Amouse bouche?! Falat-bár

 ____________________________

 

szeptember 2021
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Egy arisztokrata pogácsa

Egy arisztokrata pogácsa

Ennek a pogácsának kéksajt folyik az ereiben, na meg rengeteg vaj, biztos recept a koleszterinszint emeléséhez, de az rengeteg embernél enélkül is magas, s ha már elkerülhetetlenül gutaütésre vagyunk ítélve, nagy kár lenne, ha kihagynánk ezt a pogácsacsászárt. Az év vége, sőt részben az év eleje is a nagy falatozásokról szól, amelyekhez ideálisak az aprófalatok. more »

 
Turbónosztalgia tubusban: a kolbászkrém-utánérzés

Turbónosztalgia tubusban: a kolbászkrém-utánérzés

Siófokon történt, a kései, alighanem már a túlérett Kádár-korban – hogy a gasztronómiai jelzők talaján maradjunk –, nyáridőben. Langyos víz, NDK-turisták, turistaszalámi (ez nem NDK), félautomata matracok (fel kell őket fújni, de aztán nemsokára maguktól leeresztenek), lángossütők és Zimmer Frei táblák erdeje. Nincsenek gasztronómiai emlékeim, ami nagy szerencse, hiszen ismerve a mai kínálatot, elképzelhető az more »

 
A reggelik ideje – Habart tojás májkrémpöttyökkel

A reggelik ideje – Habart tojás májkrémpöttyökkel

Nedves őszben meg télvízben a szombat reggelek nem ösztönöznek arra, hogy kilépjünk a lakásból. A csemete még alszik a péntek esti kakaózsúr után, a nej teszteli a tízperces hajfestés tényleges időtartamát, kint latyak van, s nem is a földön lesz belőle latyak, hanem az égből hullik egyenest, mintha megint világvége közeledne. Vagy mintha túl is more »

 
A sonkaszárítás véletlenszerűsége

A sonkaszárítás véletlenszerűsége

Először arra gondoltam, hogy rezzenéstelen arccal mesélem majd mindenkinek milyen vérprofi módon szárítok sonkát, de aztán valami angyali sugallatra az őszinteség mellett döntöttem, elvégre eddig is jól bevált. Mert az az igazság, hogy a véletlen szülte ezt a remek szárított sonkát, sőt, ennek kapcsán nem csupán a véletlenszerűségről, hanem a jó sonkák elpusztíthatatlanságáról is lehetne more »

 
Búcsú padlizsánnal

Búcsú padlizsánnal

Nálam a nyár nagyon összeforr a padlizsánnal. Nincs nyár padlizsánkrém nélkül, és most, ősz elején, október első napjaiban döbbentem rá arra, hogy idén sok padlizsános románcom volt, de kimaradt a legfontosabb, a padlizsánalap, azaz a krém. Nagyon dühbe gurultam önnön hanyagságomra ráeszmélve, s legott elhatároztam, hogy pótolom a hiátust. A Lehel-piacon még ott hivakodnak a more »

 
Hagymás importikrakrém

Hagymás importikrakrém

Tíz éven keresztül nem jártam Erdélyben, s ez azzal a következménnyel járt, hogy egyik szenvedélyem következtében kiszolgáltatottá váltam mindenki előtt, aki viszont éppen akkoriban járt arra. Az ukrán–orosz hatásra Romániában is népszerűvé vált, kikevert ikrakrém rabja vagyok ugyanis, s ha megtudtam, hogy valaki a szomszédoknál jár, egyből könyörgőre fogtam, hogy hozzon nekem ikrakrémet. Hoztak is, more »

 
Keménylegény-szendvics

Keménylegény-szendvics

  Mielőtt felvennénk a szokásos lenéző attidűdöt az amerikai konyha hallatán, tekintsünk egy pillanatra magunkba, feledjük el átmenti NATO- és szuperhatalom-ellenességünket, és ismerjük el, hogy az amerikaiak igenis tudnak egyet s mást. Magukba szívták a különböző nemzetek konyháit, s noha nem ötvöztek egy teljesen új és koherens konyhát belőle, alaposan átformálták, szemléletükhöz igazították. Tengerentúliasították, elújvilágizálták Hamburgerekben, szendvicsekben, more »

 
Majonéz és testvérei

Majonéz és testvérei

Spanyol gyökerei vannak a leghíresebb hideg mártásnak A majonéz egy harcos természetű szósz. Az ember nem is gondolná és mégis. A halványsárga – a tejjel készült új trend alapján pedig hófehér – mártás békésen meghúzódik üvegében, tubusában, illetve jobb esetben a tálban, amelyben kikevertük, és nem utal semmi jel arra, hogy története csatákkal, tengeri küzdelmekkel more »