Minden disznó

 ____________________________

 

szeptember 2021
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó sziklafalakra felkapaszkodó házakkal, mint Sorrento vagy Amafli, de nem, Portobello csak egy utca Londonban, illetve egy méretesre nemesített csiperke-féle, amely tökéletesen alkalmas töltésre és grillezésre. Nos, jól sejthető, nem London utcájáról esik most szó, hanem a szép kerek more »

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen az egyre hosszabb nyarak többször csábítanak piknikre, az egyre naposabb hónapok alatt pedig a magyar lélek is ritkábban fog elfelhősödni. Grill mellett amúgy sem lehet borús kedéllyel üldögélni, hiszen a faszén rendkívül erős hője és more »

 
Téli piac, pasztellszínekben

Téli piac, pasztellszínekben

Nagy tévedés azt hinni, hogy az ősz végén téli álomba merülnek a piacok, s csupán az újkrumpli ébreszti fel őket tavasszal. Igaz ugyan, hogy a tél nem a buja zöldségek és a vad vágyak tárgyát képező gyümölcsök szezonja, de vitán felül megvannak a maga sztárjai: a dér csípésétől ilyenkor a legédesebb a sárgarépa és a more »

 
Hogy készül a muffinfasírt?

Hogy készül a muffinfasírt?

Ricottás parajt rejtő fasírt bacon-nyakkendővel  A paraj és a túró  kapcsolata szerencsés csillagzat alatt született, szívesen elolvasnám, mit írhatott róluk a horoszkóp. A fanyar paraj és az olaszok édeskés krémtúrója, a ricotta tökéletes párt alkotnak, ők a gasztronómia Liz Taylorja és Richard Burtonje, vagy aktuálisabb hasonlattal élve: a Brangelinája. Válások és újraházasodások nélkül. Ebben a more »

 
A Keller-kísérlet, avagy a legnagyobb quiche

A Keller-kísérlet, avagy a legnagyobb quiche

Évek óta él bennem a gyanú, hogy a világ legjobb francia séfje egy amerikai. Ezt Párizsban persze nem veszik tudomásul, mert ebbe egy nemzet pusztulna bele, de minden jel arra vall, hogy akasztják a hóhért: az amerikai Thomas Keller úgy ért a francia bisztrókonyhához, ahogy senki, bizonyíték erre a világ legjobb quiche lorraine-receptje.   Hosszú more »

 
A lecsupaszított brassói

A lecsupaszított brassói

Nagy kérdés, hogy a brassói valóban Brassóból származik-e, s mivel eddig sok helyi hírességről derült ki, hogy nem is odavaló, ahová a születési anyakönyvi kivonata szerint való volna, most megcáfolhatatlan bizonyítékok hiányában hagyjuk meg a brassóit brassóinak, de menjünk vissza az időben a legegyszerűbb ősbrassói-változatig. Brassó híres város, híres szülöttekkel, mint például Brassaï, meg az more »

 
Az utolérhetetlen töltött dagadó

Az utolérhetetlen töltött dagadó

Ha egy országnak a világpolitikában betöltött szerepe a sertéshús elkészítéséről szóló  receptek mennyiségétől függene, akkor nem vitás, hogy szuperhatalom lennénk. A New Yorkban luxuséttermet működtetett Láng György – aki nem mellesleg a Gundel életre keltője is egyben – hirdette is folyton, hogy nincs még egy náció, amely ennyire mélyen elmerült volna a disznó ételremekké való more »

 
A keddi rakottkrumplik

A keddi rakottkrumplik

Ha kedd van, akkor nagyzolok, A miniszterrel traccsolok Semmin nem csodálkozom, Csak mulatok, csak mulatok A pénzzel én nem spórolok, Keddenként csak pezsgőt iszom… Ezt énekelte sok éve Hernádi Judit, a maga jellegzetes búgásával, mint egy igazi dizőz, valamelyik Rejtő-regényből. És erről egyből eszembe jutott, hogy a keddek valaha nálunk is nagy becsben voltak; minden more »

 
A flekken lelke

A flekken lelke

A flekken végigkísérte gyermekkoromat, aztán a késő kamaszidőkben eltűnt, hogy húsz évvel később újra felbukkanjon, és elsöprő erővel taszítson a nosztalgiázásba. Igazából nem is tudom, hogy miért tűntek el a flekkenek, amelyek az egyszerűség nagyszerűségének talán legékesebb bizonyítékai, a konyha szürke eminenciásai, hatalmuk törhetetlen, hiszen íme, húsz év után is rabigájukba tudják hajtani az embert. more »

 
A kicsi, a csúf és a finom

A kicsi, a csúf és a finom

Száraz por-mócsingok helyett tejjel lefújt húsos-piros töpörtyű Sosem tudok olyan töpörtyűt vásárolni, ami ízlik nekem: barnára sülteket, bennük legbelül még rózsaszínű húscsíkkal, még inkább húscsíkokkal, olyan töpörtyűket, amelyek nem száradtak ki, mint rutintalan alkesz az elvonóban, hanem van bennük még némi nedvesség, keménykötésűek és zamatosak, nem préseltek ki belőlük minden életkedvet, de annyira persze nem more »