A tyúk meg a tojás

 ____________________________

 

szeptember 2021
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Citrommal oltott csirke, darabokban

Citrommal oltott csirke, darabokban

Igazi vasárnapi csirkesült, de ezúttal nem egyben, hanem feldarabolva sütjük, amitől ugyan nem lesz annyira impozáns, mint egyben sütött társai, viszont olyan mézes-citromos illatot áraszt, hogy azt egy parfümőr azonnal megpróbálná üvegbe zárni. Depressziós családokban azt hiszem, nemigen szoktak főzni, ami nem depressziós családokban is sajnálatos, de itt különösen, mert ez a recept tökéletes ellenszer more »

 
A pankó-csirke legendája

A pankó-csirke legendája

A csirke a magyar hétköznapokból való, a pankómorzsa a japán ünnepnapokból, logikus lenne, hogy sose találkozzanak, de mégis összefutnak, mert ilyen a gasztronómia forgatókönyve. Rántott ételekért rajongó országunkban különben is minden morzsafajtát szívesen látjuk. Most csirkére szabtuk, de a borjúszeletet is szépen öltözteti. A portugálok keringtek egy ideig Japán körül, s noha a gyarmatosításra nem more »

 
Hártyaomlett márpedig létezik

Hártyaomlett márpedig létezik

Ezt azért mondom, mert nemrég tévét néztem, és egy főzni nem tudó asszonykát kértek meg arra, hogy üssön össze valami friss, meleg ételt a hűtőszekrényében található – amúgy rémes – alapanyagokból. Mivel a dobozos söröket kevés recept használja alapanyagként, maradt a másik hozzávaló, a tojás, mert csak ez a kettő volt a hatalmas amerikai hűtőben. more »

 
Merített csirke, avagy jérce a (sós) pácban

Merített csirke, avagy jérce a (sós) pácban

Nagyra tartom Thomas Kellert, az amerikai gasztropápát, az egyetlen embert, aki többet tud a francia konyháról, mint maguk a franciák – s a jó párizsiak döbbenetére ráadásul amerikai. Az Egyesült Államokban a francia konyha ugyanis máig akkora becsben áll, mint magában Franciaországban, ezt számos alkalommal tapasztalhattam, azt is, hogy közszájon forognak olyan francia kulináris kifejezések, amelyek more »

 
Velencei máj és velencei tavi máj

Velencei máj és velencei tavi máj

Halkan loccsan a víz a Canal Grande sokévszázados márványcsipke-palotáinak lábazatán, s szinte ugyanúgy loccsan rajtuk a véget nem érő osolemió, ez a tájat tévesztett nápolyi dal, pöfögnek a vaporettók, s karneválszezonban életre kel a pompakedvelő XVIII. század. A halódó Velence utolsó nagy korszaka, mielőtt ez a jobb sorsa érdemes egykori kereskedőváros nászutasdíszletté silányult volna, az a század, more »

 
Paprikáskrumpli-reform

Paprikáskrumpli-reform

Komoly szakácskönyvekben nemigen találkoztunk mostanában paprikáskrumpli recepttel, így ha most lennék kezdő a főzés terén, akkor hamarabb tanultam volna meg szarvasbélszínt érlelni, toszkán kolbászt tölteni vagy vörös tonhalsteaket sütni, mint összeütni egy paprikás krumplit. A modern idők persze engem sem hagytak meglegyintetlenül, így nem egy standard receptet fogok közölni, hanem egy kicsit bonyolítottat. A következtetés more »

 
Csirkemellfilé ravaszdi-módra

Csirkemellfilé ravaszdi-módra

Rókagomba-mártással leöntött csirkemell-szeletek Sok rajzfilmet láttam gyerekkoromban Tomról és Jerryről, s én mindig a félreismert macskának drukkoltam a bosszúálló egér helyett. Sőt, bűneimet tetézendő beismerem, hogy ez a helyzet a rókamesékkel is: számos történet szól a ravaszdi rókáról, s noha a legtöbb mesében dacára furmányos eszének pórul is jár, mégis rókapárti vagyok. Nekem a róka mindig more »

 
Idegen az erdőben

Idegen az erdőben

Gombával gombolt csirkecomb zöldségpörkölttel Szembenézni a gombával szinte harmadik fokú találkozás. Ufológiában járatlanok számára: J. Allan Hynek hivatásos amerikai pihentagyú (és csillagász) skálája szerint ez kapcsolatfelvételt jelent egy idegen civilizációval. A részletek Spielberg vonatkozó filmjében. Az ufóészlelések kora a hidegháború fellangyosulásával, majd szétpárolgásával aláhanyatlott, az idegenek a szputnyik fellövése után elvesztették érdeklődésüket a Föld iránt, more »

 
Expresszebéd tésztával

Expresszebéd tésztával

Rucolás, pecsenyekacsamájas bucatini Rucolát enni nagy divat, s ha ennek valaki nem veti magát alá, akkor szembefordul a trendekkel, kinézik a műveltebb társaságokból, de legalábbis összesúgnak a háta mögött, sőt, egyenesen retrográd, mi több, reakciós jelenségnek tekintik, nagy tehát a nyomás. Mikor egy manökenalkatú, rendszeresen legelő barátnőmnek megvallottam, hogy nem szeretem a rucolát – igazából azt more »