Levesek

 ____________________________

 

szeptember 2021
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Csúcshúsleves

Csúcshúsleves

Posírozott bélszínnel és tojáspudinggal A húslevest többnyire mindenki kotta nélkül el tudja zongorázni, de most  belekomponáltam három rendhagyó etüdöt: a karamellizált sárgarépát, a posírozott bélszínt és az eierstich nevű osztrák-német specialitást, amelyre leginkább azt mondhatjuk, hogy párolt tojáspuding. Nem hiszek a húslevesek szigorú kategorizálásában, elvégre nem törvényszerű, hogy csakis tyúkhúsleves vagy marhahúsleves létezzen. A kiváló more »

 
Szegényleves úriasan: krumplikrémleves garnélával

Szegényleves úriasan: krumplikrémleves garnélával

Ahogy egy szép bross utánozhatatlanul elegánssá változtat egy sima fekete kisestélyit, úgy alakít át egy hétköznapi ételt is egy drágább kiegészítő. A kisestélyi most a krumplileves, a bross pedig a garnéla. Nagy távolságokat kell itt áthidalni, elismerem. A krumpli és garnélarák mind földrajzilag, mind gasztronómiai megbecsülésüket tekintve igencsak messze esik egymástól. Az egyik földhözragadt – more »

 
A frankfurti leves hamis legendája

A frankfurti leves hamis legendája

Az egyszerű összefüggések nem mindig nyilvánvalóak. Tinédzserként Frankfurtban járva alig vártam, hogy a szülőhelyének hitt városban kóstoljam meg kedvenc levelesemet, hogy aztán kiderüljön, Frankfurtban mit sem tudnak a frankfurti levesről.  A frankfurti leves épp olyan, mint a milánói makaróni: hazai kreációt álcáz külföldi fedőnévvel, egyben ettől remélve, hogy kelendőbb lesz a portéka. Frankfurtban léteznek “frankfurter” more »

 
Ráncmentesen, levessel – uborkakrémleves makrélakockákkal

Ráncmentesen, levessel – uborkakrémleves makrélakockákkal

Sommersuppe, mondják dallamosan a németek: az ilyenféle nyári hűtőlevesektől még ez a kattogó nyelv is kisimul, vasalt lesz és éneklő. Az uborka a hűsítés egyik alapkelléke, akár frissen, akár kovászosan kiváló leves nyerhető belőle,  bizonyíték rá a bolgár tarator, az orosz okroska és a botvinnya, de az uborka fontos kelléke a spanyol gazpachónak is. A more »

 
Könnyű, téli gyökérkrémleves

Könnyű, téli gyökérkrémleves

Kerül az ember néha olyan hangulatba, hogy gyökérleves kell neki. Ilyenkor nem érdemes ellenállni, az ötletet elhessegetni, ilyenkor gyökérlevest kell főzni. Ez télidőben különösen helyénvaló foglalkozás, főleg, ha van otthon gyökér. Ha nincs, akkor az baj, mert le kell menni érte, és télen erre az embernek akkor sincs kedve, ha amúgy nagyon égető a gyökérlevesszükséglete. De more »

 
Csúcshúsleves

Csúcshúsleves

A húslevest többnyire mindenki kotta nélkül el tudja zongorázni, de most  belekomponáltam három rendhagyó etüdöt: a karamellizált sárgarépát, a posírozott bélszínt és az eierstich nevű osztrák–német specialitást, amelyre leginkább azt mondhatjuk, hogy párolt tojáspuding. Nem hiszek a húslevesek szigorú kategorizálásában, elvégre nem törvényszerű, hogy csakis tyúkhúsleves vagy marhahúsleves létezzen. A kiváló alapanyok mixeléséből jó eredmények more »

 
Mindentbele leves

Mindentbele leves

Minden híres szakács alkotott már úgy receptet, hogy csak azokat a hozzávalókat használta, amelyek éppen kéznél voltak. Így született a híres marengói csirke is, mint leírtam volt. Ilyen mindent-bele ételeket persze sokan készítettünk már, de sajnos ez nem jelenti azt, hogy mi is híres szakácsok lennének. A dolog nem működik oda-vissza. Ezt a levest diákkoromban more »

 
Folyékony fagylalt

Folyékony fagylalt

  Jégbe hűtött fahéjas meggyleves Szenvedélyes szeretetet táplálok a meggy iránt. Unokahúgát, a cseresznyét is bármikor magamhoz ölelem, de a meggy vitathatatlanul elsőbbséget élvez. Ebben az is közrejátszik, hogy a meggy készséges gésa, örök szolgálatkész, simulékonyan rendelkezésre áll, míg a kényeskedő cseresznye csak érése idején, igaz, akkor elsöprő, szájunk csücskén lecsorduló édességélménnyel. A meggy jól more »

 
A krumpli színeváltozása

A krumpli színeváltozása

Hideg burgonyakrémleves lime-mal Ezt a receptet igazából egy másik recepttel kell kezdeni, nevezetesen a marhahúslevesével. Az adja meg ugyanis ennek a levesnek a gerincét, noha fejlődéstanilag ez egy értelmetlen majdnem-metafora, a leves ugyanis soha nem tartozott a gerincesek rendjébe. Arra senkit nem biztatnék, hogy egy leves kedvéért főzzön egy másikat, ráadásul jóval drágábbat is, mint more »