Apró édességek

 ____________________________

 

szeptember 2021
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
Egy falat kávé – aprósütemények kávéval, kávéhoz

Egy falat kávé – aprósütemények kávéval, kávéhoz

A kávé – különösen a testes caffè latte, a habos-fodros capuccino meg a bécsiesen bohém melange – épp olyan jól elviseli maga mellett társként az aprósüteményeket, mint a tea. Ráadásul a kávé nemcsak a sütemények mellé, hanem beléjük is kerülhet, ez ám a totális harmónia, már-már szimbiózis. Most a madeleine-be meg a zanzásított muffinba kevertünk more »

 
K. u K. – Keksz und Karácsony

K. u K. – Keksz und Karácsony

Egy kis fahéj, csipetnyi barnacukor, púpozott evőkanálnyi erjesztett advent-fíling, s máris itt a karácsonykor kedvelt apró édességek egyik remekszabott példánya. Königliche und Kaiserliche élmény. Azt hiszem, brit tudósok még nem készítettek alaposan kielemzett felméréseket arról, hogy mi az összefüggés a karácsony és az aprósütemények ilyenkor észlelhető exponenciális elszaporodása között, de talán szerepet játszhat benne a more »

 
A Mars első titka – a hab

A Mars első titka – a hab

Nem a kitikkadt bolygóra kalauzollak el titeket, csupán a tűzhelyhez, ahol majdnem olyan meleg van, mint a szomszéd planétán, de ez zordonmord téli időszakokban éppen ideális, akárcsak a karamelles szeletekből készített tömény, rummal nehézsúlyosított csokoládéhab. Nem vagyok és sose voltam a csomagolt édességszeletek nagy rajongója, amelyek pedig előre megfontolt csábítási szándékkal vannak feltornyozva a szupermarketek more »

 
Karamellkrém, a fordított crème brûlée

Karamellkrém, a fordított crème brûlée

Crème caramel, mondják a franciák, szinte ezt mondjuk mi is, karamellkrém, selymesség, becézés és életigenlés. Mindez egy kis csuporba zárva. Mindig tűnődöm is, hogy szorulhat ennyi íz ilyen apró edénykébe, de hát tudjuk, sok jó íz kis helyen is elfér. A karamellkrém a krémfélék fordított alfajába tartozik – hivatalos nevén crème renversée -, ami mindösszesen more »

 
Apró kuglófok citromfelhőben

Apró kuglófok citromfelhőben

Van, ahol a kicsi a sikk, s kétségkívül ilyen az édességek területe. Nem véletlen, hogy a nagy desszertek az esküvőket leszámítva nem túl kapósak, az aprósüteményekkel viszont külön szakirodalom foglalkozik. Most kuglófot zsugorítunk. Nemrégiben Nigella Lawson Hogyan váljunk házi istennőkké című könyvét lapozgattam, amely a konyhadíva első, és máig legjobb könyve, minden benne van, amit more »

 
Egy pohárnyi Karib-tenger

Egy pohárnyi Karib-tenger

Barbados napfényben és rejtélyben fürdő kis sziget a Karib-tenger peremén, a Kis-Antillák legkeletibb tagja, képeslapfehér homokpartokkal, csillogó korallzátonyokkal, a hullámok fölé elegáns fáradtsággal behajló pálmafákkal. Hawaii lenne, ha nem lenne már Barbados. A víz pedig olyan kék, hogy a kevésbé szkeptikus lelkületűeknek is azonnal a Photoshop jut az eszükbe. A portugálok fedezték fel, valamikor az more »

 
A holtbiztos csokoládéhab

A holtbiztos csokoládéhab

A csokoládéhab – mousse au chocolat – elkészítésének gondolata időről időre megkísért minden csokikedvelőt. Élelmiszerfélelemmel fűszerezett korunkban azonban sokan félnek ettől az édességtől, mivel nyers tojást tartalmaz. Most egy olyan módszer következik, amely hőkezelésnek veti alá a tojást, s ezzel kiiktathatjuk a szalmonellafrászt, miközben a mousse aux chocolat sem veszíti el tradicionális alkatrészeit. Sőt, tejszínhabot is more »

 
Cupcake, minitorta vagy luxusmuffin?

Cupcake, minitorta vagy luxusmuffin?

A muffin tipikusan a kezdők háziasszonyok süteménye, merész műkörmökkel is tökéletesen elkészíthető. De mi választja el a muffint az újabban minitortára magyarosított cupcake-től? A díszes tetőzete. A cupcake mindig elegáns krémkoronát hord, amellyel küllemre és ízre is magasan emelkedik a pórias muffinok fölé. Viszont igencsak könnyű elkészíteni. A cupcake divatja a muffinhullámot követően sodort végig more »

 
Mosolyország – Canelé de Bordeaux

Mosolyország – Canelé de Bordeaux

A canelé története hosszú, és hosszasan, több oldalon át olvasható is Paula Wolfert részletgazdag szakácskönyvében (The Slow Mediterranean Kitchen), de ez a könyv sajnos nem került a kezembe mielőtt Bordeaux-ban jártam volna. Amit nem is bánok, mert így a borvárosban ért a meglepetés: itt ettem az első canelét, s olyan hatást tett rám, hogy szinte kitörölte more »