Torták vagy amit akarunk

 ____________________________

 

szeptember 2021
H K S C P S V
« szept    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

 

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

Rémséf: Blumenthal otthon – meg az ötfűszeres kacsamell

A csöndesen, de megátalkodottan excentrikus Blumenthalt nézni ugyan szeretjük, talán a főztjét is megkóstolnánk, ha megfizethetnénk, de hogy szakácskönyvet...

 
A nagy guacamole-vita

A nagy guacamole-vita

A guacamole az egyik legjobb nyári (meg téli, tavaszi, őszi) mártogatós, a jellegtelen avokádó lenyűgöző átváltozása, kisebb bibliai csoda, amelynek...

 
Portobello csodája

Portobello csodája

Az ember gyanútlanul azt hihetné, hogy Portobello valami szívbemászó olasz kikötőváros, a Földközi-tenger fürdőzésre csábító azúrvízébe leszakadó...

 
A csőre töltött grillszezon

A csőre töltött grillszezon

A grillezés évről évre egyre kevésbé nemzetidegen a borongós magyar lélektől. Talán ebben a sokat emlegetett klímaváltozás is közrejátszik, hiszen...

 
Babra, magyar!

Babra, magyar!

Ha egyszer egy üzlet beindul… – szokták sóhajtozni, s Bud Spencernek – azaz Carlo Pedersolinak – nyolcvanon túl indult be az írás. Két önéletrajzi...

 
 
A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

A húsvéti kalács unokahúga: az igazi briós

Ha eluntátok, hogy húsvétra kalácsot fonjatok, akkor süssetek brióst, amely nem teljesen úgy készül, mint a nálunk kapható briós, pláne nem úgy néz ki, mert a franciáknak szigorú briós-szabályrendszerük van, de kis ötletességgel szépen adaptálhatjuk, és a magyar húsvéti sonka békében megfér a francúz specialitással. Igazi ökümenikus húsvét ez, felekezetek és nemzetek feletti, mégis ismerős more »

 
Stollen Művek: Überkalács Drezdából

Stollen Művek: Überkalács Drezdából

Az évbúcsúztatás közeledtével, az ünnepsorozat beköszöntével talán még azok a konyhák is fűszeres mézillattal csábító mesebirodalommá változnak, amelyek a hétköznapokon többnyire csak egy-egy pirítós és kávé gyors előállításának üzemi helyszíneként tengődnek. A világ legcifrább karácsonyait kétségtelenül az amerikaiak rendezik, akik a Szentestéig Jingle Bell-mérgezést kapnak a szüntelenül játszott karácsonyi daloktól, amelyek elől nem lehet elmenekülni, more »

 
Mennyből az alma: zöldalmás birstorta cider-öntettel

Mennyből az alma: zöldalmás birstorta cider-öntettel

Az égi-paradicsomi ajándéknak tekinthető alma a történelem kezdete óta töretlen népszerűségnek örvend, noha ma sem szerepel bulvárlapokban, nem keringenek róla hűtlenségi pletykák és nem fordít nagyobb figyelmet a pr-ra sem.  Ennek a népszerűségnek az árnyékában húzodik meg a borostás birsalma, amely ugyanúgy a fényes múltú rózsafélék családjába tartozik, akárcsak csillogó arcú, sima képű rokona, az more »

 
A répatorta elviselhetetlen könnyűsége

A répatorta elviselhetetlen könnyűsége

A répa olyan téli zöldség, amit egy tortányi időre könnyen gyümölccsé konvertálhatunk, hogy aztán valami barnásvörös, karamell-beütésű édességet kapjunk. Ráadásul elkerültük a répatorták leggyakrabban jelentkező negatívumát, miszerint súlyosak és tömények. Ez a répatorta olyannyira pehelysúlyú, hogy nehezéket kell tenni rá, nehogy elszálljon. A könnyed gyönyör már-már elviselhetetlen. Volt szerencsém többször is répatortákhoz, de azok jobbára more »

 
Sachernek hívjuk

Sachernek hívjuk

A sötét tekintetű Sacher-torta legalább annyira Bécs jelképe, mint a Stephansdom, de az öreg katedrálissal ellentétben megvásárolható, becsomagolható, hazavihető és megkóstolható. A Sacher puritán, már-már unalmasan leegyszerűsített külseje igazi gasztronómiai minimalizmus, de a sötét külső édes és a lágy belsőt takar, jóságos mostoha a Sacher-torta, ritka eset, mert az irodalomban erősen túlreprezentáltak a gonosz mostohák. more »

 
Almáspite kalap nélkül…

Almáspite kalap nélkül…

Mitikus gyümölcs az alma, ez igazán köztudott. Az almával kezdődött minden, alma már akkor is volt, amikor az úr lelke lebegett vala a vizek fölött, s az sem kizárt, hogy az apokalipszisban is lesz némi része. Így lenne ez logikus, ha már a teremtésben megkapta a maga fontos szerepét, hiszen a paradicsomból való kiűzetés is az more »

 
A birodalom visszavár: Viktória piskóta

A birodalom visszavár: Viktória piskóta

  Előkelő, akár egy brit naszád – énekelte Voith Ági és Bodrogi Gyula a bearanyozott emlékű 1960-as években, amikor Keleten mi voltunk a Nyugat. Nos, a Viktória piskóta legalább annyira előkelő és brit, mint a megénekelt hadihajó, de annál sokkal-sokkal jobban szerethető. John Lukacs történész írta, hogy Anglia a 19. században belépett a tiszteletreméltóság korába, more »

 
Citromtorta habkönnyedén

Citromtorta habkönnyedén

Akkor van baj, amikor valaki citrom nélkül akar citromtortát sütni, és tapasztalatból tudom, hogy ilyesmi megesik. Ebben az esetben a citromtalan ember mit tesz? Palackos citromlé után nyúl. Ez fölöttébb rosszallásra méltó cselekedet, tudván tudva, hogy a XXI. század technológiai csodáinak dacára az amúgy igen leleményes élelmiszeripar nem volt képes feltalálni a citromízű citromlevet. Savas-savanykás more »

 
Feltekert Svájc

Feltekert Svájc

Ha a végzet ellenállhatatlan asszonyairól vagy a konyhaművészetről beszélünk, a legritkább esetben gondolunk svájciakra.  A hegyes országhoz gasztronómiai vonatkozásban legfeljebb a csokoládé kapcsolható, végzetasszonya-viszonylatban rosszabb a helyzet, ezen a téren egyáltalán semmi nem kapcsolható. De ha femme fatale-felhozatalból nem is jeleskednek, a svájciak enni felsőfokon tudnak, bizonyíték erre, hogy idén 84 darab egy, két vagy három more »

 
Visináta, a meggylikőr

Visináta, a meggylikőr

Több éves tapasztalatból tudom, hogy nincsen erdélyi látogatás visináta nélkül. Szilvórium nélkül se, de azt nem iszom. A visináta viszont ott ólálkodik a nyomunkban, árnyékként kísér, akárhová megyünk, tüstént előkerül a szekrényekból – nem, nem a mélyükből, ott van rögtön a felszínükön, nem érdemes mélyre rejteni, túl gyakran nyúlnak hozzá. Amint megjelenik egy barátságos mosoly more »