Archive for szeptember, 2010

 







____________________________

 

szeptember 2010
H K S C P S V
    okt »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Hamisított kasseli karaj

Hamisított kasseli karaj

Füstölt kolbásszal párolt sertéskaraj Németországban, egy barátságos kisvendéglőben történt, hogy életre lobbant a múltam. Kasseli karajt szolgáltak fel – ami nevével ellentétben nem Kassel, hanem Berlin városából származik, a feltaláló hentesmestert hívták Casselnek –, s ez az enyhén füstölt, omlós hús hirtelen megváltoztatta a világot. Rég halott karácsonyok kísértetei lengtek körül, mivel az ünnep alkalmával gyermekkoromban more »

 
Expresszebéd tésztával

Expresszebéd tésztával

Rucolás, pecsenyekacsamájas bucatini Rucolát enni nagy divat, s ha ennek valaki nem veti magát alá, akkor szembefordul a trendekkel, kinézik a műveltebb társaságokból, de legalábbis összesúgnak a háta mögött, sőt, egyenesen retrográd, mi több, reakciós jelenségnek tekintik, nagy tehát a nyomás. Mikor egy manökenalkatú, rendszeresen legelő barátnőmnek megvallottam, hogy nem szeretem a rucolát – igazából azt more »

 
Egy kockás fülű piskóta

Egy kockás fülű piskóta

A Battenberg-történet, újraírva Sokan előszeretettel mondogatják, hogy mindenben van valami magyar. Ez azért is kétségbevonható, mert nem vagyunk igazi vándornép – a kalandozások korát leszámítva, de az a dicsőség rég elmúlt, St. Gallen falait ezeregyszáz éve nem égettük fel újra. A lengyelek hozzánk képest sokkal mobilabbak, mindenhol ott vannak, ellenben mi szeretjük a rögeinket, kötődünk more »

 
Egy császári hús, avagy hús-zserbó

Egy császári hús, avagy hús-zserbó

Nyomtatott császárhús-kockák, hidegen és melegen Az elején mindjárt el kell oszlatni némely félreértéseket. Először is a hús nevét illetően, másodszor pedig annak minőségét illetően. A piacokon névkavalkád, mindenre azt írják rá, ami éppen eszébe jut a hentesnek, így jön létre nyelvújításként a marhakaraj meg a sertésbélszín (helyesen: marhabélszín és sertés szűzpecsenye). Kezdő háziasszony meg értetlenül more »

 
A krumpli színeváltozása

A krumpli színeváltozása

Hideg burgonyakrémleves lime-mal Ezt a receptet igazából egy másik recepttel kell kezdeni, nevezetesen a marhahúslevesével. Az adja meg ugyanis ennek a levesnek a gerincét, noha fejlődéstanilag ez egy értelmetlen majdnem-metafora, a leves ugyanis soha nem tartozott a gerincesek rendjébe. Arra senkit nem biztatnék, hogy egy leves kedvéért főzzön egy másikat, ráadásul jóval drágábbat is, mint more »