Németek és ételek

 ____________________________

 

szeptember 2021
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Daruk és karácsonyfák Berlinben

Daruk és karácsonyfák Berlinben

A Brandenburgi kapu mellett áll az egyik legszebb és legnagyobb berlini karácsonyfa Gyakran járok Berlinben, Európa legnagyobb építőtelepén, ahol közhelyszámba megy a megállapítás, miszerint a város évente megváltozik, új arcot és új városrészeket növeszt. Pontosabban visszanöveszt, hiszen 1945 előtt a néhol még ma is puszta területeken házak álltak, utcák kanyarogtak… Karácsonykor azonban még nagyobb Berlin more »

 
Megvan a Rumtopf!

Megvan a Rumtopf!

Régóta fájt a fogam egy igazi Rumtopfra, amely remek féléves szórakozást nyújt: tavasszal elkezdjük belepakolni a gyümölcsöket, cukrozzuk, fel-felöntjük legalább 60%-os rummal – a Stroh a legjobb –, aztán karácsonykor megesszük, és észre sem vesszük, hogy átaludtuk magunkat az új évbe. Németországban, ahol gyakran előfordulok, persze lépten-nyomon kapható, csak két bökkenő volt: meghökkentően drága, és more »

 
Oh, azok a füstölt halak!

Oh, azok a füstölt halak!

Épp a napokban emlékeztem vissza a Hamburgi halpiacra, s ettől láncreakciószerűen eszembe jutott egy lübecki élmény: a kikötőben láttam ezt a lehorgonyzott kis hajót, ahol elképesztő kínálatban tárták elénk a füstölt halakat. A mi füstöltkolbászos-füstöltsonkás lelkünknek ez nagy felüdülés, mint hithű katolikusnak egy kiadós gyónás, hiszen a füstölés elképesztő módon képes megváltoztatni a halakat – more »

 
Halpiac Hamburgban

Halpiac Hamburgban

Németország legnagyobb kikötője a hűvös Észak-tenger szomszédságában is már-már mediterrán módra lüktető büszke Hanzaváros, az Elba-parti Hamburg. A város, amely folyamatosan verseng az ország déli végében fekvő Münchennel a Berlin utáni második legfontosabb német város címéért, amely versengést tekintsünk nemes döntetlennek. Annyi azonban Hamburg mellett szól, hogy a régi kereskedelmi szövetségből, a Hanzából – mely more »

 
München és a bajor karácsonyok

München és a bajor karácsonyok

Németországban adnak a karácsonyra. Adnak a külsőségekre és a bennsőségességre egyaránt, december elején karácsonyba öltözik az ország, de nem talmi díszbe, nem bevásárlóközpont-hangulatú olcsó karácsonyba, nem kopott műanyaggömbökbe, hanem ánizsillatú, mézeskalácsos-diós, szegfűszegmintás igazi karácsonyba. Ez érthető is, elvégre van benne gyakorlatuk, hiszen német földről ered a karácsonyi fenyődíszités hagyománya – O, Tannenbaum…ugye? – és német more »

 
Würzburg – borház a város szélén

Würzburg – borház a város szélén

Az észak-bajorországi Würzburg csöndes város a Majna partján, egyben a legnagyobb német borvidék, a remek fehérborairól – azon belül is elsősorban rizlingjeiről – nevezetes Frankónia központja. A bor évszázadok óta komoly szerepet játszik Würzburg történetében, a városközpont szélén ma is áll a hatalmas barokk épület, a Juliusspital, amely nevének megfelelően részben kórház, részben viszont borház, more »

 
A Mosel-völgy gyöngye

A Mosel-völgy gyöngye

Több mint egyhetes németországi gasztrokalandozás után érkeztem haza: Würzburg pincéi, Mainz pezsgői, a Coblenz városánál végződő Mosel völgyének szépségei, az Ahr folyót szegélyező meredek hegyoldalakra felkúszó szőlőskertek, Cochem mesekastélyának képei még kavarognak a fejemben. Újabb bizonyítékokat szereztem annak alátámasztására, hogy a német fehérborok kiválóak, hidegen gyömülcsösek, egész lényük kissé hűvöskés, ez érthető is az északi more »

 
Bolyongások Németországban

Bolyongások Németországban

Úti- és éti beszámolók Egy gasztronómiával komolyabban foglalkozó ember szájából meglepően hangozhat, hogy egyik kedvenc kulináris gyakorlóterepe Németország. Ami nem jelenti azt, hogy Franciaország nem lenne kedvenc, de Németország valahogy különleges helyet foglal el az életemben. Nem csak azért, mert egyetemistaként éveken át végeztem ott nyári munkát – pl egy borászatban, így ismerve meg a more »

 
A fehér kolbász szertartása

A fehér kolbász szertartása

Aki Münchenben megfordul, ne hagyja ki se a Hofbräuhaus, se a Ratskeller vastag falai közé zárt remek sörözőket. Már csak azért sem, mert itt autentikus formában juthat hozzá a bajor kulinária olyan kiválóságaihoz, mint a sörben sült köményes sertéscsülök, a bajor kolbász illetve a bajor krém. A fehér bajor kolbász (Weißwurst) a mi paprikás kolbászhoz more »