BLOG-IN-BLOG

 ____________________________

 

szeptember 2021
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Sörünnep

Sörünnep

Idén immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten a CSEH SÖRFESZTIVÁL. Újdonságnak számít az esemény helyszíne, hiszen eddig minden alkalommal a Deák tér mellett, a Városház parkban került megrendezésre. Nem költöztünk azonban messzire, mivel idén sem lettünk hűtlenek az ötödik kerülethez: a Szabadság téren adunk randevút a cseh sörök nagyszámú szerelmesének. Nem véletlen használjuk a szerelem more »

 
A felületesség kora

A felületesség kora

Sokat bosszankodom az emberi butaságon és trehányságon, de ezt kénytelen leszek abbhagyni, különben konstans bosszúság-állapotban leszek. Az internetes receptek különösen jó alapanyagok ehhez a bosszankodáshoz, ezért is használom szívesebben a szakácskönyveket, amelyeket – legalábbis elméletileg – átnéz egy korrektor, neadjisten, szaklektor. Bár nemsokára mutatok példát szakácskönyves bosszantásokra is, most egy internetes példányt csatolok, amely egy more »

 
A tavasz tanúi: piaci prímőrportékák

A tavasz tanúi: piaci prímőrportékák

A szikár gyökérzöldségek ideje lejárt, a piacok színpompába öltöznek és csábítanak a fürtökbe kötözött, halványpiros retekgömböcskék, megjelenik a fanyarédesen fokhagymás sötétzöld medvehagyma, felüti fejét az első spenótzsenge és máris közeledik minden zöldségek legelőkelőbbike, az arisztokratikusan sápadt spárga. Kétségtelenül tavasz van. Lassan eperszezon. Noha a repülőgépnek és a fóliasátornak köszönhetően ma már szinte minden és mindig more »

 
Játékszerek Spanyolországból

Játékszerek Spanyolországból

Figyelem már egy ideje a Lekue termékeit, s mint minden konyhabigyó-rajongónak, nekem is nagy élvezetet okoznak, noha én még nem is tartozom a konyhabigyó-rajongók elvakult táborába, akik minden értelmetlen kütyüt a szatyorba dobnak. De most jött pár remek dolog egy terjedelmes dobozban: sticks, azaz ropikészítő formák, amelyekben egyszerre 30 ropi süthető. Két formám van, de more »

 
Werkfilm

Werkfilm

Jó hangulatú és különösen jó illatokkal kibélelt fotózáson estünk át: marhasülteket kaptunk lencsevégre a magyar BBC GoodFood számára. A késztermék majd a magazin következő számában lesz látható, de ilyen húsból csak csoda születhet. Amikor vettem, a hentessel olyan áradozva beszéltünk erről a gyönyörű darabról, ahogyan régi brit klubokban beszéltek valaha a lovakról, a műalkotásokról vagy more »

 
Bodza-butaságok

Bodza-butaságok

Lejáróban a bodzaszezon, és a szezonközben megjelent rengeteg bodza-cikk kihozott a sodromból. Ugyanis lehetetlenség, hogy a témával foglalkozó “szakemberek” nem tudnak különbséget tenni a bodzalimonádé és a bodzaszörp között. Egyre másra olvastam a bodzaszörp-cikkeket, ahol – amúgy korrekten – leírták a bodzalimonádé készítését. Mérvadó internetes portálokon is. Ezért most ideírom, hogy tisztelt hölgyek-urak, a bodzaszörp more »

 
Bréma muzsikusai

Bréma muzsikusai

A szamár, a kutya, a macska és a kakas szövetsége Kevés város nevét tanuljuk meg már gyermekkorban, de Brémáét igen, a Grimm testvérek meséjének köszönhetően. A Brémai muzsikusokban a négy kiöregedett, fölöslegessé vált háziállat – a szamár, a vadászkutya, a macska és a kakas – a nagy kikötővárosba készül, hogy ott muzsikusnak felcsapva keresse meg more »

 
Megvan a Rumtopf!

Megvan a Rumtopf!

Régóta fájt a fogam egy igazi Rumtopfra, amely remek féléves szórakozást nyújt: tavasszal elkezdjük belepakolni a gyümölcsöket, cukrozzuk, fel-felöntjük legalább 60%-os rummal – a Stroh a legjobb –, aztán karácsonykor megesszük, és észre sem vesszük, hogy átaludtuk magunkat az új évbe. Németországban, ahol gyakran előfordulok, persze lépten-nyomon kapható, csak két bökkenő volt: meghökkentően drága, és more »

 
Sonka, sonka!

Sonka, sonka!

A fólia perforált, így tud szellőzni. Mellette a polcon kuksol a rumtopflekvár… A sonka nálam komoly kérdés, érzelmi töltettel. Balszerencsémre olyan családban nőttem fel, amelyik maga készítette a sonkát, saját disznóból, saját pácolással, és saját füstöléssel, ezért aztán sonkaérzékeny lettem, és nehezen tolerálom a füstölt sonkának nevezett húskészítményeket, amelyek egyrészt nem sonkák, másrészt nem füstöltek. more »

 
Munkát, kenyeret, lektort!

Munkát, kenyeret, lektort!

  A lektor ma drága kincs. Bár fene tudja, mennyire is drága, mert a jelek szerint senki sem fizet érte, így az értéke is homályos. A hiánya viszont kristálytisztán látszik. Azon már füstölögtem néhányszor, hogy mennyire közröhej, amikor középfokú nyelvvizsgával, vagy a főzés teljes ismeretlenségével áll neki valaki gasztronómiai műsorokat fordítani… Persze, az ilyenek nagy more »