszeletésre mindig is irígykedtem, de itt csak egy megoldás létezik: more »

 
Amatrice szorgalmas asszonyai

Amatrice szorgalmas asszonyai

Bucatini all’Amatriciana A magyar lélek egészen másként viszonyul a tésztához, mint az olasz lélek a pastához. Nálunk a tészta csak másodhegedűs, közönséges kellék a tányérban, a bőkezűen mért paradicsomos-húsos mártás alatt. Ezzel szemben az olaszok szemében a pasta a kalap, s rajta csupán bokréta a sugo, a mártás, amit gyakran olyan egyszerűnek készítenek el, hogy abból more »

 
Brownie, a csendes amerikai

Brownie, a csendes amerikai

Csokoládés sütemény étcsokoládé- vagy fehércsokoládé-darabokkal A brownie kicsit olyan, mint Graham Green regényhőse, az 1950-es évek rikítóan egzotikus és mégis háborúsan depressziós Saigonjában élő újságíró, Thomas Fowler. Aki bár angol, nem amerikai, de feltűnésmentes és jellegtelen – legalábbis első pillantásra. Ugyanakkor a brownie mégis más, hiszen nem megsavanyodott és nem cinikus, hanem szerényen finom, ötletesen elbájoló more »

 
Bolyongások Németországban

Bolyongások Németországban

Úti- és éti beszámolók Egy gasztronómiával komolyabban foglalkozó ember szájából meglepően hangozhat, hogy egyik kedvenc kulináris gyakorlóterepe Németország. Ami nem jelenti azt, hogy Franciaország nem lenne kedvenc, de Németország valahogy különleges helyet foglal el az életemben. Nem csak azért, mert egyetemistaként éveken át végeztem ott nyári munkát – pl egy borászatban, így ismerve meg a more »

 
A fehér kolbász szertartása

A fehér kolbász szertartása

Aki Münchenben megfordul, ne hagyja ki se a Hofbräuhaus, se a Ratskeller vastag falai közé zárt remek sörözőket. Már csak azért sem, mert itt autentikus formában juthat hozzá a bajor kulinária olyan kiválóságaihoz, mint a sörben sült köményes sertéscsülök, a bajor kolbász illetve a bajor krém. A fehér bajor kolbász (Weißwurst) a mi paprikás kolbászhoz more »

 
Az út eleje

Az út eleje

Kedves olvasók, ismerjük már egymást egy ideje, években is mérhető már ez az idő. A Metropol (akkor még Metro) hírújság és magazinja, az Ananász oldalain kezdődött a történet, nem várt folytatással. Nem hittem volna magam sem, hogy a főzés körüli kitartó sündörgésem eredménye egy cikksorozat lesz, aztán egy könyv, majd gyorsulni kezdtek az események, hiszen szinte more »

 
Idegen az erdőben

Idegen az erdőben

Gombával gombolt csirkecomb zöldségpörkölttel Szembenézni a gombával szinte harmadik fokú találkozás. Ufológiában járatlanok számára: J. Allan Hynek hivatásos amerikai pihentagyú (és csillagász) skálája szerint ez kapcsolatfelvételt jelent egy idegen civilizációval. A részletek Spielberg vonatkozó filmjében. Az ufóészlelések kora a hidegháború fellangyosulásával, majd szétpárolgásával aláhanyatlott, az idegenek a szputnyik fellövése után elvesztették érdeklődésüket a Föld iránt, more »

 
Súlyos saláták

Súlyos saláták

Chilis csirkemáj rucolával és marhahússaláta Ellentmondásos viszonyom van a salátákkal, mint feltehetőleg minden ízkedvelő embernek. Ráfanyalodunk időnként, ez nem tagadható, különösen olyankor, amikor a fürdőszobamérleg már nagyon trágár számokat mutat, de attól tartok, hogy a többszörösen visszaeső vegetariánusokat leszámítva kevesen élvezik a salátafalást. A különféle nyers zöldségek ízhatása ugyanis eltörpül a fűszeres, sütött-főzött ételekhez képest more »

 
Majonéz és testvérei

Majonéz és testvérei

Spanyol gyökerei vannak a leghíresebb hideg mártásnak A majonéz egy harcos természetű szósz. Az ember nem is gondolná és mégis. A halványsárga – a tejjel készült új trend alapján pedig hófehér – mártás békésen meghúzódik üvegében, tubusában, illetve jobb esetben a tálban, amelyben kikevertük, és nem utal semmi jel arra, hogy története csatákkal, tengeri küzdelmekkel more »